Waarom vallen vrouwen op oudere mannen? 11 redenen die het verklaren

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Haar lach doet je hart sneller kloppen. Haar blik laat je blozen. Elke keer dat je in haar buurt bent, voel je een tinteling door je hele lichaam. Je wilt niets liever dan haar voor jezelf hebben. Maar tot je grote verrassing ontdek je dat ze al verliefd is. En niet zomaar op iemand, maar op een veel oudere man.

Als ze het over hem heeft, praat ze met een twinkeling in haar ogen. Ze beschrijft zijn volwassenheid, zijn ervaring en de manier waarop hij haar intellectueel uitdaagt. Maar toch vraag je je af wat hij heeft wat jij niet hebt. Is het zijn levenservaring? Zijn stabiliteit? Je voelt je jong en onzeker. Waarom vallen vrouwen eigenlijk op oudere mannen?

In relaties is de man vaak ouder

Allereerst moeten we zeggen dat vrouwen altijd al een zwak hebben gehad voor oudere mannen. In de westerse samenleving is het de standaard in relaties dat een man ouder dan is dan de vrouw. Als we bijvoorbeeld kijken naar de laatste cijfers van het CBS, dan is de man ouder dan de vrouw in 7 op de 10 huwelijken die gesloten worden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In de meeste gevallen is het leeftijdsverschil klein, maar bij ruim 3 procent van de huwelijken is de man zelfs minimaal vijftien jaar ouder dan de vrouw. Andersom is dat zelden het geval.

Waarom mannen vaak ouder zijn?

Dat is een goede vraag. En je bent niet de enige die zich dat afvraagt. Wetenschappers hebben dit fenomeen ook bestudeerd en verschillende theorieën naar voren gebracht om dit leeftijdsverschil te verklaren.

Een van de mogelijke verklaringen heeft te maken met evolutionaire psychologie. Volgens deze theorie zijn mannen van nature op zoek naar vruchtbare vrouwen die hun genen kunnen doorgeven. Vrouwen hebben daarentegen zoeken naar mannen die in staat zijn om voor hen en hun nakomelingen te zorgen. Aangezien mannen over het algemeen een langere vruchtbare periode hebben dan vrouwen, zijn vrouwen eerder geneigd om een oudere man te kiezen – een man die al gesetteld is en middelen heeft vergaard.

Een andere mogelijke verklaring heeft te maken met sociale en culturele factoren. Traditioneel gezien werd van mannen verwacht dat ze de rol van beschermer en kostwinner op zich namen, terwijl vrouwen de rol van zorgverlener en huisvrouw vervulden. In dit opzicht kan een oudere man meer te bieden hebben, omdat ze financieel stabieler zijn, minder risico’s nemen en in staat zijn om voor het toekomstige gezin te zorgen. Het is een complex fenomeen dat niet op een simpele manier kan worden verklaard.

Waarom veel vrouwen op oudere mannen vallen

Je zou kunnen denken dat veel vrouwen gewoon op zoek zijn naar een vaderfiguur (daddy issues), maar dat is niet het geval. Vrouwen hebben er andere redenen voor. Van meer levenservaring en een bredere kijk op de wereld tot meer stabiliteit en zekerheid: dit zijn een aantal redenen waarom vrouwen op oudere mannen vallen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Ze hebben meer ervaring

Oudere mannen hebben – gemiddeld gezien – meer levenservaring en hebben daardoor een schat aan kennis en wijsheid vergaard. Ze hebben verschillende situaties meegemaakt en kunnen hierdoor met meer diepgang praten over meer en diverse onderwerpen. Dit maakt ze interessant voor vrouwen die intellectueel gestimuleerd willen worden.

2. Ze zijn financieel stabieler

Als je een oudere man met een jongere man vergelijkt, wie zal de financiën dan beter op orde hebben? Een reden waarom oudere mannen aantrekkelijk kunnen zijn voor vrouwen is hun financiële stabiliteit. Oudere mannen hebben meestal al een stabiele carrière opgebouwd en hebben hun financiële zaken op orde.

3. Ze zijn beter met vrouwen

Met hun ervaring met relaties weten oudere mannen vaak beter hoe ze een vrouw kunnen plezieren. Ze hebben geleerd hoe ze aandacht moeten besteden aan de behoeften en verlangens van hun partner, en zijn vaak meer gericht op het bevredigen van hun partner dan op hun eigen genot. Als het op relaties aankomt, kunnen oudere mannen dus vaak ook leunen op een schat aan ervaring en wijsheid.

4. Ze willen vaker een serieuzere relatie

Jongere mannen zijn vaak nog op ontdekkingstocht en willen experimenteren. Dat geldt voor alle verschillende aspecten van het leven, waaronder relaties. Oudere mannen daarentegen hebben al meer stabiliteit gevonden in wat ze willen bereiken in het leven en wat ze nog willen doen. Ze zijn dan ook vaker op zoek naar een langdurige, toegewijde relatie.

5. Ze hebben een verfijnde smaak

Oudere mannen hebben vaak een verfijnde smaak op het gebied van kunst, cultuur, muziek en andere interesses. Ze waarderen de kleine dingen in het leven meer dan jonge mannen, en op die manier kunnen ze vrouwen inspireren om hun horizon te verbreden en nieuwe dingen te ontdekken.

6. Ze gaan niet zo vaak feesten

Terwijl jongere mannen vaak het nachtleven induiken en feestjes bezoeken, zijn oudere mannen meestal meer geïnteresseerd in rustigere activiteiten. Ze kunnen meer genieten van quality time en ontspannen, bijvoorbeeld door te genieten van een goed glas wijn of een dagje weg.

7. Ze zijn volwassener

Ondanks het feit dat jongere mannen ook volwassen kunnen zijn, beschikken oudere mannen over het algemeen over meer volwassenheid. Hun gedrag is aantrekkelijker voor vrouwen. Ze zijn emotioneel stabieler en nemen verantwoordelijkheid voor hun acties.

8. Ze hebben meer emotionele intelligentie

Door hun levenservaring hebben oudere mannen vaak betere communicatieve vaardigheden ontwikkeld. Niet zo vreemd ook, want ze draaien al langer mee. Ze hebben daarom een hogere emotionele intelligentie. Ze kunnen bijvoorbeeld beter luisteren, begrijpen en reageren op de behoeften en emoties van anderen.

9. Ze hebben een bredere kijk op het leven

Mannen die ouder zijn hebben meer meegemaakt. Ze hebben verschillende ups en downs meegemaakt en geleerd om de wereld met meer nuance te bekijken. Dit perspectief kan waardevol zijn voor vrouwen, vooral als ze te maken hebben met uitdagingen in het leven.

10. Ze hebben geleerd succes en mislukkingen

Oudere mannen hebben vaak successen behaald en tegenslagen gekend in hun leven. Ze hebben geleerd van hun fouten en hebben waardevolle levenslessen opgedaan.

11. Ze hebben meer praktische vaardigheden

Tenslotte kunnen we niet negeren dat oudere mannen door de jaren heen vaak praktische vaardigheden hebben ontwikkeld. Ze kunnen de klusjes in huis opknappen, advies geven over financiën of zelfs praktische tips geven voor het dagelijks leven. Ze kunnen een leider zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn voor vrouwen.

Zoals je leest, zijn er tal van redenen waarom vrouwen vaak vallen voor oudere mannen. Of het nu gaat om hun ervaring en wijsheid, financiële stabiliteit, of gewoon hun volwassenheid, oudere mannen hebben vaak eigenschappen die aantrekkelijk zijn voor vrouwen die op zoek zijn naar een serieuze relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie