Home Liefde Wat is het verschil tussen verliefd zijn en houden van?

Wat is het verschil tussen verliefd zijn en houden van?

4 minuten leestijd
0
kieskeurig hart

Hoewel de uitdrukkingen “verliefd zijn op iemand” en “van iemand houden” vaak uitgewisseld worden om hetzelfde te benoemen is er wel degelijk een verschil. Dit verschil is niet voor iedereen makkelijk te begrijpen en soms is het zelfs een uitdaging om erachter te komen welke van de twee begrippen van toepassing is. Ben ik verliefd of hou ik van hem (of haar)?

Beide uitdrukkingen zijn gericht op de liefde die je voelt voor een andere persoon maar toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee betekenissen. Als je sterke gevoelens voor iemand hebt maar niet weet of het verliefdheid is of houden van lees dan deze typische verschillen tussen de twee begrippen.

Verliefdheid en houden van; wat is nu het verschil tussen de twee?

De verschillen

Van iemand houden en verliefd zijn op iemand zijn soortgelijke gevoelens met enkele belangrijke verschillen. Verliefd zijn op iemand kan voortkomen uit aantrekkingskracht, bezitterigheid en obsessie. In de meeste gevallen heeft het uiterlijk en de fysieke aanwezigheid de bovenhand. Van iemand houden gaat verder. Je kijkt verder dan de gebreken, je wil de persoon steunen, samen iets opbouwen, inspireren en de persoon zien groeien en bloeien.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Willen vs één zijn

Wanneer je verliefd op iemand bent dan wil je dat de persoon deel uitmaakt van je leven. Als het kon zou je de persoon willen opeten, zo dicht wil je de persoon bij je houden. Ieder moment dat je niet met elkaar kunt doorbrengen voelt als een depressie. De verliefdheid zorgt ervoor dat je de persoon bij je wil hebben omdat je anders niet gelukkig kunt zijn.

Houden van gaat verder dan alleen het “bezitten” van iemand. Je wil de persoon niet alleen iedere dag bij je hebben maar je wilt één zijn. Je geeft een deel van jezelf weg om er een deel van de ander voor terug te krijgen. Van iemand houden betekent dat de persoon het waard is om je leven mee te delen, niet dat de persoon waardevol genoeg is om te bezitten. Het gaat bovendien niet om het bezitten; het gaat erom dat je alleen het beste wilt voor de persoon, zelfs als dat betekent dat je de liefde moet laten gaan.

Permanent vs tijdelijk

Verliefd zijn op iemand kan na verloop van tijd vervagen. Wanneer je verliefd op iemand bent dan ervaar je een intense piek van gevoelens en emoties. De “high” van het verliefd zijn brengt je in euforie door allerlei hormonen die aan werk zijn gegaan. Verliefd worden op iemand wordt inclusief de biologische staat van je lichaam wordt door wetenschappers dan ook geregeld vergeleken met cocaïne1. Zoals ook voor cocaïne geldt zijn deze gevoelens niet permanent.

Het verliefde gevoel dat je voor iemand voelt kan naarmate de tijd verstrijkt verdwijnen. De hormonen kunnen immers niet altijd op volle toeren draaien om je te voorzien van het “high”-effect. Zodra de hormonen afnemen neemt ook de verliefdheid af; de nieuwigheid is eraf in de volksmond. Terwijl je denkt dat je voor altijd verliefd zal zijn op de persoon, en je misschien zelfs al denkt aan een tattoo met zijn of haar naam, is verliefdheid geen garantie op houden van.

Van iemand houden is meer permanent. Als je van iemand houdt is het blijvend en langdurig. Zelfs als de persoon je ergert, het nooit met je eens is en geregeld teleurstelt, zul je nog altijd op een bepaald niveau om hem of haar geven. Het is verliefdheid op een stabiele ondergrond, alsof de verliefdheidshormonen niet in hoge dosissen toegediend worden maar voor een langere periode in kleinere dosissen. Zo is het mogelijk om nog steeds van iemand te houden terwijl de relatie al enkele jaren voorbij is. Je bent niet meer verliefd op de persoon maar doordat de liefdevolle gevoelens voor de andere persoon zo diep geworteld zijn blijf je aan de persoon denken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Keuze vs geen keuze

Over verliefdheid wordt vaak gesproken over een oncontroleerbare liefde. Het verhaal van Pretty Woman is daar een mooi voorbeeld van; de rijke zakenman die verliefd wordt op een prostituee2. Het concept van liefde op het eerste gezicht is erop gebaseerd. Je hebt zelf geen of weinig controle over op wie je verliefd wordt. Natuurlijk kun je zelf invloed uitoefenen op wie je verliefd wordt maar het algemeen geaccepteerde idee is dat je dit bij verliefdheid niet helemaal onder controle hebt. Verliefdheid is gebaseerd op gevoelens terwijl houden van meer gebaseerd is op keuze.

Als je verliefd bent heb je geen keuze en accepteer je alle gebreken en eigenaardigheden. Als je van iemand houdt dan maak je de keuze om deze gebreken en eigenaardigheden te accepteren.

Van wie we houden is namelijk net zo goed een keuze als een gevoel. Verliefd blijven is een verplichting die je met jezelf aangaat. Nadat de roze gloed over de nieuwe relatie neergedaald is maak je voor jezelf de keuze. Kies je ervoor om van de persoon te houden of laat je de persoon gaan? Het is een keuze om iedere dag het goede in je partner te zien, in plaats van je aandacht te verleggen naar alles wat je niet aanstaat. Deze verschillen maken dat verliefdheid en houden van twee verschillende begrippen zijn die soms moeilijk te onderscheiden zijn.

Echte liefde

Om het verschil van verliefdheid en houden van te begrijpen tussen is het belangrijk om in te zien hoe de twee met elkaar in verband staan. Verliefdheid opent de deur naar de mogelijkheid om op de lange termijn van iemand te blijven houden. Geen tijdelijke liefde maar permanent. Verliefdheid is in een stap in de goede richting met “houden van” als doel. Door op iemand verliefd te zijn ben je eigenlijk bezig met een opmars naar echte liefde; het houden van iemand. Verliefdheid wordt op deze manier vervangen door houden van, wat je kunt zien als een eeuwige of langdurende liefde voor je partner.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ben ik verliefd? Test het zelf met deze 31 signalen

Verliefd zijn is voor veel mensen een belangrijk doel. Je zou het daarom kunnen zien als h…