5 grootste date-afknappers van Vlaamse singles

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Eerste dates zijn verwarrend. Wat je moet dragen, waar je heen moet gaan, wat te zeggen, of je gaat kussen en hoe het eindigt: er is een warboel van vragen die door je hoofd vliegen tijdens de voorbereiding op de eerste date. Maar ondanks dat je nog zo goed je best doet om jezelf voor te bereiden op wat komen gaat, kan het nog altijd mislopen. Je weet gewoon nooit wat er gaat gebeuren.

Daar komt nog bij dat de eerste date zelf voor de meeste mensen een ongemakkelijk moment is. Je bent waarschijnlijk veel aan het transpireren, nerveus aan het trillen en een beetje te hard aan het lachen om hun grappen. En dan hebben we het nog niet eens over de rare dingen die je zegt wanneer de zenuwen door je keel gieren.

Datingapp Meetic was nieuwsgierig naar wat er zoals kan misgaan tijdens een eerste date. Want als niemand echt zichzelf kan zijn tijdens een eerste ontmoeting, dan doen we waarschijnlijk genoeg dingen waar anderen op afknappen. Om te ontdekken wat de grootste date-afknappers zijn van Vlaamse singles deed de datingapp onderzoek onder 1.000 Vlamingen. Daaruit blijkt dat dit de vijf dingen zijn die je nooit moet doen op een date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Opscheppen over jezelf

Een eerste date is je kans om de andere persoon beter te leren kennen, niet om jezelf te promoten. Al je prestaties opsommen en continu doorgaan over waarom je zo geweldig bent? Dat klinkt meer alsof je voor een sollicitatiegesprek bent gekomen dan voor een date. Opscheppen over jezelf is een grote afknapper voor je datepartner, zo is ook de gedachte onder Vlaamse singles. 89% van de Vlaamse singles zegt namelijk dat een arrogante date geen tweede date zal krijgen.

Al die zelfpromotie kan lijken alsof je helemaal niets geeft om de persoon met wie je een date hebt. Enkel en alleen over jezelf praten zonder ook maar één vraag te stellen, bevalt de Vlaamse singles ook niet. Bijna de helft van de ondervraagden vindt deze vorm van arrogantie zo’n afknapper dat ze nog tijdens de date zouden vertrekken. Herinner jezelf er dus aan dat een date tweerichtingsverkeer is, geen parade die is toegewijd aan jou.

2. Jezelf anders voordoen

In het tijdperk van computers en apps is het vrij eenvoudig om over jezelf te liegen. Zoals je in het programma Catfish hebt kunnen zien, kunnen mensen zich jarenlang als iemand anders voordoen. Maar zodra ze elkaar persoonlijk ontmoeten, is het mysterie voorbij. Voor de meeste singles is deze ‘fata morgana’-ervaring een grote afknapper – wanneer ze een date hebben met iemand die in het echt heel anders blijkt te zijn.

Volgens het onderzoek vindt 84% van de Vlaamse singles dit een forse dealbreaker. Een derde van hen wil daarna zelfs geen tweede date meer. Interessant genoeg vinden singles het een grotere afknapper wanneer de persoonlijkheid niet overeenkomt met het beeld dat zij hadden dan het uiterlijk. Een ander uiterlijk is niet in alle gevallen een afknapper, want 60% van de ondervraagden zegt dat er anders uitzien dan op de foto’s niet zo belangrijk is.

3. Te veel op je smartphone zitten

Of je nu de date even pauzeert om de perfecte Instagram-waardige foto te maken of je vrienden appt tijdens de date, het is een afknapper als je het te veel doet. Als je de hele tijd op je smartphone zit, dan lijkt het alsof je geen connectie hebt met diegene waarmee je bent. En zelfs als je duidelijk maakt dat die connectie er wel is, dan geef je alsnog een slecht voorbeeld van verkeerde prioriteiten. 80% van de Vlaamse singles vindt het niet gezellig als hun datepartner de hele tijd op een scherm zit te kijken. Het is bovendien allesbehalve romantisch.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Nu we het toch over afleidingen hebben, bijna twee derde van de Vlaamse singles (64%) vindt het ook een echte no-go als je meer aandacht geeft aan de mensen rondom je in het café of restaurant dan aan je datepartner. Het is eigenlijk ook best logisch, want naast dat het onbeleefd is toont het ook een gebrek aan respect aan.

4. Niets te zeggen hebben

Een gesprek vereist ten minste twee mensen om het een dialoog te mogen noemen. Wanneer jij of je date niets zegt is er in feite geen sprake van een date. Niets te zeggen hebben of geen enkele bijdrage leveren aan het gesprek is een grote afknapper – meer voor vrouwen dan voor mannen. 83% van de vrouwen vindt dit een enorme afknapper tegenover 66% van de mannen. Voor 75% van de ondervraagden is een gebrek aan interesse in het gesprek in ieder geval reden genoeg om de avond niet langer te rekken dan nodig is.

5. Over een ex praten

Een eerste date is een begin van iets nieuws. Het is niet het moment om het nog eens goed over je vorige relaties te hebben. Meer dan de helft van de Vlaamse singles (53%) geeft dan ook aan dat verhalen over eerdere relaties een dealbreaker zijn op een eerste date. Vooral de 55-plussers zijn van mening dat je je relatieverleden thuis moet laten tijdens een eerste date, met 60% van hen die deze mening delen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie