Home Nieuws Wil je méér of minder seks? Dit onderzoek zegt dat we het minder doen

Wil je méér of minder seks? Dit onderzoek zegt dat we het minder doen

2 minuten leestijd
0
seksueel zelf

In de westerse wereld hebben we minder seks, terwijl we eigenlijk meer seks willen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, op basis van een nationale seks-enquête dat elk decennium in Groot-Brittannië wordt uitgevoerd. Wetenschappers geven de schuld aan het internet en de ‘drukte’ van het moderne leven.

Elke tien jaar wordt in het Verenigd Koninkrijk een enquete gehouden, genaamd The National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, ook wel afgekort tot Natsal. Dit onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd in 1990-1991, daarna in 1999-2000 en het laatste onderzoek vond plaats tussen 2010 en 2012. Aan het onderzoek deden 34.000 mensen mee, met een leeftijd tussen 16 en 44 jaar.

Onderzoekers hebben nu de cijfers van het laatste onderzoek vergeleken met de resultaten van de twee eerdere onderzoeken. En daaruit blijkt dat de seksuele activiteit afneemt onder alle leeftijdsgroepen. De steilste dalingen vonden plaats onder 25-plussers en mensen die getrouwd zijn of samenwonen. Ook mensen met mentale of psychische problemen hebben minder seks volgens het onderzoek.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Maar hoe vaak dan?

In de enquete werden de deelnemers ondervraagd over hun seksleven en dus ook over de seksfrequentie; hoe vaak ze seks hebben gehad. Uit de bevindingen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The British Medical Journal, blijkt dat bijna een derde van de mannen en vrouwen de afgelopen maand geen seks heeft gehad. Met iets meer dan 29% is het percentage mensen dat geen seks had fors toegenomen, ten opzichte van zo’n 25% in de vorige enquête.

Niet alleen hebben meer mensen helemaal geen seks, ook degenen die wél seks hebben doen het minder vaak. Het aandeel ondervraagden dat in de afgelopen maand tien keer of vaker seks had, daalde van circa 20% naar ongeveer 13,7% in het laatste onderzoek.

Als we naar het totaal kijken dan komt in het onderzoek naar voren dat 41% van de mannen en vrouwen in de afgelopen maand minstens één keer per week seks had. Dit is dus nog niet eens de helft van de mensen. Uit de gegevens blijkt echter ook dat de helft van alle vrouwen (50,6%) en bijna twee derde van de mannen (64,3%) zegt dat ze vaker seks willen hebben, vooral degenen die getrouwd zijn of samenwonen.

Moeten we ons zorgen maken?

In het commentaar op het onderzoek geven de onderzoekers aan dat minder seks hebben niet noodzakelijk een probleem is. Tenminste, niet voor je gezondheid en welzijn. Andere onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat de diversiteit in de slaapkamer is toegenomen, door een uitbreiding van het seksrepertoire, terwijl we ondertussen dus minder seks hebben. En als het gaat om tevredenheid, dan gaat het niet alleen om de kwantiteit, maar juist vooral om de kwaliteit.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Dating app match online inspecteren verkleint kans op romantiek’

Je veegt naar rechts in een datingapp en wordt verrast door de instant match. Nog voordat …