Gaan mannen sneller en vaker vreemd dan vrouwen? Dit zegt onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Het is de ergste nachtmerrie van elke man of vrouw: erachter komen dat je partner een affaire heeft. Het is geen rare gedachte, want in de media lees je niets anders. Terwijl de koppels zó gelukkig leken, ging de man ervandoor met een jongere versie.

Overspel komt helaas veel voor en hoe overtuigd je er ook van bent dat je je partner nooit zult bedriegen, kan iedereen zich – op een moment in hun leven – in een lastige situatie bevinden. Of dat nu tijdens een stapavond met vrienden of vriendinnen is of een emotionele affaire met een collega. Hoewel het waar is dat mensen van alle geslachten vreemdgaan, blijkt uit de meeste onderzoeken naar vreemdgaan dat één geslacht vaker overspel pleegt.

We weten allemaal het antwoord. Mannen hebben de neiging om sneller en vaker vreemd te gaan dan vrouwen. Maar het antwoord op de vraag ‘Wie gaat vaker vreemd?’ is niet zo simpel als het lijkt.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Gaan mannen vaker vreemd?

Vaak geciteerde statistieken suggereren dat meer mannen vreemdgaan dan vrouwen. Maar hoe betrouwbaar zijn de cijfers? En als er twee mensen voor nodig zijn, is het dan wiskundig mogelijk dat er een verschil is? Of zijn mannen geprogrammeerd om sneller vreemd te gaan?

Gezien wat we weten over de menselijke evolutie en dat mannen vanuit dit oogpunt er meer op gericht zijn om hun zaad te verspreiden, is dat ook geen vreemde gedachte. Mannen hebben volgens onderzoek een ​​grotere sex drive dan vrouwen en een sterkere voorkeur voor seksuele nieuwigheid – twee feiten die niemand kan ontkennen.

Het is alleen te makkelijk om terug te vallen op de uitdrukking dat mannen ‘hem niet in de broek kunnen houden’, omdat dit beeld wordt gevoed door een maatschappij die de vreemdganger portretteert als een man. Maar ook als we naar de bewijzen kijken, dan ziet het er niet goed uit voor de mannen.

Wat onderzoeken zeggen

Volgens het laatste onderzoek uit 2018 van het Institute for Family Studies, op basis van gegevens van de meest recente General Social Survey (GSS), gaan mannen vaker vreemd dan vrouwen. In dit onderzoek geeft 20% van de mannen en 13% van de vrouwen toe dat ze seks hebben gehad met iemand anders dan hun echtgenoot terwijl ze getrouwd waren.

Uit de National Health and Social Life Survey van 2011 bleek dat 4% van de getrouwde mannen, 16% van de samenwonende mannen en 37% van de mannen die aan het daten waren in het jaar voor het onderzoek vreemd waren gegaan. Bij de vrouwen was dit 1% van de getrouwde vrouwen, 8% van de samenwonende vrouwen en 17% van de vrouwen die aan het daten waren.

In een ander onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk naar seksueel gedrag, de 2000 National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal), komt naar voren dat 15% van de mannen in het jaar voorafgaand aan het onderzoek ‘overlappende’ relaties heeft gehad, tegenover slechts 9% van de vrouwen.

De enige datingsite voor vreemdgaan die een man-vrouwverdeling onthult is Secretflirt. Naar eigen zeggen is de verhouding actieve mannen versus vrouwen 3.2 op 1. Voor elke vrouw die op zoek is naar een geheime flirt op het platform, staat er meer dan drie mannen klaar om haar daarin te voorzien – een verdeling die min of meer overeenkomt met de onderzoeken.

Vreemdgaan is niet altijd vreemdgaan

Het is belangrijk om te beseffen dat er verschillende vormen van vreemdgaan zijn. Veel mensen associëren de term vreemdgaan met de fysieke daad – seks met een ander. Maar vreemdgaan kan ook bestaan uit een emotionele affaire, waarbij je je persoonlijke gedachten deelt met een ander dan je partner. Voor een is een inschrijving op een vreemdgaan datingsite al voldoende om het te bestempelen als vreemdgaan, voor de ander geldt het alleen voor fysiek contact.

Op basis van deze definities van vreemdgaan kunnen de resultaten van onderzoeken nooit goed vergeleken worden. Maar in het algemeen en op basis van de onderzoeken is het duidelijk: het zijn de mannen die vaker en sneller vreemdgaan.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie