Home Dating apps Apple staat in Nederland andere betaalmethoden toe voor datingapps

Apple staat in Nederland andere betaalmethoden toe voor datingapps

1 minuten leestijd
0
mannen swipe

Datingapps in de Nederlandse Apple App Store mogen afwijken van het standaard betaalsysteem van de appstore. Ze mogen nu ook andere betaalmethoden toevoegen aan hun app. Dat blijkt uit een update van de voorwaarden die Apple heeft gepubliceerd. Met de wijziging voldoet Apple aan een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Voorheen hadden appmakers geen andere keuze dan gebruik te maken van de in-app betaalmethode die in beheer is van Apple. Omdat sommige (dating)apps het daar niet mee eens waren, hadden ze onder meer geklaagd bij de Nederlandse toezichthouder. Volgens hen maakte Apple misbruik van de afhankelijkheid van de appstore. De ACM deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat Apple ‘onredelijke voorwaarden’ hanteerde.

Dat Apple externe betaalmethoden toestaat is dus niet vrijwillig. Apple had tot vandaag de tijd om onredelijke voorwaarden te wijzigen, anders moest het bedrijf per week een dwangsom van 5 miljoen euro betalen met een maximum van 50 miljoen euro. Op die manier wilde de ACM de onredelijke voorwaarden van Apple voor datingapps snel verbeteren. En dat is gelukt, hoewel Apple wel meteen in beroep is gegaan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Meer betaalmethodes

In de praktijk komt het erop neer dat datingapps meer keuze krijgen. Ze kunnen nu meer en andere betaalmethoden gebruiken die al dan niet op de website van de datingapp voltooid kunnen worden. Apple zal ontwikkelaars van datingapps in de Nederlandse App Store de keuze geven uit een van de volgende opties:

  1. het in-app-betaalsysteem van Apple blijven gebruiken.
  2. een in-app-link gebruiken die naar de website van de ontwikkelaar leidt om een betaling te voltooien.
  3. een betaalsysteem van derden in de app gebruiken.

Het gebruik van een extern betaalsysteem, ofwel van derden ofwel op de eigen website, leidt echter niet tot lagere kosten voor de datingapps – waar velen wel op hadden gehoopt. De ontwikkelaars die een externe betaalmethode willen gebruiken, dienen nog wel de commissies te betalen over betalingen via deze betaalmethodes. En als de apps daarbovenop ook nog kosten moeten maken voor het ontvangen van externe betalingen, dan hebben zowel datingapps als gebruikers er geen profijt van.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Dating app match online inspecteren verkleint kans op romantiek’

Je veegt naar rechts in een datingapp en wordt verrast door de instant match. Nog voordat …