Vreemdgaan: het is de nachtmerrie van elke man en vrouw om te ontdekken dat hun partner een ander heeft. Het is een gevreesd fenomeen dat zich afspeelt in relaties en vaker gebeurt dan je zou denken. Volgens onderzoek gaat 20 tot 25 procent van de mensen ooit een keer vreemd in hun leven. Maar hoewel het dus een vrij populaire activiteit is, blijkt het een onderwerp dat omringd wordt door taboes, stigma’s en mysterie.
Er zijn talloze redenen waarom mensen besluiten om hun partner te bedriegen. Van wraak nemen op de partner tot seksuele afwisseling en de situatie die het mogelijk maakt: degenen die vreemdgaan hebben verschillende motieven om dat te doen. Maar onderzoek heeft wel aangetoond dat er gemeenschappelijke eigenschappen zijn onder mannen die vreemdgaan. Eén van die eigenschappen heeft te maken met geld, want mannen die minder verdienen dan hun vrouwelijke partners hebben meer kans om vreemd te gaan, zo blijkt uit onderzoek.
De man is niet graag financieel afhankelijk
Van mannen is bekend dat ze graag de provider zijn. Het is nog steeds onderdeel – zij het in mindere mate – van de identiteit van man. De maatschappij verwacht nog steeds dat de man voor het brood op de plank zorgt in het gezin. Wie die verwachting waar maakt is een echte man, wie dat niet lukt, is dat niet. Wanneer een man deze rol dus niet kan vervullen, ontstaan er problemen.
Volgens een onderzoek uit 2019 waarin 6.035 Amerikaanse heterostellen voor een periode van vijftien jaar zijn gevolgd, ervaren mannen meer stress als hun vrouw meer aan het gezamenlijke inkomen bijdraagt. Ze zien wel graag dat hun vrouw iets bijdraagt aan het inkomen, als het maar niet meer is dan wat zijzelf bijdragen, zo blijkt uit het onderzoek. Mannen die financieel afhankelijk worden van hun vrouw ervaren zelfs veel meer druk en stress dan mannen die eenverdiener zijn.
Grotere kans op vreemdgaan
In een ander onderzoek, dat al in 2010 werd uitgevoerd, werd nog duidelijker dat mannen er niet van houden als hun partner meer verdient dan zijzelf. Want mannen ervaren dan niet alleen meer stress en druk: ze zijn ook sneller geneigd om vreemd te gaan. Sterker nog, hoe financieel afhankelijker een man is van zijn vrouwelijke partner, hoe groter de kans is dat hij haar bedriegt.
Onderzoekers van de University of Connecticut onderzochten gegevens van meer dan 1.000 mannen en 1.500 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 28 jaar die ofwel getrouwd waren of samenwoonden met dezelfde partner gedurende een periode van minstens één jaar. Ze ontdekten dat mannen die volledig afhankelijk zijn van het inkomen van hun vrouwelijke partner, vijf keer meer kans hebben om overspel te plegen dan mannen die een gelijk bedrag aan het gezamenlijke inkomen bijdragen.
“Het kan bijvoorbeeld zijn dat mannen die minder verdienen dan hun partners ongelukkiger zijn en vals spelen omdat ze ongelukkig zijn, niet per se omdat ze minder verdienen”, zegt Christin Munsch, auteur van het onderzoek.
Bij vrouwen is het andersom
Voor vrouwen lijkt financiële afhankelijkheid het tegenovergestelde effect te hebben: hoe afhankelijker ze zijn van hun mannelijke partners, hoe kleiner de kans dat ze toegeven aan de charmes van een andere man. Zo is de kans op vreemdgaan 50% kleiner bij vrouwen die volledig afhankelijk zijn van het inkomen van hun mannelijke partner dan bij vrouwen die hetzelfde bedrag verdienen als hun partner. Bij vrouwen die in het gehele gezinsinkomen voorzien is de kans op vreemdgaan zelfs 75% kleiner.
“Voor vrouwen is het niet bedreigend om minder geld te verdienen dan een mannelijke partner, het is de status-quo”, zegt Munsch. “Belangrijker is dat financieel afhankelijke vrouwen mogelijk minder kansen krijgen om een affaire te hebben, en ze kunnen een weloverwogen beslissing nemen dat vreemdgaan het gewoon niet waard is. Want als ze betrapt worden, staat hun levensonderhoud op het spel.”
Casual chat tip: Novamora
- Chatten en flirten bij Novamora (18+)
- Discreet en anoniem chatten
Mannen die meer verdienen
Ironisch genoeg gaan mannen die aanzienlijk meer verdienen dan hun vrouwelijke partners ook sneller vreemd. “Aan de ene kant van het spectrum kan minder geld verdienen dan een vrouwelijke partner de identiteit van mannen bedreigen door het traditionele idee van mannen als kostwinners”, zegt Munsch.
“Aan de andere kant van het spectrum hebben mannen die veel meer geld verdienen dan hun partner functies die meer mogelijkheden bieden om vreemd te gaan, zoals lange werkdagen, reizen en hogere inkomens, waardoor vreemdgaan gemakkelijker te verbergen is”, voegt ze eraan toe. Volgens het onderzoek zijn mannen het minst geneigd om vreemd te gaan wanneer hun partners ongeveer 75% van hun eigen inkomen verdienen.
Flirten niet alleen voor...
... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?