Hoeveel relaties lopen stuk? Onderzoek onthult gemiddelde relatieduur

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het eerste jaar van een relatie is geweldig. Je kunt alleen maar aan de ander denken en je toont je liefde met bloemen, chocolade, onvergetelijke dates en langdurige appsessies. Je bent dolgelukkig, verliefd op je partner en je kunt geen genoeg van elkaar krijgen. Maar een jaar later… zijn jullie toch uit elkaar. Hoe kan dit gebeuren?

Statistieken tonen aan dat de meeste relaties in het eerste jaar stranden. De gevoelens die mensen associëren met verliefdheid, de vlinders in de buik en het hevige verlangen, verdwijnen gedurende deze tijd. En op dat moment begin je je als koppel af te vragen of je moet doorgaan met de relatie.

Dit is wat onderzoek zegt

Michael Rosenfeld, socioloog aan de Stanford University, begon in 2009 aan een onderzoek. Hij stelde daarin een aantal vragen centraal. Hoe vaak loopt een relatie stuk? En hoe veranderen de kansen om uit elkaar te gaan in de loop van de tijd? Hij volgde tijdens zijn onderzoek ruim 3.000 mensen en ontdekte een aantal duidelijke patronen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat hij bijvoorbeeld ontdekte is dat het huwelijk een sterk bindmiddel is – het is de lijm die mensen verbindt en bij elkaar houdt. Zowel hetero- als homo’s die getrouwd zijn hebben veel minder kans om uit elkaar te gaan dan hun niet-gehuwde tegenhangers.

Voor gehuwde koppels van hetzelfde geslacht die al 5 jaar samen zijn daalt het percentage dat uit elkaar gaat van ongeveer 8 procent naar minder dan 1 procent als zij minstens 20 jaar samen zijn. Voor heteroseksuele echtparen daalt het percentage scheidingen van meer dan 3 procent naar minder dan 1 procent in dezelfde periode.

Ongehuwde stellen daarentegen, zowel hetero als homo, hebben een veel hoger percentage uit elkaar gaan, zelfs als ze al meer dan twintig jaar samen zijn. Deze grafiek laat dit duidelijk zien:

breakups relatieduur
Percentage break-ups naar relatieduur – Michael J. Rosenfeld, Stanford University1

60 procent ongehuwde relaties strandt in eerste jaar

Volgens het onderzoek van de Stanford-socioloog eindigt 60 procent van de ongehuwde relaties in het eerste jaar. Van de ongehuwde stellen die tijdens de eerste golf van Rosenfelds onderzoek minder dan twee maanden samen waren, was 60 procent niet meer samen toen hij hen het jaar daarop opnieuw controleerde. Maar zodra een relatie langer bestaat dan een jaar, begint de kans dat deze eindigt plotseling af te nemen.

In de eerste vijf jaar daalt het percentage break-ups met zo’n 10 procent per jaar, tot ongeveer 20 procent voor zowel hetero- als homoparen. En het percentage blijft krimpen tot een relatieduur van ongeveer 15 jaar, wanneer het voor beide overgaat op een stabiel niveau. Dat niveau ligt voor homostellen op iets meer dan 10 procent en ongeveer 5 procent voor heterostellen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De uitkomsten zijn niet geheel verbazend. Huwelijken zijn immers een bindende overeenkomst. Er komt veel meer kijken bij een scheiding dan een ‘gewone’ break-up. Deze hindernissen zijn voor veel mensen een reden om het minder snel op te geven. Of zoals Rosenfeld het in 2014 zelf zei: “Hoe langer een koppel bij elkaar blijft, hoe meer hindernissen ze samen nemen, hoe meer tijd en moeite ze samen in de relatie hebben geïnvesteerd, en hoe meer ze met elkaar verbonden zijn.”

Hoe langer de relatie, hoe kleiner de kans op een breuk

De meestvoorkomende tijd voor een koppel om uit elkaar te gaan is dus al vlak nadat de relatie is begonnen, zo zegt onderzoek. Maar in het geheel zijn de eerste jaren eigenlijk allemaal nog lastig. De eerste jaren van een relatie zijn cruciaal voor de toekomst van de relatie.

In de eerste relatiefases zie je al het belangrijke van je partner. Je weet de beste en slechte kanten van je partner, zowel fysiek als emotioneel. Je bent gewend aan elkaars aanwezigheid en door de dagelijkse sleur kan de vonk geleidelijk vervagen. Veel stellen beëindigen dan hun relatie, omdat ze het idee hebben dat het gevoel weg is.

Wat de meeste stellen die hun relatie beëindigen zich niet realiseren, is dat het slechts een fase is. Het maakt deel uit van het proces en het overkomt alle stellen. Die vlinders verdwijnen op een gegeven moment, maar dit betekent niet dat de liefde is verdwenen. Een relatie hoeft niet stuk te lopen omdat het gevoel ‘minder’ is geworden.

Tips om de mindere fase te doorbreken

Wanneer je zeker weet dat je veel van elkaar houdt, is het belangrijk om de moeilijke periodes te doorbreken. De gevoelens zullen niet voor eeuwig hetzelfde blijven. Gevoelens zijn onbetrouwbaar, omdat ze variëren in de loop der tijd en onderhevig zijn aan stemmingen en externe factoren.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan een stressvolle periode wanneer je partner een baan of een dierbare verliest. Of aan de komst van een baby. In eerste instantie gaat alle aandacht ernaartoe, maar na verloop van tijd wen je eraan. Het wordt weer beter, terwijl je dat misschien niet had gedacht. Dit zijn een aantal tips om te onthouden wanneer het tijdelijk wat minder goed gaat met je relatie:

  • Erken dat het normaal en noodzakelijk is om je relatie soms in twijfel te trekken. Je kunt niet verwachten dat je altijd verliefd zult blijven.
  • Gun jezelf de tijd om te beoordelen of je zorgen verband houden met een verlies van passie of dat je legitieme zorgen hebt over je partner en de relatie.
  • Praat over je zorgen met de juiste persoon. Het is belangrijk dat je dit deelt met goede vrienden of familieleden. Je zorgen delen kan ervoor zorgen dat ze sneller opgelost kunnen worden.
  • Zorg er ook voor dat je je zorgen deelt met je partner. Geef het aan als je voelt dat de passie verdwijnt. Het zal een dialoog starten en het zal je beiden helpen bij het actief aanpakken van je zorgen.
  • Als je eenmaal hebt besloten dat de relatie het waard is om voor te vechten, is het belangrijk om er direct aan te gaan werken. Lees ook deze relatietips.
  • Werk actief aan het verder brengen van je relatie. Relaties kosten nu eenmaal veel moeite en werk. Je kunt niet verwachten dat je relatie altijd geweldig blijft als je er geen energie in steekt.

Samen door alle diepte- en hoogtepunten

Het leven bestaat uit diepte- en hoogtepunten. In feite is dat wat het leven zo interessant maakt: het is een lange opvolging van ups en downs, van highs en lows. Voor een succesvolle relatie is het belangrijk dat je dit als een team aanpakt met je partner. Een relatie bestaat niet alleen uit rozengeur en maneschijn. Elke relatie wordt getest om de moeilijke momenten in het leven te overwinnen. En als dat lukt, dan hoeft een relatie niet stuk te lopen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie