7 dingen die gebeuren tijdens een eerste kus

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Voor veel mensen is een eerste kus iets om nooit te vergeten. Het kan spannend zijn, ontroerend, maar wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat het goed is voor het lichaam. Bij het geven en ontvangen van een kus komen namelijk chemicaliën vrij. Een gevolg hiervan is een prettig gevoel dat door het lichaam stroomt. Naast het fijne gevoel is kussen ook nog eens goed om calorieën mee te verbranden. Wie had dat gedacht?

Er gebeuren allerlei dingen in het lichaam, waar je niet vaak bij stilstaat. Wij zetten 7 dingen die gebeuren tijdens een eerste kus op een rijtje.

Wat er in je lichaam gebeurt

Tijdens een eerste kus gebeurt er ontzettend veel in het menselijk lichaam. Niet voor niets voelt een eerste kus zo fijn. Dit is voornamelijk zo wanneer jij al een tijdje uitkijkt naar deze kus. Is het eindelijk zo ver? Dan voel je het door je hele lichaam stromen. Er komen hormonen, chemicaliën en biologische factoren samen, die zorgen voor de perfecte kus.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het draait dus niet allemaal om de seksuele chemie. Kussen komt voort uit een instinct. Dit instinct is erop gericht om chemicaliën vrij te geven, die aangename gevoelens veroorzaken. Daarnaast bevatten de lippen veel zenuwuiteinden. Deze worden gestimuleerd bij het kussen en zorgen ervoor dat je zintuigen extra geprikkeld worden. Het is dus geen toeval dat jij je zo fijn voelt na die langverwachte kus.

7 dingen die gebeuren tijdens een eerste kus

We vinden het niet gek dat jij je nu afvraagt wat er dan allemaal gebeurt. Over het algemeen sta je hier nooit bij stil. Waarschijnlijk voel je wel dat er iets speciaals gebeurt, maar wat? Ten eerste vermindert het je stress, krijg je een adrenalinekick en krijgt je cholesterol een flinke boost. Daarnaast helpt je speeksel bij het kiezen van een geschikte partner en komt er veel dopamine vrij tijdens zo’n eerste kus. Als laatste vertellen we je waarom veel mensen met hun ogen dicht zoenen en de rol die feromonen spelen.

1. Vermindering van stress

Zoals veel mensen wel kunnen beamen, zijn er veel stressvolle dingen in het leven. Of dit nu om een studie, baan of persoonlijke kwestie gaat. Er zijn veel dingen in het leven die stress oproepen. Gelukkig is daar een middeltje tegen: zoenen. Een kussessie kan je erbij helpen om de stress te verminderen. Natuurlijk zal de stress niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar het zorgt zeker voor een aangenamer gevoel.1

Zo hebben onderzoekers dit aan de hand van 15 minuten durende kussessies vastgesteld. Studenten die deelnamen aan het onderzoek en een kussessie van 15 minuten ondergingen, kregen te maken met dalingen van het stresshormoon cortisol. Daarbij kwamen ze er ook achter dat mannelijke deelnemers een stijging van het feel-good stofje oxytocine meemaakten. Bij vrouwen was daarentegen een daling te zien. Naast de verhoging en verlaging van verschillende stofjes, verdooft een flinke kussessie ook nog eens de fysieke pijn. Zeg nu nog maar eens nee tegen een goede kus.2

2. Je krijgt een adrenalinekick

Naast de adrenaline die je krijgt tijdens een kus, willen we het eerst hebben over de noradrenaline. Net op het moment dat jij wilt gaan kussen met iemand, maakt je lichaam noradrenaline aan. Dit is niet hetzelfde als adrenaline. Het is de ‘spanning’ voor de kus. Je bouwt vaak wat langer naar zo’n moment toe, dus het is totaal normaal.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Tijdens een eerste kus maakt je lichaam adrenaline aan. Je hart gaat hierdoor een heel stuk sneller kloppen. Daarnaast wordt er bloed door je lichaam gepompt en krijg je meer energie. Deze factoren in combinatie met elkaar zijn erg goed voor je lichaam. Je krijgt als gevolg een boost van positieve gevoelens.

3. Goed voor de cholesterol

Ook kan een eerste kus invloed hebben op je cholesterol. Een kus kan namelijk een positieve invloed hebben op je bloedlipide niveau. Zo toonden onderzoekers van het Western Journal of Communication aan dat een romantische kus het cholesterol daadwerkelijk kan verlagen en de algemene tevredenheid over relaties kan verhogen. Dit is dus zeker een win-win situatie.3

hersenen harten

4. Er komt dopamine vrij

Naast een verlaging van het cholesterol, kan een eerste kus ook zorgen voor fijne gevoelens in je lichaam. Een interview met een professor psychologie aan Harvard onthulde meerdere feiten. Bij het kussen komt er namelijk dopamine vrij in de hersenen. Dopamine is een chemische stof, die ontstaat wanneer we ergens veel van genieten. Dan kun je denken aan het hebben van seks of het luisteren naar onze favoriete muziek.

5. Je speeksel helpt bij het kiezen van een partner

Een kus is voor sommigen mensen niet zo betekenisvol. Toch kan een kus meer zeggen over een persoon dan dat je ooit hebt gedacht. Tijdens een kus probeert je lichaam al te ontdekken of je goede baby’s kunt maken met die persoon. Onderzoekers aan de Oxford University hebben geconcludeerd dat kussen eigenlijk ontwikkeld is om een goede, potentiële partner te vinden.

Ze waren namelijk benieuwd naar de reden waarom zoveel mensen wereldwijd met elkaar kussen en welk doel hierachter zit. De samenstelling van het speeksel beslist dus al of de persoon met wie jij kust sterke nakomelingen kan creëren. Zo zou het speeksel van een man testosteron bevatten, waarbij een vrouw tijdens het kussen al kan ervaren in hoeverre deze persoon een potentiële partner is.

6. Je lichaam zit vol met feromonen

We kennen het allemaal wel: je kijkt al zo lang uit naar een kus met een bepaald persoon. Eindelijk is het zover. Als je iemand echt leuk vindt, en je deze persoon kust, geeft je lichaam feromonen af. Als je veel feromonen hebt, kom je extra aantrekkelijk over op de personen om je heen. Je bent dus letterlijk en figuurlijk aan het ‘gloeien’. Kom maar op met die feromonen zouden wij zeggen.

7. Je pupillen worden groter

Een veelvoorkomende gebeurtenis tijdens het zoenen is het sluiten van de ogen. Zie jij ooit mensen zoenen met hun ogen wijd open? Waarschijnlijk niet. De reden waarom wij met onze ogen dicht kussen, is omdat onze pupillen van nature groter worden tijdens het kussen. Dit gebeurt vanwege de intense seksuele aantrekkingskracht. Wanneer je je ogen sluit, behoudt je deze gevoeligheid dus.

Probeer je erachter te komen of iemand ook seksuele gevoelens heeft voor jou? Kijk dan eens even stiekem naar de ogen tijdens het kussen. Zijn de pupillen erg klein? Dan is dit vaak geen goed teken. Heeft hij of zij de ogen dicht? Dan betekent dit waarschijnlijk dat je kuspartner flink aan het genieten is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie