6 tekenen van een verslechterende relatie, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Het voelt bijna magisch om een goede klik met iemand te hebben. Woorden vloeien bijna spontaan uit je mond. Elke kleine aanraking veroorzaakt een fijne tinteling. Van de eerste kus tot in elkaars armen liggen en seks hebben: het voelt fantastisch om verliefd te zijn.

Wanneer je niet bij elkaar bent, groeit elke minuut het verlangen om elkaar weer te zien. Minuten lijken uren en uren lijken dagen. In gedachten zie je een leven voor je waarin jij en je geliefde samen oud worden. Iemand waarvan je maanden geleden nog niet eens wist dat deze bestond, vormt nu de thuisbasis in je leven. Alles wijst erop dat dit weleens de ware zou kunnen zijn. Maar dan, op een doodnormale dag, verandert er iets.

Terwijl je geliefde altijd enorm enthousiast was over de toekomst, lijkt het nu onmogelijk om ook maar een maand vooruit te plannen. Vragen worden beantwoord met vrijblijvende antwoorden en een toenemende vaagheid. Er lijkt iets te spelen, maar je kunt er de vinger niet helemaal op leggen. En terwijl jij zelf nog hoteldebotel bent, heb je het gevoel gekregen dat dit niet langer wederzijds is. Iets, zo heb je gemerkt, is veranderd.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

6 tekenen van een verslechterende relatie

In tegenstelling tot wat films en series je doen geloven, eindigen de meeste relaties niet met een plotselinge gebeurtenis. Integendeel: het einde van een relatie verloopt meestal geleidelijk. Langzaam en gestaag brokkelt de fundering af totdat het geheel uiteindelijk in elkaar stort. Maar hoe kun je deze ommekeer herkennen? Wat verandert er precies in het gedrag? En wat zijn de tekenen die ‘bewijzen’ dat een relatie verslechtert?

Volgens Theresa E. DiDonato, hoogleraar psychologie aan de Loyola University Maryland, zijn er verschillende tekenen die zeggen dat een relatie binnenkort voorbij kan zijn. DiDonato doet al vele jaren onderzoek naar liefdesrelaties en is van mening dat de beste signalen van een verslechterende relatie gevonden kunnen worden in een toegenomen onafhankelijkheid – dat is wanneer één van de partner onafhankelijker van de ander wordt.

“Een relatiebreuk is zelden spontaan”, zegt DiDonato. “Mensen denken erover om hun relatie te beëindigen voordat ze een relatie uitmaken.” Ze zegt dat mensen op dit moment een intern conflict hebben waarbij ze iets [uitmaken] wel willen, maar tegelijkertijd ook weer niet. En dit is volgens de hoogleraar het moment waarop de tekenen tevoorschijn komen.

1. Emotionele afstandelijkheid

Voel je je op dit moment emotioneel betrokken met je partner? Volgens DiDonato kan de emotionele betrokkenheid als een maatstaf dienen om de gezondheid van je relatie te ‘meten’. Als mensen emotioneel afstandelijk beginnen te worden, kan dit een teken zijn dat ze zich voorbereiden op het beëindigen van de relatie.

2. Negatieve spontane reacties

Als er geen tijd is om na te denken over een reactie, hoe denkt je partner dan over jou? Met andere woorden: wat is het onderbuikgevoel dat je partner over jou heeft? Onderzoek toont aan dat deze spontane reacties bijzonder onthullend kunnen zijn over de toekomst van een relatie. Zijn het negatieve reacties? Dan is de kans op een breuk groter, zo zegt onderzoek.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Minder goede reacties op goed nieuws

Als er iets leuks gebeurt in je leven en je deelt het nieuws met je partner, wordt het dan gevierd? DiDonato zegt dat reacties op goed nieuws inzicht kunnen geven in de toekomstige stabiliteit van een relatie. Stellen die niet goed reageren op het goede nieuws van hun partner, zoals minder enthousiast of passief, gaan volgens onderzoek eerder uit elkaar gaan dan degenen die het oprecht vieren.

“Goed nieuws delen met iemand die niet reageert zoals je had gehoopt, is een deprimerende ervaring”, legt ze uit. “Stel je maar eens voor hoe een slechte reactie op goed nieuws je toekomstige gedrag zou kunnen beïnvloeden: zou je de volgende keer dat je goed nieuws hebt, het willen delen? Dit kan leiden tot meer afstand, waardoor de relatie verder in gevaar komt.”

4. Minder positief non-verbaal gedrag

Hoe gedraagt je partner zich in je bijzijn? Toont hij of zij positief non-verbaal gedrag, zoals glimlachen en naar je toe leunen, of is het minder dan voorheen? DiDonato: “Hóe je iets zegt, kan meer onthullen dan wát je zegt. Toon je minder positief non-verbaal gedrag? Dan kan dit een teken zijn van een verslechterende relatie.”

5. Weinig over jezelf delen

Hoe vaak deel jij je gevoelens met je partner? En andersom? De uitwisseling van intieme gevoelens, een proces dat ‘emotionele zelfonthulling’ wordt genoemd, kan de gezondheid van relaties ondersteunen. “Wanneer mensen hun belangrijke gevoelens niet langer met een partner delen of ze in plaats daarvan met iemand anders delen, verliest de partner een kans om de relatie op te bouwen”, legt DiDonato uit. “Als dit een gewoonte wordt, kan dit erop wijzen dat iemand zich afwendt van een relatie.”

6. Verslechterende illusies

Is je partner nog steeds de allerleukste, beste en knapste? Of ben je daar in de loop der tijd anders over gaan denken? Volgens de hoogleraar kunnen relaties (gedeeltelijk) blijven bestaan ​​omdat mensen onrealistische ideeën hebben over hun partners. En dat is juist een goed teken. Positieve illusies zijn volgens onderzoek de belangrijkste voorspellers van relatiestabiliteit, en een gebrek daaraan kan een teken zijn dat een relatie is verslechterd.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie