LoveGPT: hoe AI wordt ingezet om singles te misleiden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Liefde in het digitale tijdperk is soms als navigeren door een mijnenveld, en nu is er een nieuwe mijn bijgekomen: LoveGPT. Stel je voor, je swipet langs potentiële liefdesmatches en ineens match je met iemand die bijna te ‘goed’ is om waar te zijn. Charmant, gevat en met een voorliefde voor dezelfde films en series als jij. Maar voordat je je helemaal in deze nieuwe vlam verliest, trap eerst even op de rem. Want die slimme conversatie en die fascinerende interesses kunnen net zo goed door een chatbot zijn gegenereerd als door een echt mens.

Je leest het goed: de AI-chatbot die ons leven zoveel makkelijker maakt, is nu ook actief op datingapps. Er zijn oplichters die de AI-tool nu misbruiken om mensen te catfishen op datingapps. En het is een stuk slimmer dan je zou verwachten. Dus voordat je je hart en misschien meer op het spel zet, moet je dit weten.

Hoe AI wordt ingezet voor misleiding

Volgens een blogbericht van Avast is er een nieuwe vorm van een ‘romance scam’ in omloop. Een tool, die van Avast de naam LoveGPT heeft gekregen, maakt valse accounts aan op populaire datingapps. Het is ook in staat om CAPTCHA’s te omzeilen en met gebruikers te communiceren. En daarin het ligt het gevaar: terwijl je denkt dat je een levensechte match hebt, ben je in feit aan het chatten met een chatbot die uit is op je persoonlijke informatie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel de tool al meer dan tien jaar bestaat, heeft echter pas enkele maanden geleden een upgrade gekregen met een integratie van OpenAI’s ChatGPT. Avast heeft de code van LoveGPT geanalyseerd en gelooft dat de maker waarschijnlijk uit Vietnam komt. Het programma bevat namelijk diverse Vietnam-gerelateerde teksten, functies en verwijzingen.

De kernmodule van LoveGPT heeft meerdere functies waarmee het gesprekken kan voeren met gebruikers. Denk aan het lezen van inboxen, meer informatie vergaren van de matches, likes versturen en nog veel meer. Combineer dit met de magie van ChatGPT, zoals het vermogen om gesprekken te voeren die bedrieglijk authentiek klinken, en het wordt al snel een gevaarlijke tool.

Tot dusver kan LoveGPT gebruikers targeten op 13 verschillende dating- en ontdekkingsplatformen. Hierbij zitten namen als Tinder, Badoo, Bumble en meer. In totaal heeft de tool 58 aanmeldformulieren klaarstaan om gebruikt te worden en andere datingapps kunnen eenvoudig in de toekomst worden toegevoegd. LoveGPT is zo geavanceerd dat het valse accounts kan aanmaken door CAPTCHA te omzeilen en telefoonnummers te verifiëren. Het creëert zelfs nep-e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Detectie is moeilijk

Wat LoveGPT extra zorgwekkend maakt, is dat het verschillende componenten bevat om anoniem te blijven. Hierdoor wordt het voor datingplatforms moeilijker om het te detecteren, en ook voor jou om te realiseren dat je in de maling wordt genomen. LoveGPT identificeren is geen makkelijke opgave, maar Avast heeft wel enkele aanbevelingen.

Voelt een gesprek te mooi om waar te zijn of lijkt een profiel te gelikt? Ga dan zelf op onderzoek uit. Een snelle reverse-image-zoekopdracht kan bijvoorbeeld al veel verhelderen. Daarbij moet je natuurlijk ook alert blijven op datingapps, vooral als andere gebruikers vragen om je persoonlijke informatie of zelf te gretig lijken om hun levensverhaal te delen. Net als elders op het internet wil je geen persoonlijke details delen, zoals je woonadres of financiële informatie.

Wat misschien nog zorgwekkender is, is dat het onderzoek ook uitwijst dat LoveGPT slechts het topje van de ijsberg is. Er zijn meerdere tools ontdekt die op dezelfde sluwe wijze werken, en sommige lijken zelfs van dezelfde maker te zijn. Ze hebben bijvoorbeeld ook een tool ontdekt die enkel en alleen op Tinder is gericht. Dus de volgende keer dat je op een datingapp zit en iemand je overlaadt met complimenten of geïnteresseerd lijkt in jouw diepste gevoelens en gedachten, wees dan extra voorzichtig. Het zou zomaar een bot kunnen zijn die vakkundig is geprogrammeerd om jouw persoonlijke informatie te oogsten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie