Instagram verpest relaties? Dit is wat sociale media met je relatie doen

Jay
Door Jay
18 minuten leestijd

In het snelle, digitale tijdperk waarin we leven heb je wellicht al gehoord, gezien, of gelezen over de schadelijke impact van sociale media en hoe ze zelfs een relatie kunnen verpesten. Het moge duidelijk zijn dat sociale media verankerd zijn geraakt in ons dagelijks leven en dat heeft een hoop voordelen, maar toch ook zeker nadelen. Sociale media kunnen ons helpen om contact te houden met mensen die we minder vaak spreken, maar het kan ook juist een communicatiekloof veroorzaken met de meest dierbare mensen om ons heen.

Naast het beïnvloeden van je directe relaties met vrienden en familie, kan het gedrag op sociale media conflicten veroorzaken in het huwelijk en het liefdesleven. Natuurlijk is het volstrekt normaal om af en toe ruzie te maken of te kibbelen met je partner vanwege iets dat op sociale media voorbij is gekomen. Maar er zijn een hoop mensen bij wie het volledig mis kan gaan — simpelweg omdat ze iemands Facebook-profielfoto hebben geliket.

Reden om 14 manieren met je te bespreken waarop sociale media relaties kunnen schaden. Het doel? Om deze te herkennen en juist bespreekbaar te maken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Kunnen sociale media je relatie verpesten?

Sociale media helpen je in principe om in contact te komen met mensen die je leuk vindt en in ieder geval contacten te onderhouden. Dat geldt met name voor sociale media als Facebook, waarbij het grootste deel van de mensen in je vriendenlijst ook daadwerkelijk vrienden, bekenden, of familieleden zijn.

Op andere sociale media, zoals Instagram, hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn, want je kunt als gebruiker ook beroemdheden volgen of mensen die je nog nooit hebt gezien. En mede daardoor leven sociale media steeds meer een eigen leven. Sterker nog: iemand kan zich op sociale media compleet anders voordoen dan in het echte leven, waarbij het dagelijkse leven slechts een schim is van het leven dat ze online leven.

Een belangrijke kritiek op sociale media is dat ze het “echte leven” kunnen overschaduwen en dat zou ten koste gaan van dagelijkse relaties. Sommige mensen zijn zo gefixeerd op sociale media (en internet in het algemeen) dat het ongezond wordt en persoonlijke relaties kan beïnvloeden.

14 manieren waarop sociale media je relatie kunnen verpesten

Overmatig gebruik van sociale media kan persoonlijke relaties op verschillende manieren beïnvloeden. Dat is overigens ook zo bij overmatig smartphonegebruik, wat voor veel mensen ook een herkenbaar probleem zal zijn. Het verschil is dat de manier waarop sociale media je relatie kunnen verpesten zich ook specifiek kan beperken tot het gebruik van apps als Instagram, Facebook, en zelfs TikTok en Snapchat.

1. Je wordt geconfronteerd met je verleden

Misschien ben je wel hartstikke blij met je huidige partner en toch kan de boel ineens omslaan door één handeling. Als een ex jou bij wijze van spreken ineens een liefdevol bericht stuurt op Facebook Messenger, kan het oude herinneringen oproepen of zelfs verleidingen teweeg brengen. Je hebt misschien helemaal geen verkeerde bedoelingen in dit geval, maar het feit dat je via sociale media nog altijd contact hebt met iemand met wie je ooit een hechte relatie hebt gehad, kan je partner onzeker maken en zelfs wrijving tussen jullie twee veroorzaken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is het beste om te voorkomen dat je verleden het heden verstoort. Of jij je ex moet ontvrienden? Dat willen we niet zeggen, maar op Facebook heb je in ieder geval de optie om de ander niet meer te volgen.

2. Je virtuele leven kan je persoonlijke leven overnemen

Stel je eens voor: je partner plant een romantische date night voor jullie samen. Zodra jullie bij het restaurant aankomen check je eerst even je Facebookpagina. Vervolgens schiet je een mooie foto zodra je bij de tafel bent en upload je deze naar Instagram om het daarna door te plaatsen op TikTok, Snapchat en Twitter.

Wanneer het bord met eten voor jullie neus staat, duurt het nog een kwartier voordat je de eerste hap neemt, omdat je druk bezig bent met het maken van de perfecte foto voor je Instagram. En dan breng je de rest van de avond door met het checken van de likes en reacties op je foto’s. Als je geliefde tijdens het eten vraagt of het lekker is, zeg je dat het tegenvalt. De frietjes zijn niet meer krokant zijn en de saus is koud. Herkenbaar? Doe er dan wat aan.

De obsessie met sociale media kan je partner frustreren, omdat jullie de hele avond nauwelijks met elkaar kunnen praten. En dat terwijl hij je nog zo wilde verrassen met een leuke avond. De behoefte aan een ultiem, virtueel leven kan je persoonlijke leven flink schaden.

3. Moeilijk om verleidingen te vermijden

Sociale media hebben zo’n beetje iedereen ‘aanspreekbaar’ gemaakt. Mensen die we in het echte leven niet zouden durven te benaderen, worden online ineens benaderbaar. Dit gemak in communicatie zorgt ervoor dat je je opties misschien wel eens een keer wilt verkennen, want die leuke meid of stoere vent die je op sociale media voorbij zag komen, die durfde je in het café nooit aan te spreken. Maar online ben je ineens een stuk minder verlegen.

Het gemak van sociale media kan ertoe leiden dat je je partner op een zekere manier bedriegt, omdat het gemakkelijk is om te flirten vanachter de veiligheid van een telefoon of een computerscherm. Dat wil niet zeggen dat online flirten hetzelfde is als online vreemdgaan, maar het kan wel degelijk een eerste zet zijn. Het markante is dat het nooit gebeurd zou zijn als je het profiel van de ander nooit had gezien.

4. Minder fysieke intimiteit

In een ver verleden zouden stelletjes nog dolgraag knuffelen op bed of de bank, maar tegenwoordig grijpen stellen rechtstreeks naar hun mobiele telefoon in plaats van met elkaar te praten of elkaar ook maar vast te houden. Zelfs voordat ze intiem worden, zijn koppels vaak op hun telefoon in plaats van zich volledig over te geven aan het voorspel. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ontevredenheid in bed en een totaal gebrek aan interesse in fysieke intimiteit.

Nu overdrijven we het natuurlijk allemaal een beetje, want er wordt vast nog geknuffeld door mensen. Maar het zal duidelijk zijn dat het aantal “knuffeluren” het laatste decennium flink achteruit is gegaan. En minder fysieke intimiteit betekent in veel gevallen ook minder oprechte interesse in elkaar.

selfie koppel

5. Inbreuk op de privacy

Sommige mensen zijn zo geobsedeerd door online aandacht dat ze foto’s uploaden van zelfs hun meest intieme momenten. Als je dat alleen doet om te bewijzen dat je een geweldige relatie hebt met (misschien inderdaad wel een knappe vrouw of vent), dan lijkt dat toch wel op een wat wanhopige behoefte aan bevestiging.

Nu hangt dit punt ook af van de leeftijd. Veel tieners zitten nog in een levensfase waarin ze sowieso op zoek zijn naar bevestiging en hebben er veel minder moeite mee om alles online te gooien. Dit is in tegenstelling tot een hoop mensen die tot een oudere leeftijdsgroep behoren.

6. Ongewenste aandacht kan de stemming bederven

Stel: je bent met je partner op vakantie op een exotisch eiland. Je plaatst een foto op het strand en zit aan je telefoon gekleefd om te zien hoeveel likes je krijgt. Dan ineens plaatst iemand een vervelende opmerking die je humeur bederft en de vakantiedag met je wederhelft verpest. De mening van anderen is inderdaad belangrijk, maar dat geldt niet voor elke mening.

Hetzelfde kan gebeuren als nou net degene reageert aan wie jouw partner een bloedhekel heeft, om welke reden dan ook. Laat sommige speciale momenten daarom exclusief zijn voor jou en je partner, zonder het per se op sociale media te moeten plaatsen. Want dan zijn er ook geen negatieve reacties.

7. Het kan je onzeker maken

Het is niet ongebruikelijk dat partners de reacties op foto’s van hun wederhelft bekijken. Je wilt misschien wel uit oprechte interesse weten wie er allemaal op de berichten van je partner reageert en wat jouw partner daar dan weer op te zeggen heeft. Of misschien schuilt er toch wel een klein beetje jaloezie.

Hoe dan ook: als iemand die jouw partner ooit leuk vond een reactie achterlaat, kan het onzekere deel van jou naar boven komen. Want die meid of vent waar je partner zo gek op was in het verleden, ziet er inderdaad wel bovengemiddeld aantrekkelijk uit. En dat terwijl jij de laatste tijd niet meer zo fit bent als je zou willen.

8. Intieme gesprekken nemen af

Toen je met je partner begon te daten, hadden jullie nog uren aan gesprekstof; er was altijd wel iets te bespreken. Nu je naast je partner op de bank zit, zitten jullie allebei meer op jullie telefoon dan dat jullie met elkaar praten. En als jullie met elkaar praten, dan kijken jullie elkaar niet eens aan, omdat ieder op zijn of haar eigen scherm kijkt. Verslaving aan sociale media kan je persoonlijke tijd consumeren en de intieme gesprekken met je partner doen afnemen. En dat is een kwalijke constatering waarvan jullie beide bewust moeten zijn.

man boos woede

9. Ongezonde vergelijkingen

Je hebt misschien wel een gelukkig en tevreden gezinsleven. Maar op het moment dat jij je beste vrienden ziet feesten in een dure club, dan zul je je beperkt voelen. Jij kunt niet hetzelfde doen: jij bent immers al een paar jaar samen met je partner en daarom laat je het afweten tijdens de gebruikelijke jaarlijkse trips met vrienden. Je hebt misschien wel het gevoel dat je vrienden juist veel gelukkiger zijn dan jij, omdat jij een saai, gemiddeld leven leidt. Deze vergelijking kan leiden tot ontevredenheid in het leven en spanningen in een relatie veroorzaken. Want eigenlijk wil je bij je vrienden zijn.

10. Ontnemen van de aandacht van het echte leven

Uitgebreid feliciteren met een liefdevol bericht op sociale media en daarmee denken dat de felicitatie af is. Dat kan vooral confronterend zijn als jullie niet samenwonen, elkaar die avond zien, en er niet eens een persoonlijke felicitatie volgt. Waar zijn de echte omhelzingen gebleven voor een dergelijk heuglijk moment?

Steeds meer mensen zijn van mening dat het plaatsen van een openbare liefdesverklaring op sociale media voldoende is om je partner gelukkig te houden. Dit is echter niet juist. Het gebrek aan persoonlijke aandacht in het echte leven kan een negatieve invloed hebben op je relatie.

11. Online emoties kunnen ook thuis de overhand krijgen

Stel je voor dat je partner boos naar huis terugkeert, omdat zijn of haar collega hen die ochtend naar jullie relatie vroeg. Hoe ze wisten dat er iets niet goed zat? Omdat je jouw frustraties op een bepaalde manier hebt geuit via sociale media. Je komt gefrustreerd over op andere mensen en dus moet er wel iets aan de hand zijn thuis. Nu kunnen emoties thuis het online gedrag beïnvloeden, maar kan dat andersom weer worden versterkt.

12. ‘Phubbing’ kan vernederend zijn

Phubbing is een relatief nieuwe term om iemand die recht voor je staat volledig te negeren en af te wijzen, omdat je druk bezig bent met je telefoon. De term ‘phubbing‘ is niets anders dan een samentrekking van de woorden ‘phone’ en ‘snubbing’, waarbij de laatste ‘afwijzen’ of ‘negeren’ betekent.

Phubbing kan in sommige gevallen inderdaad overkomen als het afsnauwen van de ander, maar in veel gevallen is het een kort antwoord geven (dat als snauwerig wordt beoordeeld) en een gebrek aan aandacht. Wat de achterliggende reden ook mag zijn; het is allesbehalve sympathiek en kan zelfs als vernederend worden ervaren als het om een belangrijk onderwerp gaat.

13. Obsessies

Je partner heeft misschien een pikant detail over een ex aan jou onthuld en je weet precies om wie het gaat, want je hebt het sociale mediaprofiel van de ander al eens voorbij zien komen. Aan de buitenkant kun je je wellicht stoïcijns gedragen, maar op het moment dat je alleen bent, kun je de online activiteiten van de ‘ex’ bekijken. Je zou in het slechtste geval zelfs hartstikke jaloers kunnen worden en obsessief gedrag kunnen vertonen door steeds meer te weten te willen komen over deze ex.

14. Voldoen aan verwachtingen van volgers

De noodzaak om een ​​levendig sociaal leven te behouden, kan ervoor zorgen dat je er ook naar wilt leven. Misschien wil je de nieuwste gadgets of luxe producten om online te kunnen pronken, en misschien ga je duurdere restaurants en andere plaatsen bezoeken. Niet omdat je nu eenmaal zo geïnteresseerd bent in de plek, maar ga je er juist heen vanwege de hype die je voorbij hebt zien komen in je tijdlijn.

Vanzelfsprekend kan het veel geld kosten om dit alles te bekostigen en juist daarom van directe invloed zijn op de relatie met jouw partner. Een hoop problemen gaan nu eenmaal over geld en alleen het dwangmatige gedrag om mee te doen aan dergelijke hypes kan al tot frustraties leiden bij je partner.

Een laatste noot

Laten we wel wezen: we hebben allemaal wel eens een profiel van een ander gestalkt. Soms zijn er mensen van wie je alles wilt weten: waar ze werken, met wie ze getrouwd zijn en waar ze op vakantie zijn. Ook zijn we allemaal wel eens hartstikke tevreden geweest met een mooie update op Facebook of Instagram, want sociale media maken nu eenmaal deel uit van het leven van de meeste mensen. Anders wordt het echter als sociale media de overhand krijgen en het ‘echte’ leven van mensen gaan beïnvloeden.

Sociale media zijn inderdaad een handig hulpmiddel die op veel manieren kunnen helpen, maar overmatig gebruik ervan kan wel degelijk je relaties verpesten. Beperk het gebruik van sociale media als je merkt dat jouw relatie eronder lijdt. De gedachtegang daarbij is simpel: alles wat overmatig is, is ongezond, en dat geldt ook voor sociale media.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie