Home Dating ‘Eerste dates zenuwslopender dan spreken in openbaar en sollicitatiegesprek’

‘Eerste dates zenuwslopender dan spreken in openbaar en sollicitatiegesprek’

2 minuten leestijd
0
hersenen harten

Hou je liever een speech voor 100 mensen dan dat je moet opdraven voor een eerste date? Of vind je een dramatisch tekort aan financiële middelen minder stressvol dan zo’n eerste ontmoeting? Guess what: je bent niet de enige.

Eerste dates zijn van een heel ander kaliber dan een normale, eerste ontmoeting met een ander mens. Wat eigenlijk een leuke ervaring zou moeten zijn, wordt door een groot deel van de singles ervaren als een overweldigende mix van zenuwen, twijfels en angst. Maar hoe stressvol zijn deze eerste dates nu eigenlijk?

Datingsite eHarmony is een samenwerking aangegaan met Mel Schilling, relatie-expert van Married at First Sight, om een onderzoek uit te voeren naar de stress die singles ervaren op eerste dates. Ze lieten 2.000 mensen meedoen aan een onderzoek en kwamen erachter dat er bijna niets zo zenuwslopend is als een eerste date. Althans, voor het merendeel van de singles.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de singles (64%) zenuwachtig is voor de eerste date. En niet eens een klein beetje, want 61% van de ondervraagden vindt een eerste date zelfs stressvoller dan spreken in het openbaar. Van alle deelnemers vindt 59% dat eerste dates stressvoller zijn dan een sollicitatiegesprek en 58% vindt dat ze zenuwslopender zijn dan geldproblemen.

Het stresshoogtepunt

Wanneer de date zichtbaar is in de agenda beginnen de zenuwen langzaamaan te komen. Een bonkend hart, droge mond en angstzweet op de rug. Gemiddeld bereikt de angst net iets minder dan 42 uur voor de date een hoogtepunt, zo blijkt uit het onderzoek. Voor 15% van de ondervraagden is het laatste uur voorafgaand aan de eerste date het ergst.

Waar deze plotselinge stress vandaan komt? Bijna de helft van de ondervraagden (47%) noemt een gebrek aan zelfvertrouwen als de boosdoener. Ondertussen staan ook de angst voor afwijzing (27%), fysieke uiterlijk (19%) en het gevoel ‘daten niet meer gewend te zijn‘ (19%) ook bovenaan de lijst met stressverhogende zorgen.

Borrel voor de zenuwen?

Als het gaat om het bestrijden van de nervositeit, kiezen de singles voor verschillende tactieken. Een derde kiest voor een pre-date ritueel zoals naar muziek luisteren (16%) of sporten (8%). Anderen kiezen echter voor minder gezonde alternatieven, zoals alcoholgebruik (8%) of het vermijden van eten (7%).

Omdat een borrel voor de zenuwen wellicht niet de beste keuze is, hebben eHarmony en Mel samen tien datingmantra’s opgesteld die je een boost kunnen geven voor een date. Misschien dat ze de angst voor daten niet helemaal wegnemen, maar als ze ook maar iets helpen is dat mooi meegenomen. En je weet wat ze zeggen over mantra’s: ze werken het best wanneer je ze vaak herhaalt.

  1. Ik verdien een liefdevolle, toegewijde, speelse relatie.
  2. Ik ben klaar voor liefde, in al zijn rommelige glorie.
  3. Ik heb mijn oude datingpatronen losgelaten.
  4. Mijn fouten uit het verleden definiëren mij niet, ze versterken me.
  5. Slechte dates zorgen voor geweldige verhalen.
  6. Ik ben zoveel meer waard dan een ‘hoi, hoe gaat het?’
  7. Stop met het groen schilderen van rode vlaggen.
  8. Mijn waarden komen van mensen van wie ik hou, ze zijn belangrijk.
  9. De juiste persoon zal zien wat ik waard ben.
  10. Ik ben hier om een partner te vinden, niet een project.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vrouwen versieren met appen? 8 fouten die mannen maken

Het is je gelukt. Nadat je al lichtelijk verbaasd was dat het een match was, lukte het je …