Wat is een destructieve relatie? 5 kenmerken die deze relaties typeren

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Waarschijnlijk had je je iets anders voorgesteld, want hoe je relatie de laatste tijd verloopt is niet helemaal in overeenstemming met een gezonde relatie. En toch houdt die relatie nog wel stand, ook al weet je al een tijdje dat het niet goed gaat. Het raakt jou, je partner en misschien zelfs kinderen – als die in het spel zijn. Desondanks houden jullie nog wel aan elkaar vast, al is de vraag in dezen wel voor hoelang dat nog is.

Misschien zorgt de relatie ervoor dat je je overmatig gestrest voelt, of voelt het allemaal als meer als een verplichting dan het zou moeten zijn. Wat je ook voelt; het voelt niet goed, het voelt bezwaarlijk, en je kijkt zelfs op tegen elke nieuwe dag die je met je partner doorbrengt. Weet je niet precies wat jij voelt of hoe jij je relatie moet noemen? Dan zul je je waarschijnlijk wel kunnen vinden in de term destructieve relatie. Hoe confronterend dat ook mag zijn.

Wat is een destructieve relatie?

De term zegt het namelijk al: destructieve relaties zijn relaties die afbrekend werken en die je meer kwaad doet dan goed. Wat nog niet zo lang geleden nog een hele fijne relatie was, lijkt nu ineens af te brokkelen. Je verliest het vertrouwen in je partner, in jullie gezamenlijke toekomst en het tast ook je zelfvertrouwen aan.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

We weten niet hoe jij precies bejegend wordt door je partner, maar de kans is zomaar aanwezig dat je een aansteller wordt genoemd of dat er wordt gesteld dat je overdrijft of lastig bent. De relatie put je uit en het is daarom belangrijk om voor jezelf goed te beseffen in welke situatie jij je nu bevindt.

Want zeg nu zelf: een relatie die even iets minder gaat, dat zal veel mensen niet onbekend voorkomen. Maar als het besef doordringt dat je een destructieve relatie hebt, dan valt het kwartje. Destructieve relaties hebben dan ook geen toekomst, al houden ze soms wel te lang stand.

5 kenmerken van een destructieve relatie

Het is dan ook te makkelijk om te zeggen: pak je spullen en vertrek morgen bij je partner. Vaak is het niet zo eenvoudig om in één klap de knoop door te hakken en zijn er vele andere factoren die een rol spelen bij het, al dan niet onbewust of onvrijwillig, in stand houden van een destructieve relatie.

Wat wel helpt is om bewustzijn te creëren over het type relatie dat je hebt. Om wellicht op een gegeven moment toch te denken aan het verbreken van de relatie. Reden voor ons om 5 kenmerken te geven van een destructieve relatie:

1. Je blijft maar wachten tot je partner verandert

Mensen doorlopen vele fasen in hun leven. Het probleem van een destructieve relatie doet zich voor wanneer je wacht tot je partner verandert. Als je partner geen daadwerkelijke, concrete stappen wil zetten om zijn of haar gedrag te veranderen in het belang van jullie en jullie relatie, dan heeft het geen zin om te wachten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Stel jezelf de vraag: zou je iemand anders van wie je houdt ook vertellen te wachten om maar te bezien of zijn of haar partner verandert, terwijl het één en al ellende is? Als het antwoord nee is, dan moet je dat zelf dus ook niet doen. Laat los, al zal dat bij niet iedereen even simpel zijn. Maar doe het, geleidelijk.

2. Je voelt je (al dan niet onterecht) schuldig

Misschien ben je al zo lang bij je partner dat weggaan wreed lijkt, zelfs als je ongelukkig bent. Je voelt je verdrietig voor je partner en probeert je teveel in zijn of haar situatie te zetten. Als je zelf ongelukkig bent, kun je onmogelijk doorgaan met het gelukkig proberen te houden van je partner. Het loslaten van schuldgevoelens kan één van de moeilijkste dingen zijn die je zal moeten doorstaan.

Ondersteuning krijgen van vrienden, familie en zelfs een hulpverlener kan helpen om het schuldgevoel te verwerken en het loslaten van zowel het schuldgevoel als de destructieve relatie een stuk gemakkelijker te maken.

3. Jullie zijn nog samen vanwege de kinderen

Jong of te vroeg trouwen kan vaak resulteren in onstabiele, destructieve huwelijken. Voor mensen die in deze situatie verkeren zijn de kinderen eigenlijk het enige wat de relatie in stand houdt. Het is bewonderenswaardig om bij je partner te blijven, maar het is lang niet altijd de juiste oplossing — zelfs niet voor de kinderen. Die zullen op een gegeven moment ook aanvoelen dat het niet klopt.

Ervoor zorgen dat jouw kinderen worden opgevoed in de meest veilige en gezonde omgeving moet je grootste zorg zijn. Loslaten kan daarom voor iedereen de beste oplossing zijn op de lange termijn.

4. Wantrouwen heeft de overhand

Uiteraard, er is veel wantrouwen in een destructieve relatie. Je voelt je misschien wel gecontroleerd. Of misschien doe jij het wel, omdat je daar reden toe voelt. Sterker nog: een incident in het verleden heeft de relatie aangetast en daarom is de relatie nooit meer geworden wat het was. Je vertrouwen is teveel aangetast en heeft plaatsgemaakt voor wantrouwen.

Andersom kan natuurlijk ook, maar je snapt ons punt. Er wordt gelogen, bedrogen, en alles wat daarmee te maken heeft. Er is altijd wel iemand die de schuld krijgt.

5. Jullie zijn samen vanwege (financiële) afhankelijkheid

Relaties hebben alles te maken met compromissen en balans. Dat geldt ook voor het huishouden, de verzorging van de kinderen, en het betalen van de rekeningen. Nu kan het zo zijn dat jullie nog bij elkaar zijn, omdat de één het simpelweg niet aankan om de ander te verlaten. Dit kan een financiële situatie zijn die bij sommige traditionele huishoudens nog een rol kan spelen. Ga maar eens twee generaties terug en vraag jezelf maar eens af hoe makkelijk het toen was om de partner ineens te verlaten.

Ook vandaag de dag zijn er nog mensen die geheel of grotendeels afhankelijk zijn van hun partners en daardoor vasthouden aan een relatie die zichzelf al langere tijd aan het afbreken is. De uitweg? Onafhankelijk worden. Zowel op relationeel als of financieel vlak.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie