Autoseksueel: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Heb je weleens in de spiegel gekeken en gedacht: “Dat ziet er best lekker uit”? Voel je je meer aangetrokken tot seks met jezelf dan met anderen? En geef je de voorkeur aan masturberen in plaats van seks met anderen? Dan zou je jezelf kunnen identificeren als autoseksueel. En nee, dat is niet iemand die opgewonden raakt van auto’s.

De term autoseksueel is misschien niet een term die je vaak voorbij hoort komen als andere en bekende woorden die gebruikt worden om de seksualiteit te beschrijven. Maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is om ook deze term te begrijpen. Want als je een term zoekt om jezelf mee te omschrijven, dan zou het zomaar autoseksueel kunnen zijn.

Ben je benieuwd naar wat een autoseksueel is? Wat het precies inhoudt? En wil je testen of jij of je partner wellicht autoseksueel is? We vertellen je er meer over.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een autoseksueel?

Autoseksualiteit is de term die gebruikt wordt voor mensen die zich seksueel meer aangetrokken voelen tot zichzelf dan tot anderen. Ondanks het feit dat autoseksueel een brede term is, komt het er in de meeste gevallen op neer dat je seksueel opgewonden raakt door jezelf. Als autoseksueel kun je je seksueel aangetrokken voelen tot anderen, maar dit komt zelden voor. En als gevolg daarvan kun je bijvoorbeeld masturbatie verkiezen boven seks met een partner.

Net als alle andere seksuele identiteiten bestaat autoseksualiteit ook op een spectrum. Aan de ene kant zijn er mensen zich volledig identificeren als autoseksueel, terwijl anderen minimale autoseksuele neigingen hebben – ondanks dat die neiging er dus heel soms wel is.

“There is no sexuality that is greater or lesser than another.” – Jasmine Guy

Sommigen mensen die zich autoseksueel noemen hebben bijvoorbeeld alleen een seksueel verlangen in zichzelf, genieten meer van zelfstimulatie of hebben seksuele dromen over zichzelf. Anderen kunnen ook deze eigenschappen hebben, maar zijn daarnaast ook romantisch en seksueel betrokken bij een partner.

Seksuele oriëntaties zoals autoseksueel gaan met name om het seksuele aspect. Er wordt met deze term niets gezegd over de romantisch oriëntatie, want het is mogelijk dat deze afwijkt van de seksuele oriëntatie. Zo kan iemand zich bijvoorbeeld identificeren als heteroseksueel, maar tegelijkertijd ook bi-romantisch zijn, wat betekent dat deze persoon voor meer dan één geslacht romantische gevoelens kan krijgen.

9 signalen dat jij een autoseksueel bent

Er is helaas geen wetenschappelijke test die kan bepalen of je autoseksueel bent of niet. Wanneer je het gevoel hebt dat de term ‘autoseksueel’ jou beschrijft, dan mag je die term gebruiken. Je seksuele oriëntatie gaat niet over het aanvinken van vakjes om erachter te komen hoe jij je seksuele identiteit mag noemen. Een term als autoseksueel is er alleen voor als je een woord zoekt om je seksuele identiteit te beschrijven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als je wilt weten of je autoseksueel bent, of niet, kunnen de volgende signalen je helpen om dat te bepalen. Komen alle signalen overeen, dan betekent dat echter niet direct dat je autoseksueel bent. Mensen die zichzelf niet als autoseksueel beschrijven, kunnen namelijk nog steeds deze ‘autoseksuele’ neigingen hebben. Onthoud dat autoseksualiteit er voor verschillende mensen anders uit kan zien. Dit zijn negen signalen die vertellen dat jij je als autoseksueel zou kunnen omschrijven.

1. Je voelt je seksueel niet aangetrokken tot anderen

Sommige autoseksuele mensen genieten wel van seks met anderen, maar voelen zich niet bepaald seksueel aangetrokken tot anderen. Seks kan bijvoorbeeld een manier zijn om genegenheid en liefde te tonen, niet een manier om een verlangen naar iemand te vervullen.

2. Je hebt seksuele fantasieën over jezelf

Heb je seksuele fantasieën? Zo ja, wat of wie zijn daarbij betrokken? Ben je daar zelf vaak bij betrokken? Of eigenlijk altijd? Autoseksuele mensen kunnen alleen opgewonden raken door seksuele fantasieën over zichzelf, niet over anderen. Kun je geen orgasme bereiken zonder jezelf in je fantasie te zien? Dan ben je wellicht autoseksueel.

3. Je hebt erotische dromen over jezelf

Als jij zelf een rol speelt in je erotische dromen, komt het dan vaak voor dat er minstens één andere persoon aanwezig is? Of speel je een solo-rol? Als je aanhoudende erotische dromen hebt waarin alleen jijzelf voorkomt, kan dit een signaal zijn dat je autoseksueel bent.

4. Je geeft de voorkeur aan masturbatie boven seks met anderen

Je zegt misschien niet meteen ‘nee’ tegen seks met iemand anders, maar je sterkste orgasmes en diepste voldoening komen voort uit solo-sessies met jezelf. Als autoseksueel geef je de voorkeur aan seks met jezelf.

5. Je voelt je seksueel sterk aangetrokken tot jezelf

Autoseksuele mensen kunnen zich seksueel wel aangetrokken voelen tot anderen, maar zeer zelden. Ze voelen zich echter wel seksueel aangetrokken tot zichzelf. Dit betekent ook dat je vaak over jezelf fantaseert tijdens het masturberen in plaats van naar porno te kijken. Daarnaast geef je de hoofdrol in je masturbatiefantasieën altijd aan jezelf.

6. Je raakt opgewonden door de gedachte aan masturbatie

Voel je je opgewonden door de gedachte aan seks met anderen? Of voel je je meer opgewonden door de gedachte aan masturbatie? Als je merkt dat de opwinding van je eigen lichaam veel intenser is dan de stimulatie van een sekspartner, dan ben je misschien autoseksueel.

7. Je ervaart weinig seksuele aantrekkingskracht tot andere mensen

Voel jij je seksueel aangetrokken tot andere mensen? Denk je dat je minder vaak seksuele aantrekkingskracht ervaart dan andere mensen? En voel je je seksueel gezien anders dan andere mensen? Het zijn tekenen die vertellen dat je autoseksueel zou kunnen zijn.

8. Je houdt van seks voor een spiegel

Heb je seksueel contact met een partner en is daar een spiegel in de buurt? Dan zul je als autoseksueel een natuurlijke aantrekkingskracht voelen richting de spiegel. Want degene die je in de spiegel ziet is opwindender dan degene met wie je seks hebt: jijzelf.

9. Je voelt je prettig bij de term ‘autoseksueel’

Nadat je dit alles hebt gelezen, voelt het woord ‘autoseksueel’ dan prettig en comfortabel? Identificeer je jezelf met de signalen hierboven, of in ieder geval met een aantal van deze signalen? Als het antwoord ‘ja’ is, dan mag jij jezelf autoseksueel noemen.

Uiteindelijk gaat het bij seksuele geaardheden, identiteiten en oriëntaties niet om een lijst met kenmerken die je kunt afvinken. Het gaat erom hoe jij je voelt en bij welke term jij je ‘thuis’ voelt. Voel je je prettig bij de term autoseksueel, dan mag jij jezelf zo noemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie