7 meest populaire en veelvoorkomende seksuele fantasieën

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Als mensen fantaseren we over veel dingen. Een dikke BMW voor de deur, de Oudejaarsloterij winnen of een maandelijkse relax-retreat in de Malediven. Het zijn de denkbeeldige scenario’s die zich als een dagdroom afspelen in je hoofd. Sommige fantasieën plaats je bewust in je gedachten, terwijl andere fantasieën onbewuste bedenksels zijn van je hersenen.

De meeste van deze fantasieën hebben een specifiek doel: ze kunnen je geest vrijmaken van de dagelijkse verplichtingen als een vorm van afleiding. Ze kunnen de creativiteit bevorderen en helpen bij het maken van toekomstplannen. Ze kunnen beangstigend zijn of puur als entertainment. Maar in het geval van seksuele fantasieën kunnen ze ook opwindend zijn.

Seksfantasieën zijn normaal

Fantasieën – ook die over seks – zijn volkomen normaal. Iedereen heeft seksuele fantasieën en het is ook vrij gebruikelijk dat je je afvraagt of je seksfantasie ‘normaal’ is – vooral degenen die seksueel van aard zijn. Hoewel de fantasieën die je hebt ongebruikelijk of zelfs een tikkeltje extreem kunnen zijn, is de kans groot dat veel mensen ze hebben. En zelfs als ze toch uniek blijken te zijn, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk onschadelijk – het zijn immers slechts fantasieën.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Het hebben van een seksuele fantasie betekent niet altijd, of zelfs meestal, dat je ze moet nastreven in het echte leven. Je bent niet voorbestemd om de route van je fantasieën te volgen. Dat je een keer fantaseert over seks met iemand van het andere geslacht betekent niet dat je minimaal bi moet zijn. En ook hoeft het niet schadelijk te zijn voor je relatie als je een keer aan een ander denkt terwijl je seks hebt met je partner. Het zijn fantasieën. In feite komt het erop neer dat uit een grote hoeveelheid onderzoeken blijkt dat seksuele fantasieën, in welke vorm dan ook, normaal zijn.

Waarom er niet veel bekend over is

Niemand praat graag over seksuele fantasieën. Het maakt niet uit hoe je het vertelt, je stelt jezelf kwetsbaar op wanneer je het deelt met een ander. En wanneer je dat doet, kan dat zomaar eindigen in een afwijzing – wat kan gebeuren als een partner het afkeurt. Het is dus geen wonder dat mensen nauwelijks praten over hun seksuele wensen, behoeften en fantasieën.

Dagdroom je over een scène waarin je wordt vastgeketend aan een boom om als een speeltje gebruikt te worden? Fantaseer je geregeld over een trio? Of zou je wel eens een dag de rol willen aannemen van Christian Grey of Anastasia Steele? Je bent niet de enige met deze fantasie, zo blijkt uit onderzoek.

7 meest populaire seksuele fantasieën

Als medewerker van het Kinsey Institute aan de Indiana University doet Justin Lehmiller al vele jaren onderzoek naar seks in het belangrijkste centrum voor seksonderzoek ter wereld. Voor zijn boek ‘Tell Me What You Want’ deed hij het grootste onderzoek ooit naar seksuele fantasieën. Hij wilde weten wat er zich nu echt afspeelt in de dirty minds van mensen.

Met behulp van sociale media kreeg Lehmiller het voor elkaar om een grote groep deelnemers te vinden die ten eerste hun seksuele fantasie opschreven en vervolgens ook nog eens 350 (!) vragen wilden beantwoorden. Het representatieve onderzoek, dat plaatsvond in 2018 onder 4.175 Amerikanen (18 tot 87 jaar), gaf een uniek inzicht in welke seksuele fantasieën populair zijn en welke niet. Waar sommige fantasieën wat ongewoon bleken, zoals de seksuele aantrekking tot navels, oksels en auto’s, bleken anderen redelijk vaak voor te komen.

Lehmiller ontdekte dat de populairste erotische fantasieën in zeven categorieën vallen, waarvan er drie erg populair zijn en vier wat minder, maar nog steeds veelvoorkomend.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Seks met meerdere partners

De populairste seksfantasie van mensen is seks met meerdere partners. Seks met meer dan één partner tegelijk is de beste erotische fantasie van de ondervraagden. Bijna iedereen meldde deze fantasie te hebben: 87 procent van de vrouwen en 95 procent van de mannen. Dat mannen meer fantaseren over seks met meerdere partners wordt overigens ook bevestigd door een Brits onderzoek onder 788 volwassenen.

Voor velen van hen heeft de toevoeging van een derde (trio) de voorkeur, maar met nog meer partners (orgie) is ook behoorlijk populair. Veel mensen fantaseren over meerdere mannen en vrouwen die samen seks hebben (swingen, orgieën), terwijl anderen zich concentreren op één persoon die seks heeft met meerderen (gangbang).

2. BDSM

Het succes van de Fifty Shades-trilogie is niemand ontgaan. De populairste fictieserie aller tijden bracht de BDSM-fantasie naar de voorgrond; een fantasie die lange tijd onder de radar bleef. De fascinatie voor Bondage, Discipline en Sado-Masochisme is er bovendien niet minder door geworden. Volgens het onderzoek van Lehmiller heeft 96 procent van de vrouwen en 93 procent van de mannen wel eens over BDSM gefantaseerd.

Meer dan driekwart van de ondervraagden gaf toe een bondagefantasie te hebben (gehad) waarbij ze zelf vastgebonden worden of een ander in bedwang houden. Voor een derde was het bovendien geen incidentele fantasie, maar iets waar herhaaldelijk over werd gefantaseerd. De fantasie om tot seks gedwongen te worden is ook erg populair. Bijna twee derde van de vrouwen en de helft van de mannen heeft daar wel eens over gefantaseerd.

De helft van de ondervraagden fantaseerde over het discipline-deel van BDSM, oftewel de erotische overheersing (dominance) of onderwerping (submissive), waarbij 20 procent aangaf dat ze vaak fantasieën hebben gerelateerd aan onderwerping. Een voorbeeld daarvan is het typische rollen- en machtspel dat zich afspeelt tussen een student(e) en docent(e). Meer mensen fantaseerden over onderwerping dan over dominantie.

Meer dan de helft van de ondervraagden fantaseerde daarnaast over het ontvangen of toedienen van intense en extreme sensaties, een term die wordt gebruikt voor pijn die met toestemming wordt toegediend. En de meesten gaven er de voorkeur aan om het te ontvangen.

Overzicht van de 7 fantasieën
7 sexual fantasies
Data afkomstig van onderzoek onder 4.175 deelnemers in 2018 voor het boek ‘Tell Me What You Want‘.

3. Seksuele nieuwigheid, avontuur en afwisseling

Iets doen dat nieuw en anders voor je is, zoals seks in een nieuwe positie of setting, staat op nummer drie van de seksuele fantasieën die mensen hebben. Van de ondervraagden geeft 97% aan een fantasie te hebben die in deze categorie valt, zowel onder vrouwen als onder mannen. Meer dan de helft van de deelnemers fantaseerde over seks in een onconventionele omgeving zoals op het strand, in de lift, in een park of in een bubbelbad.

De fantasieën die echter het meest worden genoemd, hebben te maken met orale en anale seks, vooral door degenen die het zelden of nog nooit in het echte leven hebben ervaren. 60 procent zei dat ze droomden van het geven of ontvangen van orale seks, terwijl meer dan een derde van de mannen fantaseerde over het geven van anale seks.

Zo’n 20 procent van zowel de mannen als de vrouwen fantaseerde over het ontvangen van anale seks, wat voor sommigen een verrassing kan zijn. Het suggereert namelijk dat 1 op de 5 mannen een fantasie heeft gehad om zich aan de ontvangende kant van anale seks te bevinden.

4. Taboe-seks

Seksuele handelingen die als taboe worden gezien zijn iets minder populair, maar komen nog steeds veel voor. Het zijn de fantasieën die sociaal of cultuur verboden zijn, zoals voyeurisme, exhibitionisme, fetisjen en incest. Van deze fantasieën is voyeurisme het populairst, oftewel, kijken naar mensen die seks hebben zonder hun medeweten. Dit werd het meest genoemd door de ondervraagden, met 60 procent van de deelnemers die toegeeft daar wel eens over gefantaseerd te hebben.

Het hebben van een fetisjfantasie bleek ook veel voor te komen met 45 procent van de ondervraagden die zo’n fantasie heeft gehad. Het seksualiseren van niet-seksuele dingen, met name voeten en damesondergoed, is een relatief normale fantasie volgens het onderzoek. En nog eens 42 procent van de ondervraagden loopt niet weg voor exhibitionisme.

5. Passie, intimiteit en romantiek

Hoewel je bij een seksuele fantasie misschien niet meteen aan een romantisch etentje bij kaarslicht denkt, heeft 99% van de ondervraagden een fantasie gehad die in deze categorie valt. In tegenstelling tot de andere fantasieën zijn deze meer gericht op liefhebben en geliefd voelen. Een voorbeeld is een sterke emotionele connectie met een (ex-)partner of juist het gevoel hebben dat iemand heel erg naar je verlangd.

6. Non-monogamie

Swingen, polyamorie, vreemdgaan of een open relatie hebben: het is iets waar 91 procent van de mannen wel eens over heeft gefantaseerd, tegenover 80 procent van de vrouwen. We hebben het dan niet over vreemdgaan achter de rug van de partner om, maar de fantasie dat het mag van de partner. Partnerruil, seks met iemand anders dan de partner of kijken naar de partner terwijl deze seks heeft met iemand anders: meer dan twee derde van de deelnemers gaf toe op zijn minst af en toe dergelijke fantasieën te hebben.

Nieuwer onderzoek van Lehmiller, dat in 2020 is gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behavior, beweert dat fantasieën over open relaties redelijk normaal zijn voor mensen in monogame relaties. De onderzoeker ondervroeg 822 volwassenen over hun fantasieën en houding ten opzichte van open relaties. Daaruit bleek dat 33% van de steekproef aangaf dat hun ‘favoriete seksuele fantasie aller tijden’ te maken had met een soort van seksueel open relatie.

7. Gender-bending en homo-erotiek

De laatste en zevende categorie is het verleggen van de grenzen op het gebied van genderidentiteit, rol, expressie, of seksuele geaardheid. Van seks met transgenders tot zelf transgender worden, contacten met homo’s of lesbiennes en alles wat om een soort van flexibiliteit van je identiteit vraagt: 26 procent van de mannen heeft wel eens zo’n fantasie gehad tegenover 59 procent van de vrouwen.

Wat te doen met deze fantasieën?

Zoals je kunt lezen, zijn seksfantasieën normaal. Iedereen heeft ze, de een alleen wat meer dan de ander. En elke fantasie kun je voor jezelf houden, delen met je partner om je seksleven te upgraden met het risico afgewezen te worden of je gaat het uitproberen in het echte leven. Maar alleen omdat je erover hebt gefantaseerd, betekent het nog niet dat je het moet of wil doen. Hoe zeldzaam een fantasie ook is, het is een fantasie. Of het dat ook blijft, is aan jou.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie