Old school dating: 13 dingen die je kunt leren van het verleden

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

We swipen erop los. We keuren anderen op basis van een vluchtige eerste indruk. En als we niet helemaal tevreden zijn met wie we spreken, dan swipen we weer verder. Veel van deze manieren lijken op niets minder dan een vleeskeuring, waarbij je voornamelijk afgaat op het uiterlijk van de ander.

Vroeger was dat anders. Toen ging het daten veel minder over het uiterlijk en meer over de persoonlijke eigenschappen. Old school daten was romantisch: je nam de tijd om iemand mee uit te vragen, je zorgde voor een mooie date en gaf zelfs een attent cadeautje.

Wat is old school dating?

Old school daten was een stuk cooler en diepgaander dan het daten van nu. Veel mensen hebben het te druk om zich te concentreren op de persoon van wie ze het hart willen veroveren. Ze zijn te veel met hun telefoon bezig en vergeten om echt contact te maken. Er zijn dus veel dingen die we kunnen leren van het ouderwetse daten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

13 dingen die je kunt leren van het verleden

Niet alles was natuurlijk goed in die tijd. Sommige dingen moesten worden afgeleerd en opnieuw gedefinieerd, maar toch kunnen we een hoop leren van die tijd. We vertellen je over de 13 dingen uit het verleden waarvan je kunt leren.

1. Geef aan wat je bedoelingen zijn

Een van de handige datingregels van vroeger is dat je duidelijk was over je bedoelingen. Wat is je intentie? Wanneer een man een vrouw ontmoette, was hij niet bang om zijn intenties te delen. Vergeet hard-to-get spelen en vraag op je eerste date aan de ander wat hij of zij van deze date verwacht.

2. Vraag de ander uit

Vroeger had je geen smartphones en sociale media. Je moest iemand uitvragen op de old-school manier: face to face. Hierdoor werd het ook meteen een stuk formeler. Wanneer je dit doet, neem je echt even de tijd om iemand mee uit te vragen. Je laat op de old-school manier zien dat je diegene waardeert, de tijd voor hem of haar neemt en dat je echt je best doet om voor een mooie date te gaan zorgen. En als pluspunt kun je ook meteen de werkelijke reactie van de ander zien.

3. Wees op tijd

Wees old school en toon respect voor de agenda van een ander. Natuurlijk, we hebben tegenwoordig allemaal een druk leven. En ja, het is niet makkelijk om altijd op tijd te komen. Maar als er één gelegenheid is waarvoor je dat wel moet doen, dan is het wel op een date. Fashionably-late was vroeger geen ding. Als je op tijd bent, laat je de ander zien dat je hun tijd respecteert. Je laat je date toch niet op je wachten?

4. Houd je aan old-school manieren

Goede manieren hebben en deze tonen was vroeger essentieel tijdens daten. Met je gedrag kon je laten merken dat je een geschikte partner was. Hoe je dat doet? Houd de deur open voor je date, zet je ellebogen niet op tafel en open de autodeur voor je date. Het lijkt misschien wat cliché, maar veel mensen stellen het nog steeds op prijs.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Geef een attent geschenk

Vroeger gaven mensen elkaar attente cadeautjes tijdens het daten. Dit hoefde niet heel duur of speciaal te zijn, denk aan een bos bloemen, chocolaatjes of een boek. Tijdens het daten draait het om de kleine dingen waarmee je aantoont dat je om de ander geeft. Een klein cadeautje meenemen naar een date laat zien hoe attent je bent.

6. Wees trouw

Vroeger kon je trots zijn op het feit dat je één partner had. Tegenwoordig scheppen sommige mensen zelfs op dat ze stiekem meerdere partners hebben of een affaire hebben. Hierdoor verliest het woord liefde zijn betekenis. Trouw en loyaal zijn: het zijn mooie eigenschappen waar je trots op kunt zijn.

7. Bied je excuses aan als het moet

Tegenwoordig vinden veel mensen het moeilijk om hun excuses aan te bieden. Het is een manier om te laten zien dat je om de gevoelens van je partner geeft. Je excuses aanbieden maakt je niet zwak, het betekent dat je sterk genoeg bent om je fouten onder ogen te zien. Niemand wil bij iemand zijn die geen fouten kan accepteren of de schuld op zich kan nemen voor hun fouten.

8. Communiceer met elkaar

Communicatie is de basis van een gezonde relatie. Als je niet met je partner kan praten, met wie kun je dan wel praten? Communicatie gaat ook verder dan alleen maar zeggen hoe je je voelt. Het houdt ook in dat je de andere persoon begrijpt en de ander echt leert kennen. Goede communicatie duurt even om op te bouwen. Besteed aandacht aan de behoeften van je partner en breng quality-time met elkaar door.

9. Help elkaar groeien

Relaties zijn bedoeld om uiteindelijk het beste in elkaar naar boven te halen. Vermijd het idee dat je moet concurreren met je partner. Het is de bedoeling dat jullie elkaar helpen groeien. Relaties worden sterker wanneer partners het beste voor elkaar willen en elkaar helpen dat te bereiken. Het is belangrijk dat je er altijd voor de ander bent als diegene je nodig heeft, niet alleen wanneer het jou uitkomt.

Lees maar eens een aantal oude liefdesverhalen. De koppels in deze verhalen stonden altijd zij-aan-zij, of ze nu veel of weinig hadden. Het idee dat je samen een team bent is erg belangrijk in een relatie. Je bent geen concurrentie, al kan dit soms zo lijken in de individualistische samenleving van nu.

10. Houd je aandacht bij de date

Veel mensen zijn tijdens een date vaak afgeleid door andere dingen. Door andere mensen, wat er om hen heen gebeurt, maar met name door hun telefoon. Er zijn weinig mensen die hun telefoon uitzetten of geen enkel moment op hun telefoon kijken tijdens een date. Probeer compleet je aandacht bij de date te houden, net zoals mensen dit vroeger deden. Geniet van je gezelschap en van het moment.

11. Houd je relatie privé

Sociale media hebben ervoor gezorgd dat je nog maar weinig privacy hebt. Maar het is zeker niet onmogelijk. Vroeger had men geen sociale media en de drang om je relatie met de hele wereld te delen, was hierdoor een stuk minder. Je hebt de mening van anderen helemaal niet nodig. Het is namelijk jullie relatie.

12. Bewaar seks voor later

Vroeger hadden veel mensen later seks dan nu. Er werd langer gewacht met seks. Enige vorm van intimiteit gebeurde vaak pas wanneer ze een relatie hadden of wanneer ze gingen trouwen. Wil je je laten inspireren door het old school daten, dan kun je proberen om dit ook te doen. Concentreer je meer op het beter leren kennen van de ander en laat je niet afleiden door intimiteit.

13. Breng samen tijd door zonder technologie

Het klinkt wat ouderwets, maar probeer eens een dag compleet zonder technologie samen door te brengen. Het zal je verbazen wat voor soort gesprekken je met je date zult hebben. Geniet van elkaars gezelschap, praat, knuffel, ga samen wandelen of lees samen een boek. Aandacht schenken aan een potentiële partner is een stuk gemakkelijker als alle technologie een tijdje uit de weg is. Het helpt je te ontdekken wie een persoon werkelijk is, zonder dat je afgeleid wordt door andere dingen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie