10 zinnen die helpen om een ruzie te voorkomen

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Voor de meeste mensen is een relatie zonder ruzie een utopie. Ondanks dat ze weten dat ze zelf ook schuldig zijn aan het starten van ruzies, zouden ze graag een relatie willen waarin nooit iemand een stem verheft of de ander beschuldigt. En wat ze nog liever willen, is dat er vooral geen ruzies ontstaan waarbij het lijkt alsof er helemaal geen oorzaak is. We kennen dat allemaal, niet?

Na de dromerige start van een relatie komt de harde realiteit van het dagelijks leven tevoorschijn en dan kunnen de meningsverschillen ontstaan. Je houdt vast aan je eigen standpunten en komt op voor je mening. Sommige stellen kunnen er een dagelijks ritueel van maken, terwijl anderen nauwelijks ruzie lijken te maken. Maar hoe vaak je een relatieconflict hebt is eigenlijk niet belangrijk, het gaat erom hoe je met de meningsverschillen omgaat en hoe je deze communiceert.

Is het normaal om vaak ruzie te maken? Ja, het is normaal. Is het gezond? Nee, dat is het niet. Als je weet hoe je een relatieconflict moet oplossen, dan is ruzie in een relatie gezond. Het helpt je om de behoeften en verwachtingen van je geliefde te leren kennen. Maar als je dat niet leert, terwijl simpele meningsverschillen escaleren in bekvechten, gaten in deuren en opgekropte woede, dan is het een teken dat er werk aan de winkel is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

10 zinnen die helpen om een ruzie te voorkomen

Volgens Bill Eddy, expert op het gebied van conflicten, is het tonen van empathie, aandacht of respect (EAR) een van de gemakkelijkste manieren om een conflict te kalmeren, een persoon die zich verdrietig voelt gerust te stellen of de band te versterken. En volgens Eddy kun je dit al doen met een eenvoudige zin die hij een EAR-statement noemt. Eddy, die Training Director is van de High Conflict Institute, geeft in PsychologyToday een aantal voorbeelden van deze EAR-zinnen om een conflict in een relatie te voorkomen.

Empathie

Je kunt empathie tonen met een eenvoudige zin die laat zien dat je kunt begrijpen, zien of horen wat een andere persoon zou kunnen ervaren. Deze zinnen zeggen niet dat je ‘precies weet’ hoe de ander zich voelt, maar wel dat je het gevoel van de ander begrijpt.

  • “Ik kan je frustratie over deze situatie begrijpen.”
  • “Ik hoor hoe moeilijk dit is.”
  • “Ik kan zien dat dit niet de manier is waarop je wilde dat dit zou gaan.”
  • “Ik voel me soms ook zo.”

Aandacht

Soms is aandacht het enige dat nodig is om een conflict af te koelen. De ander laten weten dat je stopt met wat je aan het doen bent en oplet, kan de spanning verminderen. “Probeer oogcontact te houden”, zegt Eddy. “Vooroverleunen kan ook interesse tonen, wat je zelfs op een scherm kunt doen in een virtueel gesprek.”

  • “Vertel me meer. Ik wil begrijpen wat er aan de hand is.”
  • “Ik geef om jou. Ik zal luisteren.”
  • “Je hebt mijn volledige aandacht.”

Respect

We willen allemaal gerespecteerd worden door onze partner. Respect geven aan je partner is niet moeilijk en het kan een zinvol gesprek opleveren. Eddy zegt: “Gewoon een partner of vriend laten weten dat je hem of haar ergens voor respecteert, zelfs midden in een ruzie, kan dingen veranderen in een vriendelijkere en zorgzamere discussie.”

  • “Ik heb echt respect voor het soort werk dat je doet.”
  • “Ik respecteer je relatie met onze dochter.”
  • “Ik respecteer je inzet om dit probleem op te lossen.”

Volgens Eddy, die ook werkt als Senior Family Mediator aan de National Conflict Resolution Center in San Diego, kun je deze EAR-statements op elk moment en met elke persoon gebruiken. Nu denk je misschien dat je daar helemaal geen zin in hebt als het conflict een hoogtepunt bereikt, maar dat is ook waarom deze zinnen zo krachtig zijn. EAR-statements hebben vaak een kalmerend effect en helpen om betere communicatie en probleemoplossing mogelijk te maken.

“EAR-statements zijn een van de gemakkelijkste manieren om een conflict te kalmeren, iemand te helpen die zich niet goed voelt of een relatie te versterken”, zegt Eddy. “Ze kunnen zo eenvoudig zijn als een zin, of een langere verklaring die alle drie de eigenschappen laat zien: empathie, aandacht en respect.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie