Home Dating apps ‘Online daters hebben meer kans op een soa en gebruiken minder vaak condooms’

‘Online daters hebben meer kans op een soa en gebruiken minder vaak condooms’

2 minuten leestijd
0
condoom seks

Mensen die dating apps en websites gebruiken om sekspartners te vinden, lopen meer kans een soa te krijgen en vermijden vaker het gebruik van condooms, zo blijkt uit onderzoek. In vergelijking met degenen die elkaar op andere manieren ontmoeten, nemen dating app gebruikers meer risico’s. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek in Zweden, dat is gepubliceerd in het vakblad The Journal of Sexual Medicine.

De alsmaar toenemende populariteit van dating apps heeft ertoe geleidt dat het vinden van een seksbuddy makkelijker dan ooit is. Soms is het zelfs zo eenvoudig als een paar keer swipen op het scherm van je smartphone. Maar onderzoekers ontdekten dat dit risico’s met zich meebrengt.

Een team van de Public Health Agency of Sweden heeft het seksuele gedrag van 14.537 mannen en vrouwen in de leeftijd van 16 tot 84 jaar geanalyseerd. Ze keken naar allerlei seksuele gezondheidsfactoren die in verband staan met het online vinden van sekspartners en hoe vaak ze dat deden.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Het doel van het onderzoek was om te onderzoeken in hoeverre het gebruik van dating apps om een sekspartner te vinden geassocieerd was met risicovol gedrag, waaronder onbeschermde seks.

Meer kans op een soa

De onderzoekers vroegen niet precies welke apps of datingsites deze mensen gebruikten, maar ze ontdekten wel iets anders. Degenen die zich tot de digitale datingtools wenden, hebben meer kans op een soa en gebruiken minder vaak een condoom, zo meldt de Daily Mail.

De analyse toonde bovendien aan dat jongeren en mannen van 30 tot 44 jaar het meest geneigd zijn om gebruik te maken van dating apps om een sekspartner te vinden. En de analyse leverde nog meer interessante informatie op. Het team kwam er ook achter dat mensen die dating apps gebruiken, ongeacht hun leeftijd of geslacht, meer geneigd zijn om te betalen voor seks of er geld voor te ontvangen.

Hoofdauteur van het onderzoek, Charlotte Deogan, zegt: “Campagnes om het bewustzijn van seksuele gezondheid te vergroten is vooral belangrijk voor mannen van 30 tot 44 jaar. Ze bezoeken minder vaak seksuele gezondheidsklinieken en vertonen eerder seksueel risicovol gedrag met online gevonden partners.”

11 procent doet het

Van de duizenden mensen die door het team zijn geanalyseerd, gaf 11 procent van de mannen toe dat het hadden gebruikt om een sekspartners te ontmoeten tegenover 7 procent van de vrouwen. Er was ook een link te leggen met het opleidingsniveau van de ondervraagden. Zo blijkt dat universitair geschoolde vrouwen vier keer minder vaak uitwijken naar dating apps om een partner te vinden dan vrouwen zonder diploma.

Omdat er ook vragen werden gesteld over de seksuele geaardheid, ontdekten de onderzoekers dat een groter deel van de lhbt-ers dating apps gebruikt dan heteroseksuelen. “Het hoogste percentage mannen (67 procent) dat internet gebruikt om een sekspartner te ontmoeten, werd gemeld door homomannen van 30 tot 44 jaar’, legt Deogan uit.

De Zweedse bevolking vormt volgens de onderzoekers een interessante casestudy over het gebruik van digitale diensten voor daten, aangezien 99 procent van de volwassenen dagelijks internet gebruikt – net iets meer dan in Nederland.

Zoals altijd, zijn er wel een aantal beperkingen in het onderzoek. Zo werd de deelnemers alleen gevraagd of ze ooit het internet hadden gebruikt om een seksdate te vinden, niet hoe recent dat plaatsvond. En ze konden ook niet zeggen of degenen die onveilige seks hebben met hun internetdates dat ook hebben met degenen die ze offline ontmoeten. “Het blijft onduidelijk of het internetgebruik de oorzaak is voor een verhoogd seksueel risico,” schrijft het team.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Google verwijdert sugar dating apps uit de Play Store

Vanaf 1 september zijn ‘sugar dating’ apps niet meer welkom in de appstore van Google. Dat…