Relatievormen: dit zijn 17 soorten relaties

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Nog niet zo lang geleden was het heel normaal om iemand op de middelbare school te ontmoeten waarna je trouwde en samen oud werd. Tegenwoordig houdt bijna niemand het zo lang vol en neemt aantal scheidingen ieder jaar toe terwijl het aantal huwelijken afneemt. Het huwelijk maakt plaats voor uiteenlopende relatievormen waaronder het geregistreerd partnerschap en relaties zonder wettelijke erkenning.

Relatievormen

Waar de ene persoon van de ene naar de andere korte relatie overstapt heeft een ander een enkele partner voor het leven. Iedere relatie is anders als het om liefde, seks en vertrouwen gaat. Dat je vandaag de voorkeur geeft aan een vaste relatie betekent niet dat dit voor altijd zo hoeft te zijn. Een relatie ontwikkelt zich door de jaren heen, het leven om de relatie heen verandert en ook verander je zelf als je ouder wordt. Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je kijk op een relatie verandert.

Veel mensen geloven dat er maar één manier is om een relatie te onderhouden. Voor veel van deze mensen werkt het prima, maar voor veel mensen ook niet. Verschillende relatiesoorten werken beter voor verschillende mensen, die bovendien verschillende wensen en behoeften hebben. Bij al deze relaties gaat het er niet om of het goed of fout is; het gaat erom of het voor je werkt of niet.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Monogame relatie

Voor de meeste Nederlanders is een monogame relatie de standaard; je hebt een relatie met één persoon en seks met anderen is uit den boze. De basis van deze relatie is een band tussen twee personen met het doel om voor altijd het leven met elkaar te delen. Vaak is het een combinatie van een liefdes- en seksrelatie.

Casual relatie

Mensen die een monogame relatie willen  vallen meestal niet van de ene op de andere dag in een monogame relatie. In het begin is er echter nog niet echt sprake van een monogame relatie maar meer van een ontdekkingsfase dat ook wel een casual relatie genoemd wordt. Het is een proces dat tegenwoordig normaal is als je een monogame partner wilt vinden. Je bent nog gebonden aan de persoon maar dat is wel het doel, als het klikt. Sommige mensen misbruiken de situatie om seks zonder verplichtingen te hebben.

Platonische relatie

De term “platonische relatie” is afkomstig van de Griekse filosoof Plato. De platonische relatie geeft aan dat er sprake is van een vriendschappelijke relatie waarbij er geen sprake is van seks. Het gaat om een innige vriendschap tussen man en vrouw dat zich niet uit in een seksuele relatie.

LAT-relatie

De term “lat” is de afkorting voor Living Apart Together. Vrij vertaald betekent dit een relatie waarbij je een relatie hebt maar toch apart van elkaar woont. Naar buiten toe ben je een koppel maar je leeft niet op de gebruikelijke manier bij elkaar in huis. Dit is in de praktijk vaak een keuze waar beiden achter staan en komt vaker voor bij ouderen die het eigen leven willen behouden.

Exclusieve relatie

De exclusieve relatie is vergelijkbaar met een monogame relatie; je hebt een vaste relatie met iemand waar je uiteindelijk mee trouwt en het leven deelt. Beide partners zijn romantisch en seksueel gebied trouw aan elkaar. Bij een exclusieve relatie ben je gebonden aan maximaal één persoon.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Seksrelatie

Zoals de naam al aangeeft gaat het bij deze relatiesoort alleen om de seks en niets anders. Het is vergelijkbaar met de no strings attached relatie waarbij er naast de seks niet gedatet wordt of afgesproken op vriendschappelijke basis. Er is bovendien geen emotionele relatie hoewel dat altijd later altijd kan veranderen.

Huwelijk

Het huwelijk is een relatie tussen twee personen op basis van echte liefde. Dit is de meest gangbare vorm van een liefdesrelatie dat bezegeld wordt met trouwen. Het huwelijk bestaat weer uit verschillende vormen waarin onderscheid wordt gemaakt op basis van religie of cultuur.

Verstandshuwelijk

Een verstandshuwelijk is een relatie dat niet gebaseerd is op liefde. In de meeste gevallen is het een georganiseerd huwelijk door de ouders van beide partijen. Het kan ook een relatie zijn dat gebaseerd is op een voordeel voor beiden. Deze voordelen en niet liefde zijn de basis van het huwelijk.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap lijkt veel op het huwelijk en vindt vaak plaats onder twee personen die zich wettelijk aan elkaar willen verbinden. De basis van deze relatie is liefde, net zoals bij het huwelijk. Nederlanders trouwen minder en kiezen vaker voor het geregistreerd partnerschap.

Driehoeksverhouding

Bij een driehoeksverhouding zijn drie mensen betrokken, vaak twee personen die op één en dezelfde persoon verliefd zijn. Het kan ook een relatie zijn waarbij de drie personen met elkaar onderling een relatie hebben.

No strings attached relatie

De term no strings attached geeft aan dat er geen verwachtingen en verplichtingen zijn in deze relatie. Het wordt gebruikt als naam voor een seksrelatie, niet voor een relatie waarin er sprake is van liefde. Terwijl je vaker met iemand afspreekt voor seks is er verder geen enkele vorm van een relatie; de no strings attached relatie.

friends with benefits

Friends with benefits relatie

Bekend van de gelijknamige film wordt de term friends with benefits tegenwoordig vaak gebruikt als naam voor een vriendschap met seks. Het is een vriendschappelijk relatie waarbij geen sprake is van gevoelens maar wel van seks. De twee personen in de relatie kunnen met elkaar afspreken om leuke dingen te doen, seks hebben maar er is geen sprake van gevoelens of romantiek.

Buitenechtelijke relatie

Een buitenechtelijke relatie is een affaire met iemand anders dan de partner, vaak zonder medeweten. Het is een liefdes- en seksuele verhouding met iemand anders dan de getrouwde partner. Deze relatie vindt buiten de echt plaats, waar het dan ook naar vernoemd is.

Lange afstandsrelatie

Eén van de moeilijkste relaties om te onderhouden is de langeafstandsrelatie. Je kunt elkaar voor lange periodes niet aanraken en voelen terwijl het enige contact dat je hebt per e-mail, telefoon of skype plaatsvindt. In deze situatie kun je makkelijk van elkaar vervreemden maar dat is niet nodig als je het goed aanpakt. De lange afstandsrelatie werkt het beste als er een toekomstperspectief is; iets om naar uit te kijken.

Open relatie

Bij een open relatie mag één van de twee partners of allebei een relatie aangaan met iemand anders. Dit kan een romantische relatie zijn of een seksrelatie, of beiden. In de meeste gevallen gaat het echter om een seksrelatie dat binnen de grenzen valt, waarbij er geen sprake is van een serieuze relatie met iemand anders dan de partner.

Polyamorie

Polyamorie is de Griekse vertaling van “veel liefdes”. In deze relatievorm mogen de partners emotionele en romantische relaties met anderen hebben. Er zijn echter verschillen in hoe deze relatie in werkelijkheid werkt. Zo is het mogelijk dat beide partners emotionele relaties met anderen kunnen hebben maar geen seksuele relatie. Soms mag dit in volledige vrijheid, soms moeten deze personen eerst voorgesteld worden. Bij polyamorie gaat het niet zozeer om de seks met anderen maar meer om de emotionele band.

Polygame relatie

Polygamie staat voor een relatie waarbij één persoon met meerdere personen getrouwd is. Als het een man is die met meerdere vrouwen getrouwd is dan heet het polygynie. Wanneer het een vrouw is die gehuwd is met meerdere mannen dan heet het polyandrie. Het verschil met polyamorie is dat er bij polygamie sprake is van een huwelijk wat niet het geval is bij polyamorie. Een bijzondere vorm van polygamie is bigamie. Dit staat voor een persoon die met twee partners getrouwd is. In Nederland is dit mogelijk maar strafbaar en bij wet verboden.

Er is een grote gevarieerdheid in de relatiesoorten waarbij veel soorten elkaar overlappen op bepaalde punten. Het verschil tussen de relatievormen ligt vooral in het feit dat de regels en grenzen waarop de relatie functioneert anders zijn. Deze lange lijst met relatiesoorten geeft je een idee van wat er zoal mogelijk is. Nu je weet welke verschillende soorten relaties mogelijk zijn; aan welke relatievorm geef jij de voorkeur?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie