Saaie relatie? Waarom dit gebeurt en wat te doen

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

Toen je die leuke man of vrouw voor het eerst tegenkwam, voelde je een golf van opwinding. Van de vlinders in de buik naar de eerste kus: het was een zinderende ervaring. Hoeveel uur je vervolgens ook samen doorbracht, je klampte je vast aan elk woord dat werd gewisseld, hoe oninteressant het onderwerp soms ook was. Met veel plezier luisterde je naar al die grappige anekdotes, interesses en toekomstplannen.

Samen deed je de gekste dingen, ontdekte je elkaars lichaam en ’s weekend ging je op pad om een nieuw restaurant uit te proberen. Life was good. Als dit voor altijd zo zou blijven, zou nooit iemand klagen. Maar nu, na ongeveer een jaar samen, is de nieuwigheid er wel een beetje van af. Wat je een jaar geleden fascineerde, vind je nu niet meer zo meeslepend. De bloedstollende ervaringen zijn vervangen door stabiliteit: het is saai geworden.

Wat is een saaie relatie?

Een nieuwe relatie is een hormonale en emotionele achtbaan. Het verlangen is groot, net als de risico’s. Er is nog geen stabiliteit. Je stelt jezelf de bekende vragen. Wat als mijn hart gebroken wordt? Is deze persoon goed voor mij? Kan ik deze persoon vertrouwen? De spanning in de beginfase creëert dat bedwelmende gevoel van liefde.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe langer je de persoon kent, hoe meer antwoorden je krijgt op deze vragen. De risico’s worden kleiner, omdat je steeds beter weet waar je staat in de relatie. Na verloop van tijd, ongeveer 1 tot 2 jaar, ben je gewend aan de situatie. Het wordt normaal, je voelt je op je gemak en het wordt onderdeel van het dagelijkse leven. Je voelt niet langer de intense highs van de hormonen, de onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor stabiliteit. En het is juist deze stabiliteit die de relatie saai maakt.

Hoewel de stabiliteit noodzakelijk is voor het succes van een relatie, is het niet erg spannend. Je staart niet meer de hele dag uit het raam om te dagdromen over het gesprek dat je had. En je bent niet meer bezig om de cryptische appjes te ontcijferen. In plaats daarvan strijk je de kleren van de ander en zijn er rekeningen te betalen. Dit is niet de sexy kant van een relatie. De opwinding, mysterie en het verlangen zijn verdwenen. De relatie is saai geworden.

Waarom dit gebeurt

Een saaie relatie, verveeld raken en eentonige routines worden vaak genoemd als mensen ontevreden zijn over hun relatie. De grootste reden waarom dit gebeurt is omdat je na verloop van tijd je partner steeds beter leert kennen. Naarmate de relatie normale vormen aanneemt, voel je niet meer de drang om tot drie uur in de nacht te blijven praten. Je kunt immers niet onbeperkt vragen afvuren op je partner; op een gegeven moment weet je het meeste wel. De munitie raakt op. En als die interesse afneemt, nemen ook de positieve emoties af die ermee samenhangen – zoals opwinding en verlangen.

Niemand is immuun tegen deze vorm van verveling. Als mens vervelen we ons allemaal wel eens, zo ook in relaties, en dat is saai. Maar er is wel een verschil tussen de relatie saai vinden of je partner.

Saaie relatie of saaie partner?

Als de relatie saai is geworden, kan dit betekenen dat je in een geestdodend patroon terecht bent gekomen. Dit is het geval als beiden wel geïnteresseerd zijn in iets nieuws, maar het niet verkennen of doen. De reden waarom dit gebeurt kan van alles zijn; van de drukte op het werk tot vermoeidheid of kinderen. Het kan ook komen door omstandigheden waar je geen controle over hebt of simpelweg omdat je niet kunt beslissen wat je gaat doen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In al deze gevallen doe je precies wat je niet zou moeten doen: je kiest de gemakkelijkste optie. Je doet precies dezelfde alledaagse activiteiten die je gewend bent, waardoor je relatie saai wordt.

Wanneer het de partner is

Aan de andere kant kan je partner degene zijn waardoor je de relatie saai bent gaan vinden. Dat is het geval wanneer je gedachten afdwalen wanneer je samen bent, je geen zin meer hebt om leuke dingen te doen of misschien wel over andere potentiële partners bent gaan denken.

In dit geval wordt de verveling niet gedeeld en dat maakt het al een stuk gecompliceerder. Dat de interesse in je partner is afgenomen betekent niet meteen dat je bent uitgekeken op je partner. Het is normaal dat dat gebeurt. Maar er is een grens.

blij tevreden

Wat te doen

Als je niet zeker weet waarom je je verveelt in de relatie of waarom je dat saaie gevoel hebt, vraag je dan af wat de oorzaak kan zijn. Voel je je nog steeds veilig en zeker bij je partner, maar ben je gestopt met de leuke activiteiten? Is de seksuele interesse nog wel aanwezig, maar zijn de gesprekken saai? Willen beiden wel iets leuks doen, maar gebeurt het gewoon niet?

Raak in ieder geval niet in paniek als je de relatie saai vindt. Hoewel er vaak wordt gezegd dat er geen weg terug is, is dat vaak wél mogelijk in een relatie. Je moet er alleen wel wat moeite voor doen om het weer leuk en spannend te maken zoals het ooit was. In feite is dit een stukje relatie onderhoud dat alle relaties goed zou doen.

Volgens Mariana Bockarova van de University of Toronto is er een snelle oplossing. “Zoals bewezen door onderzoek, is samen iets nieuws doen de beste manier om een saaie relatie te voorkomen. Zo’n activiteit, die jullie geen van beiden eerder hebben geprobeerd, zou ook kunnen bepalen of je de relatie saai vindt – of je partner,” zegt Bockarova.

“Het helpt het meest als je op zoek gaat naar iets uitdagends waarvoor je een doel moet stellen om samen te overwinnen, zoals een marathon lopen of een driegangenmaaltijd koken voor vrienden, maar zelfs gekke nieuwe activiteiten, zoals bowlen of een dansles volgen, kunnen op dezelfde manier helpen om de passie terug te brengen in je relatie,” legt ze uit.

“Als je een paar nieuwe en opwindende activiteiten met je partner hebt geprobeerd en nog steeds het gevoel hebt dat je er tegenop ziet om tijd met hem of haar door te brengen, dan is het misschien de moeite waard om eens goed te bekijken of de relatie wel zo goed voor je is.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie