Tinder’s nadelen en valkuilen: dit zijn 10 minpunten van Tinder

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Veel mensen willen graag een leuke relatie, want alleen is immers ook maar alleen. Je kunt ervoor kiezen om de deur uit te gaan en andere mensen te ontmoeten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. En zeker als je het wat moeilijk vindt om persoonlijk contact te leggen met anderen, is het best eng om dit te doen.

De oplossing? Een dating app of website. Deze maken het mogelijk om eerst contact te leggen, voordat je de persoon daadwerkelijk ontmoet. En de bekendste app om dit te doen is Tinder: al sinds een jaar of vijf de onbetwiste nummer één op dit gebied.

Tinder’s nadelen en valkuilen

Tinder is uitermate bekend en wordt door veel singles en niet-singles gebruikt om een relatie of one-night stand te vinden (het is maar net waar je naar op zoek bent natuurlijk). Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn als je de site of app gebruikt. Ook Tinder heeft zo zijn nadelen: een duistere kant die je nog niet kent als je Tinder nooit hebt gebruikt. Deze nadelen, valkuilen en minpunten hebben voor je op een rijtje gezet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Nadruk op uiterlijk

Om mensen te kunnen liken hoef je alleen maar hun foto naar links of rechts te swipen. Anderen die je foto (en profiel) voorbij zien komen swipen naar rechts als ze je leuk vinden, naar links om je over te slaan: zo simpel is het. Het nadeel van het keuren van foto’s is dat dit nu juist hetgeen is waar de meeste mensen het eerst naar kijken. Niet zonder reden wordt Tinder dan ook weleens een vleeskeuring genoemd.

Als je een foto plaatst die anderen niet aanspreekt is genoeg om je weg te swipen en dan lezen ze niet eens de aanvullende informatie in je profiel. Terwijl even verder kijken wellicht een goede match zou kunnen opleveren. De nadruk op het uiterlijk heeft Tinder populair gemaakt, maar het is in feite een nadeel voor velen.

2. Het risico op catfish

Iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten is een zogenaamde catfish. Een catfish is iemand die zich op internet anders voordoet dan hij of zij in werkelijkheid is. Dit betekent dat zij met een fake identiteit te werk gaan en zo de boel kunnen bedriegen.

Zo kan er bijvoorbeeld achter het profiel van een (ogenschijnlijk) jonge vrouw een oudere man schuilgaan, die de verkeerde bedoelingen heeft met andere gebruikers. Tinder waarborgt je privacy, maar catfishing is uitermate moeilijk te voorkomen, omdat mensen nog altijd vrij eenvoudig een nepprofiel kunnen aanmaken.

tinder gold

3. Beperkte functionaliteit gratis gebruikers

Je kunt je gratis aanmelden op Tinder, maar dat betekent meteen ook dat je niet van alle beschikbare functies gebruik kunt maken. Om dit wel te kunnen doen en bijvoorbeeld te kunnen zien wie jou leuk vindt heeft, dien je in het bezit te zijn van het Gold-abonnement. Hiermee koop je als het ware de extra functies die je wilt gebruiken. Een ander voorbeeld van een betaalde dienst op Tinder is het omhoog plaatsen van je profiel, zodat je foto tegen betaling vaker getoond wordt aan potentiële kandidaten.

4. Het is verslavend

Een keertje op Tinder kijken. Het lijkt vrij onschuldig, maar het kan er ook toe leiden dat je er bijna niet meer mee kunt stoppen. Dit is het gevolg van gamificatie: het gebruiken van speltechnieken of methodes voor zaken die geen spel zijn. En dat spelkarakter is niet te missen als je Tinder gebruikt. Als je voortdurend op Tinder aanwezig bent, dan wordt het bovendien steeds meer een spel dan dat je echt serieus op zoek bent naar een relatie of een leuk contact met een ander. En dit kan het al snel heel verslavend gaan werken waardoor je er maar moeilijk mee kunt stoppen.

alleen seks

5. Het seks-only doel van velen

Als eerzame gebruiker van Tinder wil je gewoon contacten leggen met andere mensen en ben je wellicht op zoek naar een relatie, omdat het op een andere manier tot op heden toe nog niet gelukt is. Er zijn echter ook vrij veel mensen op Tinder aanwezig die niet op zoek zijn naar een serieuze relatie, maar waarbij het hen alleen om de seks gaat. Dat is prima natuurlijk, als dat ook jouw doel is.

Maar houd er dus wel rekening mee dat veel mensen alleen seks voor ogen hebben als ze contact leggen en als jij naar iets anders, meer of serieuzer contact wilt hebben, je daar zeker rekening mee dient te houden. Wees daarom altijd voorzichtig voordat je met de ander afspreekt en zorg ervoor dat vooraf duidelijk is wat de ander z’n doelen zijn.

6. Veel gebruikers hebben al een relatie

Ben je op zoek naar een leuke partner en wil je een relatie met iemand anders beginnen? Houd er dan ook rekening mee dat er niet alleen singles op Tinder zitten. Er zijn veel mensen op Tinder die al een relatie hebben en alleen maar uit zijn op een one-night stand of gewoon eens willen chatten met iemand anders. Maar zij zijn dus niet op zoek naar een serieuze relatie. Is jullie contact al in een verder stadium en kom je er dan pas achter dat de ander reeds een relatie heeft? Vanzelfsprekend kan dit een teleurstellende ervaring zijn.

7. De gesprekken lijken veel op elkaar

Als je chats begint met diverse personen op Tinder, dan kunnen deze nog wel eens op elkaar lijken. Na tien keer “Hey, hoe is het?” gaan de gesprekken al snel vervelen. En als je duidelijk aangeeft wat jij leuk vindt, is dat iets waar de ander op kan reageren. Vaak zullen de gesprekken dan ook daar over gaan, omdat dit iets is dat jullie met elkaar gemeen hebben of waar je eigen interesses liggen. Het gevolg van de stormvloed aan snelle contacten is dat de gesprekken vaak oppervlakkig en identiek zijn aan elkaar.

nope

8. Het kan slecht zijn voor je zelfvertrouwen

Niet iedereen heeft evenveel zelfvertrouwen en als jij nu net een van die personen bent die het moeilijk vindt contact te leggen met andere mensen, omdat je nu eenmaal niet zo’n hoge pet op hebt van jezelf, is het daten in het echt vaak moeilijk. Kies je voor Tinder, maar wordt je profiel echter niet of nauwelijks door andere mensen geliket, dan kan dit betekenen dat je zelfvertrouwen een stevige knauw krijgt. Je voelt je niet alleen bar weinig populair onder medegebruikers, maar ook niet de moeite waard van het bekijken. En dat doet je zelfvertrouwen zeker geen goed.

9. Tinder maakt objecten van mensen

Tegenwoordig kijken we er niet van op om iets snel weg te gooien als we het beu zijn of er gewoon geen gebruik van maken. En dat gebeurt helaas ook op datingsites en apps. Als mensen niet meer geïnteresseerd zijn in een ander gaan ze gewoon snel op zoek naar iemand anders. En dan wordt de eerste persoon gewoon aan de kant gezet door geen berichten meer te sturen. Het is radiostilte vanuit het niets. Of je match is opeens weg, omdat je geblokkeerd bent. Mensen zijn echter geen wegwerpmateriaal en dat aan de kant zetten kan hard aankomen als je het niet verwacht.

10. Relatief jonge gebruikers

Ondanks het feit dat Tinder door veel mensen gebruikt wordt, zijn er vooral jonge gebruikers actief. Jongeren tot 25 jaar zijn de belangrijkste en grootste groep gebruikers van Tinder: een relatief jonge groep gebruikers. De wat oudere gebruiker kan dus beter een andere datingsite kiezen, waar meer gebruikers te vinden zijn die net even wat ouder zijn. Voor 50-plussers en ouderen zijn er bijvoorbeeld speciale datingsites waarop meer leeftijdgenoten te vinden zijn en mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie.

Alternatief voor Tinder

Natuurlijk kun je gerust een keer een kijkje op Tinder nemen, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Vind je de nadelen echter niet opwegen tegen de voordelen? En vind je daten via Tinder nog wat eng? Dan kun je kiezen voor een alternatief, want datingsites en dating apps zijn er genoeg. Een aantrekkelijk alternatief voor Tinder is de onderstaande dating app:

Bekijk het beste alternatief

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie