Instabiele relaties: 10 tekenen dat iemand emotioneel instabiel is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Weten dat iemand je leuk vindt, geeft een geweldig gevoel. Maar alleen omdat ze jou leuk vinden, wil nog niet zeggen dat ze klaar zijn voor een toegewijde relatie. En terwijl je eigenlijk niets liever zou willen dan een langdurige relatie met deze persoon, is dat misschien helemaal niet mogelijk.

We hebben allemaal af en toe last van stemmingswisselingen. Door wat we gedurende de dag meemaken verandert onze gemoedstoestand. In de ochtend ben je bijvoorbeeld wat chagrijnig omdat je vroeg moest opstaan, terwijl je je later op de dag energiek en vrolijk voelt. En dat is heel normaal. Maar sommigen van ons ervaren intense stemmingswisselingen en extreme emoties die niet normaal zijn.

Heb je geregeld het idee dat je relatie een emotionele achtbaan is? Is het altijd maar de vraag hoe de stemming van je partner is? En is je partner de ene dag intens gelukkig met de relatie om het de volgende dag plotseling te verbreken? Dan is de kans groot dat je een relatie hebt met iemand die emotioneel instabiel is. We vertellen je meer over instabiele relaties en waaraan je iemand met emotionele instabiliteit herkent.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is een instabiele relatie?

Een instabiele relatie is een relatie die gekenmerkt wordt door hoogte- en dieptepunten. In deze relaties volgen de ‘ups’ en ‘downs’ elkaar snel op. Soms duurt het misschien maar een paar minuten of een uur, soms een halve dag of langer. Dankzij deze wisselingen is de stemming moeilijk voorspellen en weet je nooit echt hoe de relatie ervoor staat. Het verandert continu. Van instabiele relaties wordt ook wel gezegd dat het ‘altijd drama’ is. Of op een wat positievere manier: het zijn relaties met ‘veel passie’.

De meest voorkomende reden voor het ontstaan van dit soort relaties? Het niet kunnen beheersen van emoties en deze niet op een normale manier weten te communiceren met een partner. De mensen in deze relaties hebben daardoor vaak geen controle over hun eigen gedrag en slagen er niet in om hun driften in de hand te houden. Het gevolg? Dat escalaties niet voorkomen worden.

Als het om een partner gaat, dan kun je het zien en merken wanneer ze zich boos, verdrietig of gefrustreerd voelen. Maar ze hebben weinig controle over de manier waarop ze het uiten. Ze kunnen gemakkelijk van streek raken en snel wisselen tussen verschillende emotionele toestanden.

Aan en uit: de knipperlichtrelatie

Wanneer kleine meningsverschillen steeds uitlopen op fikse ruzies, kan de relatie te maken krijgen met een negatief patroon van aan- en uitmaken. Men noemt dit ook wel een knipperlichtrelatie. Het ene moment trek je naar elkaar toe, het andere moment stoot je de ander af. De ene dag ben je dolgelukkig en de dag erop heb je intense ruzie om niets. In deze relaties is het gebruikelijk dat in ieder geval één van de twee emotioneel instabiel is.

Omgaan met emotionele instabiliteit is vermoeiend. Het is destructief voor de relatie. Het kan lastig zijn om je volledig comfortabel, jezelf en veilig te voelen bij iemand die emotioneel instabiel is. In de praktijk vergt een relatie met een emotioneel instabiel persoon behoorlijk wat inzet en energie. Het kan daardoor moeilijk kan zijn om je op andere gebieden van je leven te concentreren.

Waarom er dan toch zoveel mensen vastzitten in zo’n knipperlichtrelatie? Hoewel ze extreem vermoeiend en soms zelfs traumatisch zijn, kunnen ze ook zeer opwindend, passievol, boeiend zijn. Dankzij de afwisseling van ‘highs’ en ‘lows’ zijn deze relaties ook nog eens verslavend. Onderzoekers hebben gezien dat de afwijzing door een partner delen van de hersenen verlicht die worden geassocieerd met verslaving, beloning, verlangen en depressie.

10 signalen dat iemand emotioneel instabiel is

Heb je het gevoel dat je partner buiten proporties reageert op negatieve gebeurtenissen? Ben je altijd bang voor de volgende woede-uitbarsting? Of heb je het gevoel dat je op eieren loopt? Dit zijn tien tekenen waaraan je emotionele instabiliteit kunt herkennen.

1. Ze wisselen snel tussen verschillende emotionele toestanden

Wanneer je een relatie hebt met iemand die emotioneel instabiel is, dan lijkt het soms net alsof je naar ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ zit te kijken. Het zijn een en al hoogte- en dieptepunten. Zo ben je het ene moment innig aan het knuffelen, het andere moment heb je elkaar in de houdgreep.

Emotioneel instabiele mensen wisselen zeer snel tussen verschillende emotionele toestanden. Daardoor kun je moeilijk voorspellen wat de stemming van de ander zal gaan zijn. En wat vooral een probleem is in relaties: ze reageren de emoties vaak af op anderen.

“Sorry, schatje. Wat ik gisteren deed was verkeerd. Ik wil je terug.”

2. Ze maken impulsieve besluiten

Emotioneel instabiele mensen laten zich sneller leiden door hun ingevingen. Ze reageren daardoor vaker impulsief. Zo is het mogelijk dat je partner plotseling besluit om de relatie te verbreken, zonder echt na te denken over de gevolgen. Pas wanneer de donkere wolk voorbij is, beseffen ze wat de consequenties zijn van het impulsieve besluit.

3. Ze kunnen erg intens zijn

Er zijn verschillende manieren waarop deze intensiteit zich kan uiten. Het kan bijvoorbeeld ten uiting komen wanneer je partner extreem enthousiast over jou is. Misschien is dat ook wel de reden waarom jij je zo geliefd voelt. Maar mensen die extreem intens zijn over hun positieve gevoelens, zijn dat ook over hun negatieve gevoelens. En dit kan ertoe leiden dat ze erg explosief kunnen zijn wanneer ze boos of verdrietig zijn.

4. Ze raken snel van streek

Mensen die emotioneel instabiel zijn kunnen zonder duidelijke reden van streek raken. Ze hebben weinig controle over hun emoties. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er iets gebeurt waarmee ze geen rekening hielden. Of wanneer ze geen gelijk krijgen, terwijl ze dat in hun ogen wel verdienen. Omdat ze zich moeilijk kunnen uiten, raken ze snel gefrustreerd.

5. Ze zijn bang voor kritiek of afwijzing

Mensen die niet stabiel zijn in hun emoties, zijn vaak vatbaar voor stemmingswisselingen. Dit wordt ook wel psychische instabiliteit of labiliteit genoemd. Ze zijn erg bang voor negatieve emotionele ervaringen, zoals kritiek of afwijzing. Dat komt omdat ze vaak onzeker over zichzelf zijn en zich onbegrepen voelen door anderen.

6. Ze vluchten voor problemen

In plaats van de situatie onder ogen te zien, proberen ze het probleem te ontwijken. Dit kan gaan over werk, studie of financiële zaken. Ze zullen het eerder negeren en ervoor vluchten dan er werk van maken. En dit kan ook gaan over emotionele zaken, zoals relaties. In relaties kan dit ten uiting komen als het onderwerp van het gesprek steeds wordt veranderd of de relatie verbroken wanneer het emotioneel te moeilijk wordt.

“Wat jij denkt is verkeerd. Wat ik denk is goed!”

7. Ze kunnen de standpunten van anderen niet begrijpen

In staat zijn om de standpunten van andere mensen te begrijpen, helpt ons emotioneel evenwichtig te blijven. Als je bijvoorbeeld kunt begrijpen waarom iets belangrijk is voor iemand anders, zelfs als het niet voor jou is, dan kun je met begrip reageren. Als ze dat niet kunnen, dan zien ze het alleen vanuit hun eigen perspectief. En dat leidt tot onbegrip en conflicten.

8. Ze zijn niet empathisch

Je hebt iets meegemaakt dat je niet leuk vond, vertelt het tegen je partner en verwacht een bepaalde reactie terug. Maar die krijg je niet. Lijkt het erop dat je partner moeite heeft om je gevoelens te begrijpen? Mensen die emotioneel instabiel zijn hebben vaak moeite om zich te verplaatsen in een ander.

9. Ze hebben veel conflicten

Mensen die problemen hebben met de verwerking en beheersing van hun emoties, hebben veel conflicten met andere mensen. Althans, meer dan een gemiddeld mens. Het kunnen conflicten op het werk zijn, op school, of thuis. In een relatie voelen deze mensen zich snel gekwetst, zijn wantrouwend en erg gevoelig.

10. Ze geven nooit hun ongelijk toe

In plaats van schuld te bekennen, zullen ze liegen en excuses verzinnen. Wanneer je emotioneel instabiel bent, heb je geen controle over je gevoelens. Hierdoor geef je eerder anderen of de situatie de schuld. Dit is een patroon om rekening mee te houden als je partner emotioneel instabiel is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie