Home Dating 5 manieren om emotionele intelligentie te herkennen in een partner

5 manieren om emotionele intelligentie te herkennen in een partner

3 minuten leestijd
0
man keuze hart deur

Emotioneel volwassen: voor singles is het een kenmerk die hun zij tegenwoordig graag in een beoogde partner zien. Dankzij alles wat er in de wereld is gebeurd, gaan het steeds minder om het uiterlijk en meer om het innerlijk. En daarbij gaat het dus vooral om de emotionele eigenschappen die iemand meebrengt naar de relatie.

Emotionele volwassenheid is hot

De cijfers geven het aan: emotionele volwassenheid is hot, zo blijkt uit onderzoek onder 5.000 singles. Terwijl de fysieke aantrekkelijk eerder nog voor 90 procent van de singles het belangrijkst was, heeft emotionele volwassenheid die plek nu ingenomen. “Stabiliteit is de nieuwe sexy”, zo concludeerden de onderzoekers van The Kinsey Institute die het onderzoek uitvoerden. “Singles hebben zichzelf en hun plannen opnieuw geëvalueerd. Ze zijn volwassen geworden.”

De singles van nu willen iemand die verantwoordelijkheid neemt, die denkt voordat-ie doet en anderen wil begrijpen. Ze willen iemand die betrouwbaar en begripvol is, zich kan inleven en steun kan bieden. Ze willen een partner die emotioneel intelligent is. Maar hoe kun je zo’n type herkennen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie zegt iets over hoe iemand met emoties omgaat. Het gaat hierbij niet alleen om je eigen emoties, maar ook om de emoties van de ander. Het staat voor de manier waarop je bewust bent van je emoties betekenen en hoe je omgaat met een ander. Eigenlijk bezit dus iedereen emotionele intelligentie, zij het in meer en mindere mate.

Emotionele intelligentie wordt ook wel aangegeven met EQ (Emotional Quotiënt). Dat mag overigens niet verward worden met IQ, want dat staat weer voor de intelligentie van een persoon (Intelligence Quotiënt).

Emotionele intelligentie kun je opdelen in vijf aspecten, namelijk: zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie/optimisme, empathie en sociale vaardigheden. Afhankelijk van hoe goed deze vijf aspecten zijn ontwikkeld is je emotionele intelligentie hoger of lager. Maar gesteld kan dus worden dat iedereen een bepaald niveau van EQ heeft – net zoals ook iedereen een IQ heeft.

Hoe herken je emotionele intelligentie in een partner

Nu vraag je je natuurlijk af hoe je emotionele intelligentie in een partner kunt herkennen. Daarom vertellen we je over vijf dingen waarop je moet letten in een potentiële partner. Herken je deze aspecten in een persoon, dan heb je waarschijnlijk te maken met een partner die emotioneel intelligent is.

1. Bewust van emoties

Is de ander zich bewust van de eigen emoties? Als je je eigen emoties niet begrijpt en niet onder woorden kunt brengen, dan is je emotionele intelligentie laag. Iemand die emotioneel intelligent is weet echter precies waar deze emoties vandaan komen én hoe ze ermee om moeten gaan. Het vermogen om emoties te begrijpen helpt bijvoorbeeld bij het verplaatsen in een ander. Iemand die zelfbewust is, kan ook goed bepaalde gedragspatronen doorzien en mogelijkheden inschatten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

2. Nieuwsgierig naar jou

Kom je iemand tegen die emotioneel intelligent is, dan is diegene van nature erg nieuwsgierig. Diegene zal jou observeren en je vragen hoe je iets doet en waarom je dat doet? Deze persoon wil graag weten hoe jij iets aanpakt, wat je drijfveren zijn en interesse tonen in je persoonlijkheid. Ook heeft deze persoon een goed ontwikkeld empathisch vermogen en kan zich goed inleven in jou en in je situatie. Een emotioneel intelligent persoon zal niet direct een oordeel vellen. Deze persoon zal juist eerder begripvol zijn en proberen om jouw motieven te begrijpen.

3. Zelfstandig

Iemand die emotioneel intelligent is kan goed voor zichzelf zorgen. Zo’n type weet wat er nodig is om goed te kunnen functioneren. Ook zal deze persoon zich omringen met mensen die goed voor hem of haar zijn. Mensen die hem of haar naar beneden halen worden vermeden. Deze zelfstandigheid leidt tot een motivatie naar persoonlijke ontwikkeling. Een emotioneel intelligent persoon wil graag persoonlijke doelen bereiken. Niet voor de eer of voor het geld, maar voor de eigen ontwikkeling.

4. Grenzen aangeven

Iemand die hoog scoort op de emotionele intelligentieladder kan goed grenzen aangeven. Deze persoon laat mensen niet snel over die grens heen gaan zonder er iets van te zeggen. Iemand die niet emotioneel intelligent is heeft vaak veel meer moeite met het stellen van grenzen. Iemand die emotioneel intelligent is weet bijvoorbeeld ook wanneer de emoties getoond moeten worden, wanneer niet en welke doelen deze emoties hebben.

5. Lange, gezonde, niet-romantische vriendschappen

Iemand die emotioneel intelligent is heeft vaak veel gezonde relaties. Deze persoon heeft veel vrienden en vriendinnen, een goede band met familie. Ze weten goed hoe ze een vriendschap moeten onderhouden en wat wel en wat niet werkt in een relatie. De sociale vaardigheden van een emotioneel intelligent persoon zijn uitermate goed ontwikkeld. Deze persoon kan actief luisteren, goed oogcontact maken en ook op een positieve manier communiceren met anderen.

Emotionele intelligentie wordt steeds belangrijker, zowel in daten als in relaties als op de werkvloer. Het draait tegenwoordig niet meer alleen om het uiterlijk of intelligentie. Het gaat ook steeds vaker om hoe je met emoties kunt omgaan. Emoties van jezelf, maar ook die van een ander. Emotionele intelligentie is iets wat iedereen heeft. En als je dat wilt, kun je het ontwikkelen: het maakt je in ieder geval een betere partner.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke …