‘Rituelen in relaties helpen om de toekomst van een relatie te bepalen’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Rituelen, zoals die van kerstvieringen bij de schoonouders en de jaarlijkse vakanties, spelen een belangrijke rol in relaties. Wanneer je aan het daten bent en deze “rituelen” samen uitvoert, leer je meer over elkaar. Als je elkaar al langer kent dan kunnen deze ervaringen dienen als een graadmeter om te bepalen hoe het met de relatie gaat, zo blijkt uit een studie van de University of Illinois.

“Rituelen hebben de kracht om mensen te binden en een voorproefje te geven van het gezinsleven en het leven als een koppel. Deze rituelen geven stellen de tijd om hun relatie en partner te beoordelen; je krijgt een scala aan gedragingen en interacties te zien die normaal gesproken onzichtbaar zijn,” zegt Chris Maniotes, hoofdauteur van het onderzoek.

Rituelen in relaties

Rituelen zijn de ervaringen die je met een partner deelt en deze hebben invloed op hoe je met elkaar communiceert. Hoewel veel van die rituelen vieringen zijn, zoals de feestdagen en mijlpalen in een relatie, kunnen het ook rituelen zijn die je zelf verzint als een koppel. Denk aan het zaterdagmiddaguitstapje naar de markt of de filmavond op de zondag. Daarmee zijn rituelen een vorm van routine in een relatie, maar toch hebben ze andere, symbolische betekenis.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Maniotes en co-auteurs van het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships, analyseerden de interviews van 48 mensen (24 stellen). De ondervraagden waren gemiddeld 23 jaar oud en hadden al 2,5 jaar een relatie. Aan de hand van de gestelde vragen keken de onderzoekers naar de impact van rituelen; de terugkerende gebeurtenissen in een relatie. Welke rol spelen deze rituelen in relaties?

De onderzoekers kwamen erachter dat de wens om te trouwen kan toenemen of afnemen, afhankelijk van hoe de rituelen verlopen. Rituelen kunnen enerzijds de banden en betrokkenheid versterken, maar anderszijds kunnen ze ook de conflictgebieden onder de aandacht brengen. En dat kan er weer voor zorgen dat ze niet zeker zijn over de toekomst van de relatie.

“Rituelen lijken echt een rol te spelen bij het pauzeren en vertragen van de mensen in een relatie, waardoor ze beter naar hun relatie kunnen kijken. Dat helpt hen in te zien: ‘Dit is wie we zijn als stel; dit is wie we zijn als gezin,” legt Maniotes uit.

Toekomst van de relatie

Rituelen zijn misschien niet het enige dat bepaalt waar een relatie toe leidt, maar het kan wel
belangrijke nuances naar voren brengen die van invloed zijn op de toekomst van de relatie.

“Koppels die aan het daten zijn, kunnen er baat bij hebben om te begrijpen hoe rituelen hun relatie beïnvloeden. Dat is zelfs nog belangrijker tijdens de huidige COVID-19-maatregelen, waar de rituelen die we vroeger als vanzelfsprekend beschouwden, niet zo vanzelfsprekend zijn. Alleen al het erkennen van het belang van rituelen in onze relaties en de omvang van de rol die ze spelen, kan ons helpen ze op een bewuste manier te integreren,” zegt Maniotes.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie