Een gelukkige relatie kost vaak veel werk. Je partner en jij zullen er volledig voor moeten gaan om je relatie te laten slagen. Niet alles is namelijk even mooi en vrijwel geen enkele relatie is helemaal perfect, maar jullie doen er alles aan om samen te blijven. Er zullen altijd ups en downs zijn maar als je je relatie wilt laten slagen, zul je hiervoor moeten vechten.
Toch is hard werken niet altijd goed. Het is niet goed om te blijven vechten voor je relatie als deze het eigenlijk helemaal niet waard is. Misschien is je partner namelijk niet de ware voor jou. Maar hoe weet je of je een relatie hebt die het niet waard is om voor te vechten? Hieronder geven we je 8 waarschuwingssignalen om daarachter te komen.
1. Je hebt niet het gevoel dat je je partner kunt vertrouwen
Een van de belangrijkste signalen waaraan je kunt merken dat je relatie het niet meer waard is, is als je het gevoel hebt dat je je partner niet meer volledig kunt vertrouwen. Vertrouwen is namelijk het fundament van een gezonde relatie: de basis waarop het gebouwd is. Je hebt daarom iemand nodig op wie je helemaal kunt vertrouwen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Je moet je vertrouwd met elkaar voelen, je veilig voelen en het gevoel hebben alsof je die persoon alles kunt toevertrouwen. Als je het idee hebt dat je partner je geheimen niet bewaart, of op een andere manier ontrouw is, dan is dit een belangrijk teken om niet te vechten voor je relatie.
2. Je partner is niet de eerste met wie je iets wilt delen
Je partner hoort de eerste te zijn met wie je belangrijke gebeurtenissen in je leven wilt delen. Heb je een belangrijk examen gehaald of is er iets gebeurd op werk? Is er iets voorgevallen in je familie of met vrienden? Dan moet je partner de eerste zijn aan wie je deze dingen wilt vertellen. Dit kunnen zowel goede als slechte momenten zijn.
In een gezonde relatie wil je alles direct met je partner delen. Is dit niet het geval, of vind je het niet fijn om belangrijke momenten met je partner te delen? Dan is je relatie misschien niet helemaal goed voor je.
3. Jullie hebben vaker ruzie dan mooie momenten
Ruzie maken komt ook voor in gezonde relaties. Het is een manier om je gevoelens te uiten en eerlijk en open met elkaar te zijn. Ruzie is natuurlijk nooit leuk, maar het hoeft geen reden te zijn om uit elkaar te gaan. Toch is het belangrijk om na te gaan hoe vaak jullie nu ruzie maken. Heb je veel vaker slechte momenten en ruzies met je partner dan dat jullie het leuk samen hebben? Dan is dit waarschijnlijk niet (meer) een relatie om voor te vechten.
In een gezonde relatie zou je ongeveer 5 positieve momenten moeten hebben op 1 negatieve ervaring. Als deze ratio heel anders is, dan vecht je misschien voor een relatie die het niet waard is.
4. Je denkt vaak na over het beëindigen van je relatie
Een ander belangrijk signaal waaraan je kunt merken dat je relatie het niet meer waard is om voor te vechten, is als je vaak nadenkt over het beëindigen van je relatie. Fantaseer je over hoe het zou zijn om weer single te zijn? Dan kan dit een waarschuwing zijn. Je gedachten spiegelen namelijk vaak je gevoelens, dus als je vaak nadenkt over uitmaken met je partner, dan is de kans groot dat je je ook niet meer zo comfortabel voelt.
5. Jullie hebben niet dezelfde normen en waarden
In het begin van je relatie lijkt het hebben van dezelfde normen en waarden misschien nog niet zo belangrijk. De toekomst is nog ver weg, en zaken als trouwen, kinderen, politiek en geloof zijn nog niet heel erg aan de orde. Toch is het belangrijk om in een langdurige relatie dezelfde visies hierop te hebben.
Als je niet op dezelfde lijn staat als het gaat om belangrijke onderwerpen, normen en waarden, dan is de kans groot dat dit gaat leiden tot meningsverschillen, frustratie en ruzie. Je kunt namelijk niet zomaar van gedachten veranderen en dit kan een groot probleem vormen voor de toekomst van je relatie.
6. Je partner zorgt ervoor dat je je slecht voelt over jezelf
Een belangrijk teken waaraan je kunt merken dat je een ongezonde relatie hebt, is als je partner je emotionele gezondheid aantast. Zorgt je partner ervoor dat je steeds meer onzeker wordt en dat je je slecht voelt over jezelf? Dan is dit een belangrijk waarschuwingssignaal. In een gelukkige relatie zal je partner je nooit herhaaldelijk, gericht proberen te kwetsen.
Jullie horen elkaar te steunen en het beste in elkaar naar boven te halen. Merk je dat je gaat twijfelen aan jezelf, altijd alles jouw schuld is of op een andere manier je emotionele gesteldheid negatief wordt aangetast? Dan is het misschien verstandig om het uit te maken.
7. Er is heel weinig empathie
In een gezonde relatie horen jij en je partner elkaar goed te kunnen aanvoelen. Je partner begrijpt je goed, luistert naar je en kan zich goed in je inleven. Is dit niet het geval, dan is dat een belangrijk punt om eens over na te denken. Wat er ook gebeurt, je partner lijkt altijd het ergste te denken, luistert niet naar je en hecht totaal geen waarde aan jouw gevoelens, gedachten of verlangens. Natuurlijk kunnen er periodes zijn waarop je partner zich misschien wat minder kan inleven, maar als dit al jaren speelt, is het een belangrijk teken.
8. Ongewenste aanrakingen
Het laatste signaal dat je vecht voor een relatie die het niet waard is, is wanneer je partner je herhaaldelijk aanraakt op een manier die jij niet wilt. Dit hoeft niet direct slaan te zijn, maar andere soorten vervelende aanrakingen vallen ook onder fysieke mishandeling. Als dit het geval is, dan is dit een erg belangrijk signaal om je relatie te verbreken.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.