Home Dating Waarom tekenen van stress niet erg zijn op een date

Waarom tekenen van stress niet erg zijn op een date

2 minuten leestijd
0
vrouw hart

Niet veel mensen houden van daten. Het idee om steeds weer nieuwe mensen te ontmoeten, niet wetende of ze wel op de foto’s lijken, is een onaangenaam vooruitzicht. De gedachte om jezelf kwetsbaar op te stellen bij iemand die je nog nauwelijks kent is angstwekkend. En dat is de grootste reden waarom mensen stress ervaren op een date.

Daten kán leuk zijn, maar dat is het niet wanneer de stress als een marteling voelt. Een eerste date kan daardoor een zenuwslopende ervaring zijn. Terwijl je normaal probeert te doen, doet je lichaam allemaal dingen die je afleiden van waar je werkelijk voor bent gekomen: degene die tegenover je zit.

Zit je continu aan je gezicht? Wriemel je met je handen? En speel je obsessief met je haar? Je bent niet de enige die deze dingen doet als de zenuwen door je keel gieren. Maar nu blijkt dat deze overduidelijke tekenen van stress helemaal niet zo erg zijn. Volgens een nieuwe studie worden mensen die meer non-verbaal stressgedrag vertonen namelijk leuker gevonden. Het kan anderen op subtiele wijze zelfs aanmoedigen om positiever met je om te gaan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Stress heeft voordelen?

Wetenschappers van de University of Portsmouth en Nottingham Trent University wilden weten waarom mensen tekenen van stress vertonen, zoals nagelbijten, friemelen en hun gezicht of haar aanraken, terwijl dat zou kunnen aantonen dat ze zich in een verzwakte toestand bevinden. Vanuit een evolutionair perspectief is dat niet slim, want zwakte tonen is niet bepaald bevorderlijk als je wilt overleven in het wild.

Om deze paradox te onderzoeken mochten 133 deelnemers video’s bekijken van 31 mensen die zonder grondige voorbereiding een presentatie moesten geven. De deelnemers werden vervolgens gevraagd om te beoordelen hoe gestrest de persoon in de video was volgens hen.

“We wilden weten welke voordelen er zijn bij het tonen van stress aan anderen, om te verklaren waarom het stressgedrag van mensen is geëvolueerd”, zegt dr. Jamie Whitehouse, onderzoeker aan de NTU’s School of Social Sciences. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behaviour.

Mensen zien het als je stress hebt

Uit het onderzoek blijkt dat mensen goed kunnen waarnemen wanneer iemand stress ervaart. Degenen die toegaven meer stress te voelen tijdens de presentatie, werden door de beoordelaars als meer gestrest beoordeeld. Bovendien reageerden degenen die het nerveuze gedrag opmerkten positiever tegenover de personen stress ervaarden. Deze werden leuker geworden dan degenen die minder of geen stress ervaarden.

De onderzoekers denken dat tekenen van stress een empathische reactie kunnen oproepen bij anderen. En als gevolg hiervan worden degenen die stress vertonen leuker geworden. Dus de volgende keer dat je zenuwachtig begint te frunniken aan je haar: wees gerust, het maakt je alleen maar leuker.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…