Wat is het verschil tussen verliefd zijn en houden van?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Daar is hij weer, Erik. Elke keer dat zijn naam op je scherm verschijnt, maakt je hart een klein sprongetje. Je voelt een soort elektriciteit elke keer als je bij hem in de buurt bent. Maar vandaag is anders. Vandaag vraag je je iets af: is dit gewoon een vlaag van verliefdheid of is het meer dan dat? Je bladert door oude berichten, denkt aan de grappen, de diepe gesprekken en zelfs de kleine ruzies die jullie dichter bij elkaar hebben gebracht. Ben je verliefd of is het meer houden van?

Het is de eeuwige puzzel van liefde en verliefdheid – ze lijken op elkaar als twee druppels water, maar toch zijn ze net zo verschillend als appels en peren. Zit jij in zo’n situatie waarin je je afvraagt: ‘Ben ik nou verliefd, of hou ik echt van die persoon?’ Dan vertellen we je wat het verschil is en waaraan je het kunt merken.

Wat zijn de verschillen?

Laten we beginnen met de basics. Verliefd zijn en van iemand houden zijn allebei vormen van liefde, maar het is alsof je het verschil probeert te proeven tussen melkchocolade en pure chocolade. Verliefd zijn is een soort liefde in kwadraat: het is passioneel, het is intens en het kan een beetje dwangmatig zijn. Het draait vaak om fysieke aantrekkingskracht en die ‘vlinders in je buik’.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Maar houden van is meer de lange marathon als je de korte startsprint eenmaal achter de rug hebt. Bij houden van kijk je voorbij de kleine irritaties, zoals het eeuwige rondslingeren van sokken, omdat je diep van binnen de ander wilt steunen en zien groeien. Er zijn dus duidelijke verschillen tussen verliefdheid en liefde, die soms niet altijd helder zijn. Laten we daarom de kenmerken van verliefdheid en liefde eens bekijken.

Kenmerken van verliefdheid
 • Intense emotionele pieken
 • Fysieke aantrekkingskracht leidend
 • Obsessieve gedachten over de ander
 • Gevoel van euforie door hormonen
 • Je wilt continu bij de persoon zijn
 • Jaloezie en bezitterigheid
 • Idealiseren van partner
 • Tijdelijk van aard
 • Oncontroleerbaar en impulsief
Kenmerken van houden van
 • Diepe emotionele verbinding
 • Fysieke aantrekkingskracht onderdeel
 • Wederzijdse steun en respect
 • Blijvend en consistent
 • Je wilt het beste voor de ander,
 • Je accepteert de ‘minder mooie’ kanten
 • Bereidheid om te werken aan de relatie
 • Keuze om bij de persoon te blijven
 • Betrouwbaar en voorspelbaar

Willen vs één zijn

Als je verliefd bent, wil je die persoon het liefst 24/7 aan je zijde. Je wilt diegene bijna ‘opslurpen’, zo groot is je behoefte aan dichtbij die persoon te zijn. Als je niet samen bent, voelt het alsof je iets mist, alsof de dag niet compleet is. Het is alsof je een lekkere taart ziet en je wilt ‘m helemaal voor jezelf – je kunt je gewoon niet voorstellen dat je gelukkig zou zijn zonder die taart. Maar bij houden van zit het anders.

Houden van is meer dan alleen het ‘claimen’ van je partner. Je wilt samensmelten, je eigen ego een beetje aan de kant zetten om ruimte te maken voor die ander. Het gaat niet om bezit, maar om echte connectie. Als je van iemand houdt, dan is het alsof je een prachtig boek leest en je hoopt dat het nooit eindigt, maar je bent ook bereid om het boek te delen, zelfs als dat pijn doet. Houden van is in feite een soort liefdevolle vrijheid: je wilt het beste voor de ander, zelfs als dat betekent dat je de spreekwoordelijke vogel uit zijn kooi moet laten.

Permanent vs tijdelijk

Je raakt verliefd en plotseling is het alsof je in een gigantische achtbaan van emoties bent gestapt. Je voelt je alsof je zweeft en dat is allemaal te danken aan de hormonencocktail die door je aderen pompt. Wist je dat wetenschappers deze staat van verliefdheid vaak vergelijken met het gebruik van cocaïne? Maar net zoals bij een cocaïneroes, kan die ‘high’ van verliefdheid niet voor altijd blijven duren.

Zie het als een kampvuur die je met papier aansteekt. Het fikt weg, brandt fel, maar kan niet de hele nacht zo doorgaan. Zo werkt het ook met verliefdheid. De hormonen nemen weer af na verloop van tijd, de intensiteit vermindert en plots is de magie een beetje verdwenen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In tegenstelling tot de vluchtige roes van verliefdheid, staat houden van als een huis. Het is alsof je nu hardhout gebruikt om dat kampvuur brandende te houden. Dat blijft langzaam branden, gestaag en lang. Zelfs als je liefde je gek maakt met hun eigenaardigheden, de liefde blijft. Het is mogelijk om jaren na het verbreken van de relatie nog steeds warme gevoelens voor iemand te koesteren. Je hart is niet langer in de greep van verliefdheid, maar de liefde zit nog steeds diep in je.

Keuze vs geen keuze

Als het gaat om verliefdheid, denk dan vooral aan het verhaal van films zoals Pretty Woman, waar de zakenmagnaat valt voor de charmes van een prostituee. Het overkomt je gewoon, zoals een plotwending in een Hollywood-film. Ook het idee van liefde op het eerste gezicht valt hieronder. Bij verliefdheid ben je eigenlijk een passagier op een wilde rit waar je weinig controle over hebt.

In het houden van iemand ben je echter meer de bestuurder dan de passagier. Je kiest er bewust voor om de ruwe randjes en kleine gebreken van je partner te omarmen. Houden van is zowel een gevoel als een keuze. Het is een dagelijkse beslissing om het mooie in je partner te blijven zien, ook al staan de mindere kantjes je soms tegen. Het is deze mix van bewuste keuze en emotionele betrokkenheid die het onderscheid maakt tussen verliefdheid en houden van.

Van verliefdheid naar houden van

Als je verliefd bent, lijkt de wereld even alleen om jou en je geliefde te draaien. Je kunt urenlang kletsen zonder je te vervelen en zelfs de kleinste gebaren brengen een lach op je gezicht. Maar dan, geleidelijk en langzaam, merk je dat het nieuwe er een beetje af begint te raken. Je ziet de kleine imperfecties duidelijker dan ooit tevoren en de roze wolk begint te vervagen. Raak niet in paniek: je staat gewoon op het punt om de overgang te maken van verliefdheid naar houden van.

De eerste hartkloppingen van verliefdheid beginnen misschien te kalmeren, maar dat betekent niet dat de liefde afneemt. Integendeel, nu begin je de diepere lagen van elkaar te verkennen. Waar eerst je gesprekken gingen over favoriete kleuren en muziek, heb je het nu over je toekomstplannen, je angsten, je dromen.

Je begint de ander te zien voor wie hij of zij echt is, en niet alleen maar als een sprookjesprins of -prinses. En raad eens? Andersom is dit ook het geval. Je liefje begint jou ook echt te zien, met al je buitenaardse kwaliteiten en al je menselijke gebreken. Maar hier is het mooie: je houdt nog steeds van elkaar, misschien zelfs meer dan toen je verliefd was. Want nu weet je dat jullie liefde bestand is tegen de realiteit. Nu gaat het niet meer alleen om de opwinding en het mysterie, maar ook om echt elkaars partner zijn en een diepe emotionele band te delen.

Als je dus merkt dat de intense gevoelens minder worden, wees dan niet ontmoedigd. Je maakt gewoon de volgende prachtige stap in je liefdesavontuur. De overgang van verliefdheid naar houden van is een teken van volwassenheid in je relatie. Je leert dat liefde niet alleen maar draait om passie en romantiek, maar ook om een diepere verbinding die door de jaren heen alleen maar sterker wordt.

Echte liefde

Om het verschil tussen de verliefdheid en liefde volledig te begrijpen, moet je begrijpen hoe ze eigenlijk samenwerken en elkaar vaak opvolgen. Verliefdheid is als de geniale openingstrack van een album – het trekt je aandacht, maar het is ‘houden van’ dat ervoor zorgt dat je het steeds opnieuw luistert. Verliefdheid kan de opmaat zijn naar het echte werk: een levenslange liefde, waarin ‘houden van’ de hoofdrol speelt.

Als je nu helemaal hoteldebotel bent van de eerste deuntjes, bedenk dan dat dit fantastische openingsnummer slechts de voorbode is van een nog veel rijker, dieper album. Eentje die je je leven lang wilt blijven beluisteren, waarbij elke track je op een nieuwe manier raakt. Het is de introductie tot een verhaal dat je niet wilt missen, en dat verhaal heet ‘houden van’.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie