Dit is het belangrijkste motief voor vreemdgaan, volgens onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Waarom gaan mensen vreemd? Van iemand houden en eeuwig trouw blijven is makkelijker gezegd dan gedaan. Want er zijn heel wat mensen die beloven trouw te blijven, om uiteindelijk bij een ander in bed te belanden. Maar wat drijft deze mensen om deze belofte te breken?

De belangrijkste reden

Nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in The Journal of Sex Research, geeft inzicht in de motieven achter emotionele en seksuele ontrouw. De bevinden zijn niet geheel verrassend, maar bevestigen wel wat we eigenlijk al weten. De belangrijkste reden voor vreemdgaan? Volgens het onderzoek is dat de ontevredenheid over de huidige partner. Het is dus niet de sexy en verleidelijke affairepartner die verantwoordelijk is voor de uitspatting. Het is de eigen partner.

“We zijn altijd al geïnteresseerd geweest in de redenen waarom mensen ontrouw zijn”, zeggen de onderzoekers van Murray State University en Hobart & William Smith Colleges tegen PsyPost. “Na eerder gepubliceerd werk over de motieven waarom mensen vreemdgaan, deed zich de gelegenheid voor om gegevens te verzamelen via een steekproef van mensen die momenteel op zoek zijn naar een buitenechtelijke partner, en we grepen die kans.”

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Het onderzoek

In het onderzoek vulden 545 leden van AshleyMadison, een populaire datingsite voor diegenen die geïnteresseerd zijn in buitenechtelijke affaires, een korte anonieme online enquête in over hun motivaties om vreemd te gaan. De meerderheid van de deelnemers (81%) gaf aan man te zijn en de gemiddelde leeftijd was 49 jaar.

Degenen die aangaven dat de huidige partner niet aan hun behoeften voldeed, lieten weten dat ze op zoek zijn naar een tweede partner omdat ze “niet meer verliefd zijn”. Daarbij merkten de onderzoekers op dat de tweede partner (de andere vrouw/man) niet zo’n grote invloed had op het vreemdgaan.

De grootste invloed achter de motivatie om vreemd te gaan was de ontevredenheid in de primaire relatie, vooral bij mannen. Vrouwen en degenen die aangaven niet tevreden te zijn in hun huidige relatie, blijken vaker interesse in vreemdgaan te hebben omdat ze zich verwaarloosd voelden.

Het onderzoek

In een ander onderzoek uit 2017 door de University of Tenessee komen vergelijkbare resultaten naar voren. In dat onderzoek zijn de twee grootste redenen om vreemd te gaan het gebrek aan liefde en de behoefte aan meer seksuele partners. Een andere reden die wordt genoemd is een boost van het zelfvertrouwen.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie