Home Relatie 5 tekenen van een ongelukkig huwelijk

5 tekenen van een ongelukkig huwelijk

5 minuten leestijd
0
stel man vrouw

De keuze om te gaan scheiden van je partner is een heftige, moeilijke en spannende beslissing. Je bent gewend aan het leven met je partner en de angst om alleen te zijn is sterk. Ook weet je niet wat de toekomst je gaat brengen en zul je weer opnieuw moeten beginnen.

Daarom kiezen veel mensen ervoor om bij hun partner te blijven, ook al zijn ze helemaal niet meer gelukkig in hun huwelijk. Het is echter geen goede keuze, aangezien in een slecht huwelijk blijven gevolgen kan hebben voor je mentale gezondheid. Zo kun je een depressie of angststoornis ontwikkelen, alleen maar omdat je doorgaat met een huwelijk die je ongelukkig maakt.

Het is daarom goed om bij jezelf na te gaan of je nog wel echt gelukkig bent in je huwelijk. Maar hoe kom je er nu achter of jouw huwelijk nog gezond is? Of dat je eigenlijk te maken hebt met een ongelukkig huwelijk?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Ongelukkig zijn is een gevoel

Een huwelijk is misschien wel een van de meest complexe dingen om te onderhouden. Terwijl je de vonk in leven wilt houden en elkaar wilt blijven vertrouwen wil je niet dat jullie in een sleur terechtkomen, Zeker na een bepaalde tijd kan het moeilijker worden om nog zielsgelukkig te zijn met je partner.

Een van de duidelijkste signalen waaraan je kunt merken dat je in een ongelukkig huwelijk zit, is als de enige positieve herinneringen uit het verre verleden komen. Je herinnert je hoe jullie relatie in het begin was; alle mooie, liefdevolle en romantische momenten. Als je dit vergelijkt met de huidige situatie merk je dat het een compleet ander verhaal is; je bent niet meer gelukkig bent in je relatie.

Ongelukkig zijn is een gevoel en gevoelens kunnen soms moeilijk zijn om te ontcijferen. Misschien voel je je nú ongelukkig, maar ben je in het grotere geheel nog wel dolgelukkig met je partner. Het is daarom van belang om naar het grotere plaatje te kijken als je wilt bepalen of je ongelukkig bent in je huwelijk.

5 tekenen dat je ongelukkig bent in je huwelijk

Door het verleden met het heden te vergelijken, kun je er dus achter komen dat je op dit moment niet meer gelukkig bent in je huwelijk. Toch kan dit tegelijkertijd een lastige manier zijn, aangezien het vaak een geleidelijk proces is. We hebben daarom nog een aantal belangrijke tekenen van een ongelukkig huwelijk voor je op een rijtje gezet.

1. Er is geen intimiteit meer tussen jullie

Een van de sterkste signalen die al snel naar voren komt als de relatie niet lekker loopt, is een gebrek aan intimiteit. En dat geldt al helemaal als er geen andere vorm van fysieke aantrekkingskracht meer aanwezig is.

Niet alleen gaat jullie seksleven er hard op achteruit, ook zoenen en knuffelen jullie elkaar een stuk minder. Veel mensen die te maken hebben met een ongelukkig huwelijk, hebben dit vaak niet eens door. Dit komt doordat het geleidelijk minder wordt en gebrek aan intimiteit op den duur het ‘nieuwe normaal’ wordt.

Het is daarom belangrijk om de situatie goed te begrijpen en deze te vergelijken met de beginperiode van jullie huwelijk. Het is in elk huwelijk normaal dat het seksleven wat minder spannend wordt, maar er zou nog steeds genoeg aandacht, liefde en warmte moeten zijn. Merk je dat daar nu een gebrek aan is? Dan is dit vaak een overduidelijk signaal dat je niet meer in een gezonde en gelukkige huwelijksrelatie zit.

2. Jullie hebben niets meer tegen elkaar te vertellen

Als er iets belangrijks gebeurt in je leven, bijvoorbeeld op je werk of met je familie, dan zou je partner de eerste persoon moeten zijn met wie je dit zou willen delen. Merk je dat je deze dingen niet meer met je partner wilt delen? Of dat je sowieso niet meer zoveel te vertellen hebt tegen elkaar? Dan is dit een belangrijk signaal dat er iets niet goed zit tussen jullie.

Communicatie is namelijk van enorm groot belang in een gelukkig huwelijk en als jullie niet meer op een gezonde manier met elkaar communiceren, dan is er werk aan de winkel om jullie relatie nog te kunnen redden. Kun je je niet meer herinneren wanneer het de laatste keer was dat jullie elkaar diep in de ogen keken en een eerlijk, open gesprek hebben gehad met elkaar? Dan heb je een probleem en zul je hieraan moeten gaan werken.

vrouw slachtoffer

3. Je vindt het niet meer leuk om samen dingen te ondernemen

Waar jullie in het begin van jullie relatie op tal van dates gingen, ondernemen jullie tegenwoordig nog amper iets samen. Jullie gaan niet meer uit eten, doen geen leuke dingen meer samen en je merkt dat je ook geen zin meer hebt om dit samen met je partner te gaan doen. Geen quality time, niets meer. Gezamenlijke activiteiten lijken helemaal niet meer te bestaan en wanneer jullie iets samen doen, geniet je daar niet meer van. Breng je een groot deel van je tijd alleen door en leef je langs elkaar heen? Dat zegt eigenlijk al genoeg.

4. Jullie blijven elkaar bekritiseren

In elk huwelijk zal er sprake zijn van ruzies. Het is namelijk bijna onmogelijk dat jullie het over alles met elkaar eens zijn. Ruzies kunnen bovendien ook goed zijn voor de relatie, aangezien het betekent dat jullie je gevoelens en irritaties met elkaar bespreken. Toch moet het niet zo zijn dat ruzies en kritiek op elkaar de overhand gaan nemen in jullie relatie. Als de conflicten en het bekritiseren alledaags wordt, dan betekent dit dat er meer negatieve dan positieve energie is tussen jullie beiden.

De kritiek ontstaat uit een grote ontevredenheid over het huwelijk, irritaties aan je partner en een ongelukkig gevoel. Merk je dus dat jullie heel regelmatig ruzie hebben en dat je meer negatieve dan positieve momenten kunt herinneren? Dan is de kans erg groot dat je te maken hebt met een ongelukkig huwelijk.

“Relationships are like glass. Sometimes it’s better to leave them broken than try to hurt yourself putting it back together.” – D. Love

5. Je fantaseert over een leven zonder je partner

Merk je dat je vaak aan het fantaseren bent over een gelukkige, zorgeloze toekomst zonder je partner? Dan is dit een enorm belangrijk signaal dat er iets niet goed zit tussen jullie. Fantaseren is namelijk vaak een manier om te ontsnappen aan de realiteit en de problemen in jullie huwelijk. Je bent niet meer gelukkig in de huidige situatie, waardoor je onderbewuste begint met het zoeken van alternatieven om je beter te laten voelen.

Als je gelukkig bent met je partner, dan wil je natuurlijk oud worden met hem of haar en zul je niet snel nadenken over een toekomst zonder elkaar. Fantaseer je dus wel over een toekomst zonder je partner? Dan zul je echt bij jezelf moeten nagaan of je nog wel gelukkig bent in je huidige situatie of dat het slimmer is om uit elkaar te gaan.

Andere signalen van een ongelukkig huwelijk

Naast bovengenoemde tekenen zijn er nog tal van andere signalen waaraan je kunt merken dat je te maken hebt met een ongelukkig huwelijk. Zo zul je je bijvoorbeeld vaak alleen voelen, eenzaam en gekwetst. Daarnaast kan een gebrek aan vertrouwen en communicatie een cruciaal signaal zijn dat het niet meer goed zit tussen jullie. Verdenk je je partner bijvoorbeeld van vreemdgaan? Dan is deze achterdocht vaak gebaseerd op een gebrek aan vertrouwen.

Heb je het gevoel dat er niet meer naar je geluisterd wordt? Ga je eerder naar je vrienden dan naar je partner om te praten en leuke dingen te doen? Hebben jullie geen romantische date nights meer met elkaar? En zijn jullie tegenwoordig niet meer elkaars prioriteit? Het zijn allemaal belangrijke signalen dat jullie in een ongelukkig huwelijk verkeren. Het is tijd om een goed gesprek te hebben: willen jullie nog vechten voor elkaar of is het toch tijd om de handdoek in de ring te gooien?

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe word je een betere partner voor hem en haar?

Als je een relatie met elkaar aangaat en zeker wanneer je gaat samenwonen, trouwen of kind…