Home Nieuws ‘Open relaties even bevredigend als monogame relaties’

‘Open relaties even bevredigend als monogame relaties’

1 minuten leestijd
0
open relatie

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Guelph heeft aangetoond dat mensen in open relaties net zo gelukkig zijn als mensen in een monogame relatie. De onderzoekers deden onderzoek onder 140 personen in niet-monogame relaties en 206 personen in een monogame relatie. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships.

De deelnemers werden gevraagd naar hun tevredenheid met hun huidige relaties. Voor niet-monogame situaties hadden de vragen betrekking op de hoofdpartner van de respondent. Zo vroegen de onderzoekers onder meer hoe vaak de deelnemers overwogen om te scheiden, of ze hun partner vertrouwden en wat hun algemene niveau van geluk was.

Dezelfde ervaringen

De onderzoekers ontdekten dat mensen in niet-monogame relaties even tevreden waren met de relatie die ze hebben met hun belangrijkste partner als die in monogame relaties. Mensen in niet-monogame relaties ervaren dezelfde niveaus van relatietevredenheid, psychologisch welzijn en seksuele bevrediging als die in monogame relaties. Jessica Wood, een doctoraatstudent toegepaste sociale psychologie en hoofdauteur van de studie zegt over het onderzoek dat “het de maatschappelijke opvattingen van monogamie als de ideale relatiestructuur ontkracht.”

Niet-monogame relaties hebben nog steeds een stigma, waarbij de personen in deze relaties raar aangekeken worden en veroordeeld. “Ze worden gezien als immoreel en minder bevredigend, er wordt van uitgegaan dat mensen in dit soort relaties voortdurend seks hebben met iedereen. Ze worden als slechte mensen in een slechte relatie beschouwd, maar dat is niet het geval”, aldus Wood.

Seks als graadmeter

Zolang de koppels seks hebben om dicht bij elkaar te zijn of om hun verlangens te vervullen is er geen verschil in hoe blij men is met hun partner. De personen die seks met de partner hebben vanwege minder persoonlijke redenen, zoals het vermijden van ruzie, zijn minder geneigd om gelukkig te zijn in hun relaties, ongeacht of het een open of monogame relatie is. Dit onderzoek toont aan dat de keuze voor een relatievorm geen indicatie is hoe gelukkig of tevreden je met je relatie bent.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Quality time met je partner? Dit is wat ermee bedoeld wordt

Waar jullie in de eerste maanden van jullie relatie nog op veel dates gingen en tijd met e…