Home Nieuws ‘Derde van mensen in monogame relaties fantaseert over open relatie’

‘Derde van mensen in monogame relaties fantaseert over open relatie’

2 minuten leestijd
0
open-minded

Elkaar toestaan om seks met anderen te hebben is niet waar de meeste mensen voor openstaan. Maar de open relatie is wel in opkomst, zo suggereert onderzoek. Dat niet alleen, volgens recent onderzoek fantaseert een derde van de mensen in monogame relaties over een open relatie.

Een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behavior beweert dat fantasieën over open relaties niet ongewoon zijn bij mensen in monogame relaties. Zoals onderzoeker Justin J. Lehmiller van The Kinsey Institute vertelt, is er reden om aan te nemen dat dit soort relaties in opkomst is.

“Bijvoorbeeld, zoekopdrachten over polyamorie en open relaties zijn de afgelopen tien jaar toegenomen op zoekmachines,” legt Lehmiller uit aan PsyPost. “Tegelijkertijd beginnen ‘how to’-boeken en gidsen voor open relaties zich te verspreiden, en is er een toename in zowel media-afbeeldingen als berichtgeving in reguliere nieuwsuitzendingen.”

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Fantasieën over open relaties

Lehmiller heeft daarom recent een onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken of fantasieën over open relaties veel voorkomen bij monogame stellen. De onderzoeker vroeg 822 volwassenen of en welke open relatie-fantasieën zij hebben en welke soorten mensen geïnteresseerd zijn in open relaties.

De deelnemers aan het onderzoek kregen een lijst met seksuele fantasiethema’s en mochten aanvinken welke van deze thema’s voorkomen in hun fantasieën. Ze konden bijvoorbeeld kiezen uit seks met meer dan één partner tegelijk, iets verboden of taboe proberen of een seksueel open relatie hebben. En ook mochten ze aangeven of ze hun seksuele fantasie wilden uitproberen en of ze die met hun huidige partner hadden besproken.

Derde ondervraagden fantaseert over open relatie

Een analyse van de gegevens wees uit dat 33% van de steekproef aangaf dat hun “favoriete seksuele fantasie aller tijden” te maken had met een soort van seksueel open relatie. Bovendien gaf 80% van deze deelnemers aan deze fantasie in de toekomst uit te willen voeren.

“Het huidige onderzoek bevestigt het belangrijke onderscheid tussen seksuele fantasie en seksueel verlangen, in die zin dat niet iedereen zijn of haar favoriete seksuele fantasie aller tijden wilde uitvoeren. Dit suggereert dat fantasieën verschillende functies kunnen hebben voor verschillende mensen”, speculeert Lehmiller. “Terwijl deze fantasieën voor sommigen voortkomen uit een hoge seksdrive, kunnen ze voor anderen iets nieuws toevoegen aan een relatie die uitdooft.”

Verdere analyse van de gegevens toonde aan dat vooral mannen (of niet-binair) vaker fantaseren over open relaties dan vrouwen – met uitzondering van fantasieën over cuckolding, waarbij er geen geslachtsverschil was. Hoewel de meeste ondervraagden aangaven fantasieën te hebben over een soort van open relatie, en ook de wens hebben om ernaar te handelen, geven maar weinig van hen aan dit ook daadwerkelijk te doen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…