Relatie zonder ruzie: is het mogelijk en werkt het?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Als je al jaren een relatie hebt, is de kans groot dat je wel eens ruzie met je partner hebt. Een meningsverschil over iets kleins of een discussie die uitloopt in een ruzie. Hoe ongelooflijk het ook mag klinken: er bestaan echt koppels die nooit ruzie maken.

Dat wil echter niet zeggen dat een relatie zonder ruzie per definitie een gezondere relatie is. Sterker nog, stellen die juist wel ruziën hebben het soms beter voor elkaar. Wil je weten of een relatie zonder ruzie mogelijk is en of het ook daadwerkelijk werkt? Daar vertellen we je meer over.

De kenmerken van een relatie zonder ruzie

Er zijn paren die zelden ruziemaken. Zij leven vaak op een liefdevolle en harmonieuze manier samen. Een van de belangrijkste kenmerken van dit type relatie is dat ze op een specifieke manier met elkaar communiceren. Zo proberen ze vrijwel altijd een compromis te zoeken en zorgen ze dat behoeften, voorkeuren en wensen op een aanvaardbare manier worden besproken voor beiden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een relatie zonder ruzie wil echter niet zeggen dat deze koppels het altijd met elkaar eens zijn. Er kunnen dan nog steeds meningsverschillen zijn, maar deze lossen zich dan op voordat er een echte ruzie kan ontstaan.

De stellen dienen hiervoor wel eerlijk tegen elkaar te zijn en het wederzijdse vertrouwen moet belangrijker zijn dan het “winnen” van een discussie. Dit soort koppels hebben namelijk minder de neiging om ruzie te maken. Over de verschillen in mening wordt dan rustig gepraat, zonder dat het escaleert tot een ruzie.

De knipperlichtrelatie: wat zijn de verschillen?

Een andere veelgehoorde term als het om ruzie en relaties gaat, is de zogenaamde knipperlichtrelatie. Deze relatie gaat steeds aan en dan weer uit. De liefde tussen de partners is vaak enorm groot, maar kan daarnaast ook weer heel snel bekoelen. Vaak wordt de relatie verbroken door een opwelling van woede, een groot meningsverschil of een enorme ruzie.

Een van de meest cruciale problemen in een knipperlichtrelatie is het gebrek aan goede communicatie van de partners. Het is namelijk een stuk moeilijker dan het lijkt om goed te kunnen praten over je gevoelens, wensen en de relatie.

In een knipperlichtrelatie komt vaak heel veel ruzie voor; een stuk vaker dan in een “gewone” relatie. Doordat er verkeerd wordt gecommuniceerd, zal er vaak woede en frustratie bij komen kijken. Dit kan dan gemakkelijk escaleren tot een ruzie. Op zijn beurt kan deze ruzie er dan weer voor zorgen dat de relatie wordt verbroken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een knipperlichtrelatie is dus iets heel anders dan een relatie zonder ruzie, mogelijk zelfs het tegenovergestelde, aangezien er hier juist wel vaak sprake is van ruzies die snel kunnen escaleren. En die kunnen ervoor zorgen dat de relatie wordt verbroken.

conflict ruzie

Ruzie maken is niet erg

In de eerste weken of maanden van je relatie was je waarschijnlijk smoorverliefd op je partner. Je zat op een roze wolk en alles leek leuk en fantastisch. Deze fase duurt gemiddeld 3 tot 18 maanden, waarna je weer op aarde belandt en de realiteit onder ogen moet komen.

In deze fase zullen er ook steeds vaker irritaties optreden. Waar je eerst alleen de positieve dingen van je partner zag, zie je nu ook steeds sneller wat dingen die minder leuk zijn. Dit is echter heel normaal en ook helemaal niet erg. Het is namelijk ook belangrijk om over kleinere dingen een beetje te ruziën. Dit zorgt ervoor dat jullie kunnen werken aan gezamenlijk dingen oplossen; iets wat zeker van pas kan komen als jullie eens grotere meningsverschillen hebben.

Jullie leren namelijk meer over elkaar en de manier waarop jullie in ruzies en in discussies met elkaar communiceren. Met kleinere onderwerpen is dit makkelijker dan om gelijk ruzie te maken over een enorm belangrijke zaak. Ruzie maken is daarom helemaal niet erg.

Door ruzie te maken, laat je namelijk ook je emoties zien en laat je merken dat je bent gekwetst. Door dit te uiten, is het ook mogelijk voor je partner om hier iets mee te doen en er samen aan te werken. Als je je afsluit voor je emoties en niet laat merken wat er in je leeft, dan is het voor je partner ook enorm lastig om aan je wensen en gevoelens te voldoen. Het kan relaties enorm verrijken als je kunt uiten wat je voelt en hoeveel dit voor je betekent.

breuk

Is een relatie zonder ruzie mogelijk?

Ruzie maken kan dus ook goed zijn voor je relatie, maar als je op een andere manier van communiceren ook meningsverschillen kunt oplossen, is dit ook prima. Een relatie zonder ruzie is daarom goed mogelijk, mits je op een duidelijke manier met je partner kunt communiceren. Zodra je je gaat afsluiten en de ruzie liever uit de weg gaat, gaat het uiteindelijk vanzelf mis. Je zult je kwetsbaar moeten opstellen en je gevoelens moeten blijven uiten om een gezonde relatie te behouden.

Werkt een relatie zonder ruzie?

Een relatie zonder ruzie kan zeker mogelijk zijn en goed werken. Dit is echter wel afhankelijk van een aantal factoren en een relatie zonder ruzie zal dus ook niet voor iedereen werken. Koppels waarbij het vaak werkt om geen ruzie te hebben, zijn koppels die eerlijk tegen elkaar zijn en die wederzijds vertrouwen hebben. Het is voor hen belangrijker om elkaar te vertrouwen dan om een discussie te winnen of te verliezen. Discussies kunnen op deze manier gewoon worden uitgepraat, zonder dat het een ruzie gaat worden.

Echter, dit kan ook misgaan. Dit is namelijk het geval als stellen geen ruzie maken omdat ze de confrontatie liever uit de weg gaan. In dit geval zijn de emoties van het meningsverschil nog aanwezig, maar wordt er geen oplossing voor gevonden.

In deze situaties werkt een relatie zonder ruzie niet

Zoals hierboven al staat aangegeven, kan een relatie zonder ruzie ook misgaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als het conflict uit de weg wordt gegaan, er constant compromissen worden gemaakt of het geschil gewoon wordt genegeerd. Hierdoor ontstaat er miscommunicatie, waardoor er ook misvattingen over de relatie ontstaan. Dit is niet goed, aangezien een duidelijke communicatie erg belangrijk is voor een gezonde relatie. In tegenstelling tot deze koppels die niet ruziën, weten ruziënde stellen in ieder geval wat de ander dwars zit en zijn ze hierover eerlijk tegen elkaar.

breuk

Op deze manier kun je het beste met elkaar communiceren

Elk individu en elk koppel is natuurlijk anders. Hierdoor is ook de manier van optimaal communiceren met elkaar verschillend. Toch is het belangrijk om over de communicatie in je relatie jezelf een aantal vragen te stellen.

Ben je bijvoorbeeld bang voor de reactie van je partner? Ben je bang dat je de relatie gaat verpesten? Zijn er onderwerpen waar jullie het nooit over durven te hebben? Als het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, dan zul je hieraan moeten werken. Probeer met je partner te praten over je gevoelens en wees eerlijk en oprecht met elkaar.

Terugkomen op een ruzie

Natuurlijk kan het ooit gebeuren dat je een ruzie niet goed uitpraat. Als je namelijk wilt laten zien wat je voelt, dan kan dit best even wennen zijn voor je partner. Hierdoor kan hij of zij in de verdediging schieten of heel erg schrikken. Als het niet lukt om je gevoelens uit te praten, dan is het verstandig om even een pauze te houden.

Het is daarna belangrijk om erop terug te komen, om een ruzie productief te maken. Wees tijdens de ruzie dan vooral eerlijk en duidelijk. Wat voel je precies? Wat wil je? En wat voor betekenis heeft het voor je? Stel deze vragen ook aan je partner en onderdruk de neiging om gelijk te reageren. Luister ook goed naar elkaar en probeer elkaar zo goed mogelijk te begrijpen.

Ruzie of geen ruzie

Al met al verschilt het dus per koppel of ruzie nodig is in een relatie. Er zijn relaties mét ruzies die enorm goed werken en er zijn ook koppels die zonder ruzies een geweldige relatie hebben. Het is vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan wáárom je wel of geen ruzie hebt met elkaar en of je op een open en eerlijke manier met je partner kunt communiceren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie