Home Nieuws Achter de schermen: onderzoek onthult wat mensen doen op vreemdgaansite

Achter de schermen: onderzoek onthult wat mensen doen op vreemdgaansite

2 minuten leestijd
0
app kus

Heb jij je wel eens afgevraagd wat mensen precies doen op een datingsite als Second Love, Ashley Madison of Secretflirt? De kans is groot dat het antwoord ja is. En die vraag kwam ook op in de gedachten van een aantal wetenschappers. In een recent onderzoek kregen zij de kans om 1.460 gebruikers van Ashley Madison te ondervragen. Wat doen zij precies op het platform voor vreemdgaan?

De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het vakblad The Journal of Sex Research, laten zien dat niet iedereen hetzelfde doet op het platform. Wat de gebruikers van de datingsite doen is te verdelen in drie categorieën, zo zeggen de onderzoekers: seksueel gedrag, online gedrag en emotioneel gedrag.

Wat de onderzoekers ontdekten, is dat de meeste gebruikers van de vreemdgaansite zich vooral bezighouden met ‘online gedrag’ – zoals het versturen van flirterige berichten en sexting. Onder de deelnemers van het onderzoek kwam dit het meest voor, terwijl ‘emotioneel gedrag’ – zoals steun bieden en geheimen delen – het minst voorkwam. En terwijl de meeste mensen denken dat het gebruik van een datingsite als Ashley Madison achter de rug van een partner om gebeurt, zijn er best veel partners die ervan afweten.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Bekijk hoe het werkt

“Niet lang na de kickstart van mijn onderzoeksprogramma, werd ik uitgenodigd om Ashley Madison-gebruikers te ondervragen voor onderzoeksdoeleinden”, zegt studie-auteur Ashley Thompson. “Hoewel Ashley Madison traditioneel wordt gezien als een hulpmiddel om overspel en buitenechtelijke affaires te vergemakkelijken, was ik geïnteresseerd in het wat het exacte gedrag van die mensen is en hoeveel dit doen met de goedkeuring/toestemming van hun liefdespartner.”

Wat doen mensen precies op de datingsite?

Voor het onderzoek vulden 962 mannen en 498 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar een anonieme online-enquête in. Ze mochten aangeven in hoeverre ze zich hadden beziggehouden met 30 verschillende gedragingen sinds ze bij Ashley Madison lid waren, zoals het hebben van geslachtsgemeenschap, het verzenden van seksuele berichten, bladeren door gebruikersprofielen en afspreken om met iemand te eten.

De onderzoekers ontdekten dat online gedrag het meest voorkwam, gevolgd door seksueel   gedrag. “Dus, hoewel relaties die via Ashley Madison tot stand zijn gekomen online worden gestart, melden veel van de gebruikers (in feite) dat ze anderen ontmoeten en hun relatie face-to-face verkennen”, zegt Thompson.

Wat misschien nog wel het meest bijzonder is aan het onderzoek, is dat de meeste ondervraagden aangeven aan dat hun primaire relatie ‘helemaal niet verbeterde’ maar ook ‘helemaal niet verslechterde’ als gevolg van hun ervaringen met Ashley Madison.

“Het gebruik van Ashley Madison had niet per se een negatieve invloed op iemands primaire relatie (ondanks de algemeen aanvaarde overtuiging dat buitenechtelijk gedrag rampzalig is voor relaties)”, zegt Thompson tegen PsyPost. “Sterker nog, 29% van de gebruikers gaf aan dat hun primaire relatie ‘enigszins verbeterd’ of ‘veel verbeterd’ was als gevolg van hun gebruik van Ashley Madison en hun betrokkenheid bij andere relaties.”

Goedkeuring van partner

Terwijl het gebruik van een datingsite als Ashley Madison over het algemeen als schandalig gedrag wordt beschouwd, zegt ongeveer 17% van de deelnemers dat hun partner het weet en dat deze goedkeuring heeft gegeven voor het gebruik van Ashley Madison.

“Degenen die een partner hebben die op de hoogte was en hun Ashley Madison-gebruik accepteerde, geven eerder aan dat hun relatie is verbeterd in vergelijking met degenen die een die niet heeft ingestemd met het gebruik”, legt Thompson uit. Thompson en haar collega’s ontdekten ook dat vrouwen en oudere deelnemers vaker buitenechtelijk gedrag vertoonden dan mannen en jongeren.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…