Relatie onderhoud: hoe houd je de relatie goed?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

In het begin is alles aan je partner en je relatie geweldig. Toch is de kans groot dat naar verloop van tijd je relatie meer ‘normaal’ te worden. Er ontstaan een routine, jullie weten wat je aan elkaar hebt en er is veel liefde en vertrouwen tussen jullie. Het hoeft helemaal niet iets slechts te zijn om een ‘gewone’ relatie te hebben, mits je de juiste dingen met elkaar doet om de relatie te onderhouden.

Maar waarom is het onderhoud van je relatie zo belangrijk? Hoe houd je je relatie goed? En wat zijn tips en adviezen om dit te doen? Dit is het antwoord op deze en andere vragen.

Waarom je relatie onderhouden?

Als een relatie nieuw is, voel je je compleet en gelukkig. Jullie kijken door een roze bril en ziet vrijwel alles aan je partner als iets positiefs. Op den duur wordt dit echter minder. Dit komt onder andere doordat jullie elkaar steeds beter leren kennen. Jullie weten wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar kunt verwachten. Daarnaast zal de realiteit ook zijn intrede doen en zullen zaken als werken en studeren aan de orde komen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is daarom erg belangrijk om de relatie goed en gezond te houden en samen bewust door te blijven groeien. Het is van belang dat jullie voldoende tijd voor elkaar nemen en elkaar aandacht geven. Door meer tijd met elkaar door te brengen, kun je de band versterken en jullie relatie levendig en spannend houden.

Hoe je dat doet? Door te laten merken dat je partner speciaal is, unieke activiteiten te ondernemen, te praten en intiem met elkaar te zijn. Door deze band goed te onderhouden zal jullie relatie een stuk sterker worden en blijven.

Wat is een goede relatie?

Je relatie moet je dus onderhouden om deze goed en gezond te houden. Maar wat is precies een goede relatie? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een gezonde relatie een aantal belangrijke kenmerken heeft. Dit zijn onder andere dat je: op elkaar kunt vertrouwen, elkaar aanvult, accepteert, in elkaar gelooft, flexibel omgaat met omstandigheden, plezier met elkaar hebt en goede herinneringen deelt. Dit zijn dus een aantal van de dingen om na te streven.

Hoe onderhoud je je relatie?

Nu je weet dat het dus erg belangrijk is om je relatie goed te onderhouden, wil je natuurlijk weten hoe je dit het beste doet. Simpel gezegd doe je dit door tijd met je partner door te brengen. Heel simpel, maar doeltreffend. Zorg voor quality time: tijd die je alleen met z’n tweetjes doorbrengt.

Plan bijvoorbeeld een speciaal dinertje, neem tijd om elkaar te masseren of praat lange tijd met elkaar. Hierdoor komen jullie een stuk dichter bij elkaar te staan. Door deze tijd met elkaar te besteden zul je elkaar meer vertrouwen, gezamenlijke herinneringen maken en elkaar aanvullen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hieronder geven we een lijst met adviezen om je relatie op een goede manier te onderhouden. Deze tips zijn natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde; bekijk de tips en denk na over wat er voor jou en jullie relatie vooral van toepassing is.

1. Wees eerlijk

Het eerste advies om je relatie te onderhouden, is om eerlijk en open naar elkaar te zijn. In iedere relatie is communicatie namelijk van groot belang en dit is dus ook een belangrijk aspect om je relatie te onderhouden. Door met elkaar te praten over je gevoelens en emoties, leren jullie elkaar beter kennen en weet je wat je aan elkaar hebt. Door eerlijk te zijn blijf je elkaar vertrouwen en zorg je voor een sterke basis van je relatie.

2. Hou van jezelf

Natuurlijk is het in een relatie van groot belang om van je partner te houden, maar echte liefde kan alleen bestaan als ook van jezelf houdt. Je kunt alleen openstaan voor liefde van een ander, als je deze liefde ook aan jezelf geeft. Schuif jezelf daarom ook niet opzij, maar zie jezelf als een volwaardig persoon. Hou van jezelf en leer jezelf goed kennen zodat je weet waar je partner je bij kan helpen. Wees niet bang om tekortkomingen toe te geven; zo kunnen jullie elkaar steunen en aanvullen waar nodig.

liefde geven

3. Geef liefde

De derde tip is om voldoende liefde aan je partner te geven. In het begin van je relatie gaf je je partner waarschijnlijk veel aandacht, romantische cadeautjes en deed je attente dingen. Wees je ervan bewust hoe dat op dit moment is. Hoeveel liefde geef je nog? Hoe vaak zeg je iets attents of doe je iets speciaals?

Probeer hierbij stil te staan en waar nodig meer liefde te geven. Dit hoeft niet gelijk door grote gebaren, maar kan ook door kleine, attente gebaren. Wat dacht je bijvoorbeeld voor een verrassingsdinertje, een liefdesbrief, een onverwachte massage of het kijken van de favoriete film van je partner?

4. Leer van elkaar

Groei en zelfontwikkeling is enorm belangrijk. In een relatie kan het dus ook erg goed zijn om van elkaar te blijven leren. Zie de ander als een spiegel en reflecteer. De feedback kun je in je eigen voordeel gebruiken om een betere partner te worden. De mogelijkheid om te kunnen groeien binnen een relatie is zelfs een van de basisbehoeften in een relatie.

5. Accepteer het normale

Op een gegeven moment zal je relatie veranderen van verliefd zijn naar houden van. Hierdoor is de kans groter dat je minder snel de verliefde kriebels en spanning voelt, maar dit hoort er bij. Het is daarom ook goed om te accepteren dat dit ook iets heel moois kan zijn. Accepteer dat niet alles altijd spannend hoeft te zijn, maar leer te genieten van het normale en de kleine dingen in het leven.

6. Luister naar elkaar

Voor een goede communicatie is het ook van belang om goed naar elkaar te blijven luisteren. Praat daarom niet alleen langs elkaar heen, maar luister ook echt naar wat de ander te zeggen heeft. Probeer elkaar zo goed mogelijk te begrijpen en je in te leven in elkaars situatie. Door elkaar beter te begrijpen is de kans op ruzies ook kleiner, aangezien je begrijpt waar bepaalde standpunten en voorkeuren vandaan komen.

7. Herinner elkaar aan de mooie dingen

Vrijwel elke relatie kent mooiere en zwaardere momenten. Zit je relatie even in een dipje? Dan is het belangrijk om elkaar te herinneren aan al die mooie momenten die jullie al samen hebben meegemaakt. Bedenk waarom jullie voor elkaar hebben gekozen en waarom jullie zoveel van elkaar houden. De dierbare herinneringen kunnen als ondersteuning zijn om door moeilijke periodes heen te komen.

rollercoaster

8. Doe dingen die jullie leuk vinden

Om je relatie te onderhouden is het belangrijk om samen dingen te ondernemen die jullie leuk vinden. Als je gelukkig bent en dingen doet waar je gepassioneerd over bent, dan zul je dit ook uitstralen in je relatie. Je kunt zelf een cursus volgen of andere dingen doen die je horizon verbreden. Ook is het mogelijk om samen nieuwe dingen te doen om een gezamenlijke interesse te vinden.

Houd in je achterhoofd dat het van belang is om hier een juiste balans in te vinden. Je wilt naast je relatie ook nog je eigen leven leiden en niet afhankelijk zijn van je relatie. Daarnaast wil je ook samen de wereld ontdekken en gezamenlijke herinneringen maken. Denk dus na over dingen die je alleen en samen kunt doen en vind samen met je partner de juiste balans.

9. Zorg voor een gezamenlijk doel

Als je een gezamenlijk doel hebt om naartoe te leven, dan kan dat enorm helpen om een crisis te voorkomen. Het kan jullie helpen om te blijven vechten voor jullie relatie en om niet op te geven. Spaar bijvoorbeeld voor een vakantie of werk samen aan een project. Praat ook met elkaar over de toekomst en zorg dat je allebei betrokken bent.

10. Houd de passie levend

Als je elkaar net kent, kun je niet van elkaar afblijven. Jullie verlangen vrijwel altijd naar elkaar. Tot vervelens toe. Als jullie echter al langer bij elkaar zijn, is de kans groot dat dit vuur een beetje is uitgedoofd. Toch is het belangrijk om de passie levend te houden. Maak er tijd voor, doe iets nieuws, verras elkaar. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan samen douchen, elkaar masseren, knuffelen, stiekeme aanrakingen en het proberen van nieuwe dingen in de slaapkamer.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie