Voorspel: wat is dat precies en waarom is het zo belangrijk?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Wanneer je met iemand naar bed gaat, is het belangrijk dat jullie je allebei goed op je gemak voelen. Een fijne manier om daarvoor te zorgen, is door aan voorspel te doen. Het zorgt ervoor dat jullie in de stemming komen. Want direct met de P in de V is niet alleen saai, het is ook ongemakkelijk en misschien zelfs pijnlijk.

Voorspel is geweldig en zowel mannen als vrouwen zijn er dol op. Vooral voor vrouwen is voorspel vaak nog belangrijker dan de echte daad. Dat komt doordat zij vaak wat extra tijd nodig hebben om op hetzelfde niveau als de man te komen. En omdat de meeste vrouwen hun orgasme krijgen tijdens het voorspel, niet tijdens de seks zelf.

Genoeg reden om wat verder in te gaan op voorspel en waarom het zo belangrijk is. Voorspel is namelijk veel meer dan een manier om vochtig genoeg te worden zodat penetratie mogelijk is.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is voorspel?

Voorspel staat bekend als alles wat je doet vóór geslachtsgemeenschap. Of het nu gaat om kussen en tongzoenen, elkaar strelen op de erogene zones en kleine kusjes in de nek of om massages, dirty talk en opwindende gesprekken. Maar het kan omvat ook de echte seksuele handelingen die al wat meer onder de noemer seks vallen zoals pijpen, beffen en vingeren.

Onder voorspel verstaan we dus alle dingen (seksueel en niet-seksueel) die je kunt doen om in de stemming te komen en opgewonden te raken voor een hete activiteit. Voorspel is het sensuele spel vóór de ‘daad’ zelf.

Voorspel is hét moment in bed (of waar dan ook) waarop je je sekspartner kunt laten zien wat jouw kwaliteiten zijn. En andersom natuurlijk ook. Je bent hier nog niet bezig met de seks, maar met elkaar opwinden en ervoor te zorgen dat jullie allebei in de stemming komen.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat het bij voorspel vooral om geven gaat. Het geeft mensen over het algemeen dan ook een goed gevoel wanneer de ander opgewonden raakt van zijn of haar handelingen tussen de lakens.

Bron: GIPHY

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Waarom is voorspel zo belangrijk?

Voorspel is belangrijk voor twee dingen, waarvan er één puur fysiologisch is. Fysiek gezien stimuleert voorspel het lichamelijke proces dat seksuele opwinding veroorzaakt. Er stroomt bijvoorbeeld meer bloed naar de vagina, die vochtig wordt. Dit wordt opgevolgd door het zwellen van de clitoris en schaamlippen, maar ook een wijdere en langere vagina. Bij opgewonden mannen kun je er niet omheen: het lichaamsdeel gaat zelfs rechtop staan als de zwellichamen zich met bloed vullen.1,2

Aan de andere kant speelt voorspel ook een psychologische rol. Voorspel zorgt voor meer vertrouwen in de sekspartner en het creëert een band. Psychologisch gezien verlaagt het dus de remmingen en verhoogt het de emotionele intimiteit tussen partners.

Zo kun je je heel sexy voelen wanneer je partner alle aandacht heeft voor jouw lichaam en laat merken dat hij er waardering voor heeft. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost en waarschijnlijk windt het je ook direct op.

vrouw stel divider

Het vrouwenorgasme

Laten we bovendien vooropstellen dat voorspel voor vrouwen vaak cruciaal is om hun hoogtepunt te kunnen bereiken. Het grootste probleem met betrekking tot het bereiken van een orgasme wordt gedacht opgelost te kunnen worden met de juiste voorspeltechnieken. Kom je nooit klaar? Dan zou een andere of nieuwe manier van voorspel je mogelijk kunnen helpen.

Uit een onderzoek dat in 2017 werd gepubliceerd in The Journal of Sex and Marital Therapy, blijkt dat bijna 37 procent van de vrouwen clitorale stimulatie nodig heeft om een orgasme te krijgen. Slechts 18 procent van de vrouwen geeft aan dat vaginale penetratie alleen voldoende is om klaar te komen.3

Wat betreft hun plezierige ervaringen in bed, noemde de meerderheid van de vrouwen ’tijd besteden om de opwinding op te bouwen’, ‘een partner die weet wat ik fijn vind’, en ‘emotionele intimiteit’ als belangrijke technieken die hun orgasme versterken. En laat dit nu vooral de dingen zijn die voorspel typeren.

In tegenstelling tot seks, hoeft voorspel niet zo vermoeiend te zijn omdat je minder intensief beweegt. Voor mensen met een lichamelijke beperking is voorspel daarom vaak belangrijker dan de seks zelf. Daarnaast wordt het nooit saai, omdat je steeds kunt variëren in hoe je het voorspel aanpakt.

oor praten

Intiemer dan seks zelf

Het bijzondere van voorspel is dat het vaak een stuk intiemer is dan seks, omdat je er ook je handen en mond bij kunt gebruiken. Je leert elkaars lichaam op deze manier heel goed kennen en daarmee versterkt jullie connectie waarschijnlijk ook. Dat geldt natuurlijk vooral in een relatie of een friends with benefits situatie, niet zozeer wanneer je één keer met iemand naar bed gaat.

Maar het maakt de ervaring hoe dan ook een stuk leuker en intenser. En wist je dat wanneer wij zeggen dat iemand goed in bed is, dat voornamelijk gebaseerd is op hoe hij of zij het voorspel doet? Logisch ook, want voor het heen en weer bewegen tijdens de seks heb je niet veel kwaliteiten nodig.

Hoelang “moet” het duren?

Een vraag die vaak wordt gesteld: “Maar hoelang moet het dan duren?” Het antwoord is dat het verschil. Voorspel en het effect ervan variëren sterk op basis van leeftijd, religie en culturele normen. Maar er is wel onderzoek naar gedaan.

Wetenschappers van het McGill University Health Center in Quebec hebben zowel bij mannen als bij vrouwen de temperatuurverandering gemeten tijdens voorspel, om erachter te komen hoeveel tijd nodig is om een piek van seksuele opwinding te bereiken.4

Ze ontdekten dat er tussen mannen en vrouwen geen verschil is om lichamelijk een piek van seksuele opwinding te bereiken. Beiden hebben ongeveer 10 minuten nodig. Dit is echter alleen de lichamelijke opwinding en dus houdt het geen rekening met de hoeveelheid tijd die je mentaal nodig hebt om opgewonden te raken.

gevoelig zones

Gevoelige zones lichaam – Bron: Topography of Human Erogenous Zones5

Welke soorten voorspel zijn er?

Laten we beginnen met de eerste stap naar voorspel: uitkleden. Je kunt ervoor kiezen om jezelf uit te kleden en naast elkaar in bed te kruipen. Maar het is ook weleens leuk om de ander uit te kleden. Je kunt daarbij over het hele lichaam van je partner kusjes geven, waardoor jullie allebei alvast in de stemming komen. Denk hierbij vooral aan de nek, schouders, rug en oorlellen: vooral de erogene zones.

Ga je verder naar beneden, dan zijn de buik, heupen en dijen gevoelige plekken om kusjes te geven. Bij een vrouw is de huid het meest gevoelige orgaan, dus je kunt hier rustig de tijd voor nemen. Daarna kun je het tempo van het kusjes geven, zoenen en zuigen bijvoorbeeld wat opvoeren. Dit is een opsomming van een aantal klassieke vormen van voorspel:

 • Knuffelen
 • Zachtjes strelen over het lichaam
 • Tongzoenen
 • Borsten strelen en knijpen
 • Knabbelen aan oorlellen
 • Iemands nek kussen
 • Tepels likken en zuigen
 • De penis van een man strelen
 • De clitoris van een vrouw strelen
 • De vagina vingeren
 • Spelen met de testikels

Een spelletje in de slaapkamer?

Natuurlijk zijn er ook allerlei vormen van voorspel te bedenken waar seksspeeltjes bij komen kijken. Niet iedereen is hiervoor in, dus zorg ervoor dat je van elkaar weet wat jullie fijn vinden in bed. Je kunt het heel onschuldig houden, bijvoorbeeld met een rollenspel of kaartspel waarop verschillende standjes staan. Of je kunt een stapje verder gaan en speeltjes kopen die jullie samen kunnen gebruiken.

Het is hierbij vooral belangrijk dat jullie je allebei volkomen op je gemak voelen en dat niemand iets tegen zijn of haar zin in doet. Ook wanneer je elkaars lichaam verkent en elkaar op verschillende manieren gaat bevredigen. Ken je grenzen en laat ook vooral weten waar ze liggen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie