Onafhankelijk worden in relatie: 12 manieren om autonoom te blijven

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Een partner hebben geeft een geweldig gevoel. Je hebt een maatje met wie je alles kunt delen en als je wilt kun je al je tijd met diegene doorbrengen. Maar dat betekent niet dat je dat ook zou moeten doen. Want in elke relatie is het van vitaal belang dat je je onafhankelijkheid behoudt.

Onafhankelijkheid in een relatie zorgt voor een gezonde basis. Een relatie is namelijk een verbintenis van twee personen en dit betekent niet dat je samen als één persoon door het leven zou moeten gaan. We vertellen je meer over hoe je onafhankelijk blijft in een relatie.

Wat betekent ‘onafhankelijk zijn’ in een relatie?

Succesvolle, gezonde relaties zorgen ervoor dat beiden onafhankelijk van elkaar kunnen zijn waardoor ze niet alleen samen kunnen groeien, maar ook onafhankelijk van elkaar als mensen kunnen groeien. In een ideale situatie heb je je eigen gevoel van autonomie, terwijl je het gevoel hebt dat je op elkaar kunt vertrouwen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Onafhankelijk zijn in een relatie betekent niet dat je je partner op wat voor manier dan ook kan domineren. Dat is niet wat onafhankelijkheid betekent. Onafhankelijk zijn in een relatie betekent dat je weet hoe je je eigen persoon kunt zijn in een relatie met iemand anders.

12 manieren om onafhankelijk te blijven

Onafhankelijk blijven in een relatie kan soms lastiger zijn dan je denkt. Wanneer je samenwoont, kun je soms het gevoel hebben dat je alles samen moet doen. Daarnaast vind je elkaar natuurlijk ook erg leuk en wil je graag tijd met elkaar doorbrengen. Dit kan ervoor zorgen dat je op een gegeven moment je onafhankelijkheid verliest. Dit zijn manieren om onafhankelijk te blijven in je relatie.

1. Communiceer met je partner

Onafhankelijkheid zou niet tot problemen moeten leiden, maar zorg er wel voor dat je duidelijk met elkaar communiceert. Als je bijvoorbeeld niet goed communiceert met je partner en je dagen vult met diverse hobby’s, kan deze het gevoel krijgen dat je hem of haar bewust buitensluit – of dat er iets is veranderd tussen jullie twee. Maar als je gewoon open met elkaar communiceert en je partner vertelt waarom je voor deze verandering hebt gekozen, zal er niet snel een conflict ontstaan.

2. Stel grenzen

Communicatie is belangrijk om je partner te vertellen welke dingen je graag zelfstandig doet in de relatie. Maar het is ook belangrijk om als koppel grenzen te stellen. Het is verstandig om dit gesprek aan het begin van de relatie te hebben, zodat je duidelijk grenzen kunt stellen voor de toekomst. Dit gesprek kun je ook nog zeker hebben als je al jaren bij elkaar bent.

Stel grenzen als het gaat om hoeveel tijd je samen doorbrengt en hoeveel tijd je apart wilt doorbrengen. Hoe fijn je de relatie ook vindt: je hoeft niet alles te delen. Geef je partner duidelijk aan op welke momenten je alleen wilt zijn en hoe je kenbaar maakt dat je even een momentje voor jezelf nodig hebt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Blijf je hobby’s uitoefenen

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je je onafhankelijkheid behoudt in de relatie, is door dingen te doen die je gelukkig maken: je hobby’s. Dit dwingt je regelmatig het huis uit te gaan en tijd apart van elkaar door te brengen. Blijf de hobby’s doen die je had toen je vrijgezel was of ga op zoek naar nieuwe hobby’s.

4. Zie elkaar niet tijdens de werkdag

De meeste stellen zien elkaar niet tijdens de werkdag. Hoe erg je elkaar ook mist tijdens deze werkuren, het is gezond om werk en privé gescheiden te houden. Komt je partner elke dag langs in je kantoor of lunchen jullie elke dag samen, dan is het wellicht een goed idee om daar een einde aan te maken of het in ieder geval wat te minderen.

5. Maak genoeg tijd vrij voor je vrienden en familie

Een van de vervelende dingen die mensen doen als ze een relatie aangaan, is minder tijd met hun vrienden en familie door te brengen. In het begin van een relatie zit je vaak op een roze wolk en wil je enkel en alleen tijd met je geliefde doorbrengen. Op dat moment zie je je partner als je beste vriend en heb je het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om je gelukkig te maken. Maar dit zal niet voor altijd blijven.

Je vrienden en familie zullen er altijd voor je zijn en je hebt elkaar nodig. Niet alleen je partner zal je gelukkig maken in het leven, maar ook je familie en vrienden. Vergeet daarom niet om genoeg tijd vrij te maken om met hen door te brengen.

6. Ga met jezelf op date

Een geweldige manier om je zelfrespect en onafhankelijkheid te vergroten, is door jezelf mee uit te nemen op een date. Ga in je eentje shoppen, ergens een koffietje drinken of naar het museum. Breng wat tijd met jezelf door in een openbare omgeving door iets leuks te doen. Dit zijn namelijk vaak de dingen die je met je partner doet, maar het is gezond om ook op je eigen gezelschap te vertrouwen. Hierdoor blijf je onthouden dat je niemand anders nodig hebt om het naar je zin te hebben.

7. Moedig je partner aan om meer tijd alleen door te brengen

Het is niet alleen belangrijk dat jijzelf genoeg tijd in je eentje doorbrengt, Het is ook belangrijk dat je partner dit doet. Door hem of haar aan te moedigen help je je partner daarmee. Hij of zij kan een avondje doorbrengen met vrienden, een middagje alleen gaan shoppen of in een restaurant gaan lunchen. Jullie twee zullen waarschijnlijk merken dat het leven dat je samen deelt beter wordt als je nog steeds geniet van het leven als individuele mensen.

8. Probeer minder vaak te bellen en appen

Als je constant aan het bellen en appen bent met je partner, spendeer je nooit echt tijd alleen. Als je de hele tijd aan de telefoon praat, heb je ook niets te bespreken als je echt tijd met elkaar doorbrengt. Het is essentieel om grenzen te stellen als het gaat om communicatie via de telefoon. Je hoeft niet de hele dag door alles te bespreken. Hierdoor heb je aan het einde van de dag elkaar nog wat te vertellen.

9. Maak een ruimte in huis speciaal voor jou

Als je met je partner samenwoont, is het een goed idee om wat onafhankelijkheid in huis te creëren. Een eenvoudige manier waarop je kunt dit doen is door speciaal voor jou een ruimte te maken. Dit kan een aparte kamer zijn, zoals een kantoorruimte, maar het kan ook een bepaalde comfortabele stoel zijn.

Stel: je hebt even behoefte aan wat me-time, dan kun je je even terugtrekken op deze plek. Je partner weet dan ook dat je even niet gestoord wilt worden. Moedig je partner ook aan om zijn of haar eigen persoonlijke ruimte te creëren.

10. Zorg voor genoeg self-care

Zelfzorg mag nooit stoppen. Het is niet alleen essentieel voor je welzijn, maar het verhoogt ook je zelfrespect. Neem elke week of elke dag even de tijd voor self-care. Of je nu een massage boekt of een heerlijk bad neemt, je hebt in elke relatie tijd nodig om jezelf wat liefde te tonen.

11. Houd de financiën (deels) gescheiden

Hoewel sommige stellen alle inkomsten op één hoop gooien, zijn er andere stellen die de financiën compleet gescheiden houden. Wat het beste is voor je onafhankelijkheid? Dat is een verdeling van de financiën waarbij jij en je partner geld voor jezelf overhouden. Als je de touwtjes in handen hebt over je eigen geld, kun je je eigen keuzes maken over wat je uitgeeft, spaart en investeert. Financiële onafhankelijkheid vormt een belangrijk onderdeel van je algehele afhankelijkheid in een relatie.

12. Realiseer je dat je het niet altijd met je partner eens hoeft te zijn

Onafhankelijk zijn betekent niet alleen tijd alleen doorbrengen. Onafhankelijkheid is ook voor jezelf opkomen, een eigen mening hebben en het leven leiden dat je zelf voor ogen hebt. Het is je partner, niet je eigenaar. Erken dat het prima is om het niet altijd met je partner eens te zijn over alles. Je bent dan wel een stel, maar ook ben je twee afzonderlijke individuen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie