Videodaten? 10 tips en tricks om te slagen voor je eerste videodate

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

Alsof daten vóór corona niet lastig genoeg was, bracht het begin van het mondiale virus een hele reeks nieuwe uitdagingen voor singles. Bars en disco’s waren overal (en soms nog steeds) gesloten, de autoriteiten zouden lange tijd opperen om de 1,5 meter afstand te allen tijde te bewaren en we mochten zelfs niet naar buiten na een bepaald tijdstip. Ondanks de lockdowns bleven singles verrassend openstaan voor de nieuwe mogelijkheden het vinden van nieuwe partners.

Terwijl videobellen voor de coronacrisis veel minder gebruikelijk was tijdens de initiële fase waarin we iemand te leren kennen, hadden mensen tijdens de pandemie ineens geen andere keuze dan gebruik te maken van de mogelijkheden die de technologie ons bood. En dus werd videodaten ineens wel heel erg actueel. Maar hoe pak je dat goed aan? Want we weten allemaal dat communiceren via een scherm anders is dan face-to-face.

Videodaten is hot

Om de boom in videodaten in perspectief te plaatsen: uit een recent onderzoek van de internationale datingapp Match bleek dat 69% van de gebruikers in de Verenigde Staten openstond voor videodaten met een potentiële partner, terwijl slechts 6% het vóór de pandemie had geprobeerd. Bumble, de eerste grote datingapp die vorig jaar een in-app-videotool lanceerde, zag eveneens een grote toename in het gebruik van de videofunctie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Er was ook een sterke groei in zogenaamde livedatingspelletjes waarbij The Meet Group, een Amerikaanse marktleider in deze niche, een stijging van 95% zag in het aantal livedates. Deze stijging omvatte zowel videospeeddating-evenementen als blind-dating-games voor gebruikers die zich wilden concentreren op persoonlijkheid in plaats van het uiterlijk. De app Inner Circle zou video zelfs integreren in virtuele pubquizzen. Het zijn allemaal losse voorbeelden van hoe ‘normaal’ videodaten nu is en de mogelijkheden die het singles kan bieden.

Online voelt vertrouwd

De reden waarom videodaten binnen korte tijd zoveel in populariteit heeft kunnen winnen is dan ook niet alleen te danken aan de pandemie. De meeste mensen zijn door de laatste jaren steeds meer gewend geraakt aan de mogelijkheden die video en audio ons bieden. Online vergaderen met Zoom of Skype, Facetimen met vrienden, WhatsApp-videocalls met diezelfde vrienden, audioberichten inspreken in plaats van uit te typen; de manier waarop we communiceren is de laatste 10 jaar nogal veranderd.

De pandemie was daarmee het laatste zetje om gebruikers naar een online omgeving te duwen. Terwijl we pakweg 15 jaar geleden huiverig waren om een product online te kopen of een online transactie te doen, zijn we inmiddels niets anders meer gewend. Online voelt vertrouwd.

10 tips voor je eerste videodate

Lockdowns of geen lockdowns, videodates zijn gekomen om te blijven en we kunnen ons daarom maar het best voorbereiden op dates die steeds minder traditioneel worden. Waarom nog uit eten, naar een café, of naar de bios als je elkaar ook kunt leren kennen vanuit je luie stoel? Dat betekent echter ook dat mensen vooral niet te gemakzuchtig moeten worden omdat je thuis op de bank zit. We geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat een videodate vanuit je woonkamer net zo boeiend wordt als in een café of bar.

1. Maak kennis met de technologie

Je wilt uiteraard overkomen als iemand weet hoe de technologie werkt, dus zorg ervoor dat je weet hoe het videodatingplatform werkt. Let ook vooral op flatterende belichting en hoeken. Als je vanuit de verkeerde hoek naar de camera kijkt, ben je één en al kin en neusgaten terwijl iets omhoog kijken je gezichtsvorm een stuk mooier maakt. Ofwel: plaats je telefoon of laptop op een dusdanige plek dat de camera je goed in beeld brengt. Wat je vooral niet moet gebruiken? Filters. Gebruik geen filters.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Let op je omgeving

Als je al videogesprekken hebt gevoerd voor je werk, overweeg dan om niet dezelfde ruimte te gebruiken voor je videodate. Heb je thuis een kantoortje of werkruimte? Ga dan ergens anders zitten tijdens de date. Daten doe je in je privétijd en dus niet in een professionele setting. Houd de sfeer daarom ook zo ontspannen mogelijk. Ruim wel de ruimte achter je op en let op je omgeving. Geen rare voorwerpen en geen rare boeken in zicht.

3. Vermijd onderbrekingen

Je zou je huisgenoten, vrienden of ouders ook niet meenemen naar een eerste date, toch? Dus probeer de kans te verkleinen dat ze je videogesprek verstoren. Een huisdier die ineens in beeld loopt is daar misschien een uitzondering op, want die kunnen mogelijk zelfs het ijs breken. En laten we eerlijk zijn: als we zelf een hond of kat hebben, dan willen we niet met iemand daten die het niet zo heeft op huisdieren. Een beetje mens houdt nou eenmaal van dieren.

4. Zie de videodate als een eerste stap

Videodaten is een manier om met iemand kennis te maken en moet gezien worden als een eerste stap naar de “echte kennismaking”. Het gaat erom dat jullie enthousiast genoeg zijn om de ander in het echt te ontmoeten. Het is geen vervanging van een date. Het is een voorafje – niet het hoofdgerecht.

5. Dof je op, tot zekere hoogte

Het is een eerste date, maar jullie zitten wel gewoon elk thuis. Een baljurk, pak, of zelfs een blazer zijn daarom iets te overdreven. Terwijl een man best een blazer zou kunnen dragen bij een eerste fysieke kennismaking is het wat ongebruikelijk om in je eigen woonkamer te zitten met een blazer aan. Datzelfde geldt voor een jurk voor een vrouw.

Het andere uiterste, een makkelijke joggingbroek of een pyjama lijkt ons ook niet heel erg verstandig. Houd het natuurlijk, zorg dat je er comfortabel, maar wel goed uitziet.

6. Wees verstandig

Videodaten is veiliger dan elkaar persoonlijk ontmoeten, dat is duidelijk. Je moet je echter bewust wel zijn van de risico’s die ook videodates met zich meebrengen. Geef bijvoorbeeld niet je adres aan de ander of doe geen gekke dingen zoals je uitkleden voor de camera. Dat kan immers tegen je worden gebruikt. Doe niets waar jij je niet prettig bij voelt.

7. Meerdere dates op één avond? Waarom niet

Een voordeel van videodating is dat het logistiek gezien makkelijker is om meerdere dates op één avond te hebben, zolang je het wilt en aankan uiteraard. Zorg er gewoon voor dat je weet waarom je het doet en wat je doet. Verwar de verschillende dates niet elkaar. Dat kan argwaan oproepen. Niemand houdt er immers van om één van de opties te zijn.

8. Wees positief

Eerste dates moeten bol staan van de positiviteit, zelfs als je een wat pessimistisch karakter hebt. Heb het over positieve dingen, focus je niet op dingen die je tegenstaan, irriteren, opwinden, of boos maken. Heb het niet over onderwerpen waar je een hekel aan hebt of die je haat, maar bespreek thema’s die je een glimlach bezorgen en waar je blij van wordt. Zorg dat de eerste kennismaking (en ook de dates daarna) een positieve ervaring is.

9. Ga handig om met onhandigheid

Wat we daarmee bedoelen? Videogesprekken kunnen raar aanvoelen, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Verwacht daarom niet dat je eerste videodate meteen soepel verloopt. Misschien weet je niet hoe de instellingen werken of weet de ander dat niet. En misschien klooi je wel met de camerastand of de microfoon. Speel hier altijd slim op in door wat humor in te brengen.

Zelfs als je wat nerveus bent, dan kun je dat best zeggen. Zorg er echter voor dat je dit op een handige en leuke manier doet, niet op een gestreste of klagende wijze. Grapjes maken breken het ijs en zorgen voor een stukje zelfspot.

10. Houd het gesprek levend

Nu hopen we dat je van nature praterig bent en in het meest ideale geval is je datingpartner dat ook. Toch zijn er manieren om ervoor te zorgen dat het gesprek standhoudt. Een glimlach helpt bijvoorbeeld veel meer dan een stoïcijnse blik, maar open vragen in plaats van gesloten vragen dragen daar ook aan bij.

Laat je niet te veel van de leg brengen dat het een eerste date is. Gedraag je net zo open en communicatief als dat je met je vrienden of vriendinnen doet tijdens een videogesprek. Zolang het gesprek levendig is, zit er potentie in een volgende date.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie