Home Dating Wat is FODA? De angst om weer te gaan daten uitgelegd

Wat is FODA? De angst om weer te gaan daten uitgelegd

2 minuten leestijd
0
foda angst

In maart van vorig jaar, toen het coronavirus de samenleving verlamde, kwam ook het liefdesleven van singles tot stilstand. Voor velen was het een vreemde gewaarwording. Niet meer afspreken met vrienden, anderhalf meter afstand en gesloten horeca. En dat gebeurde net op het verkeerde moment, omdat ze de verwachting hadden in 2020 hun levenspartner zouden ontmoeten – en misschien zelfs een gezin zouden stichten. Toen het coronavirus Nederlandse bodem bereikte, begonnen de plannen van singles af te brokkelen.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is het niet veel beter. Daten is nóg moeilijker dan in 2020 en als het kon, zouden we allemaal graag in een winterslaap willen gaan – totdat we weer “normaal” kunnen leven en daten. Maar hoewel het nu bijna onmogelijk lijkt, komt er een moment dat de wereld weer zal opengaan. Het moment waarop we afscheid nemen van de maatregelen en weer kunnen genieten van de dingen die we zo leuk vinden.

Voor singles betekent dat ook een terugkeer naar de geliefde én gehate datingwereld. En aangezien iedereen ondertussen uit vorm is, kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. De gedachte om weer te beginnen met daten is angstaanjagend als je het gevoel hebt dat je het niet meer kunt. Er is zelfs een naam voor: Fear Of Dating Again, ook wel afgekort tot FODA.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is FODA?

FODA staat voor de angst om opnieuw te gaan daten. Terwijl deze angst ook van toepassing kan zijn na een scheiding, kunnen alle singles daar nu last van krijgen. Geen wonder ook, nadat iedereen een jaar lang thuis heeft doorgebracht en nauwelijks afgesproken met andere singles. Met anderen praten, chatten en videobellen via het internet toch heel wat anders dan het echte werk. Er zijn zelfs al onderzoeken die aantonen dat we – als gevolg van de pandemie – niet meer zo goed zijn in face-to-face gesprekken.

Volgens dating app Hinge is FODA een term waar we in 2021 nog veel meer van zullen horen. Want als we realistisch zijn, zijn we allemaal wat nerveus om weer te gaan daten. Niet alleen om het feit dat onze verleidingskunsten wat roestig zijn, maar natuurlijk ook om de algemene angst om jezelf weer bloot te stellen aan nieuwe mensen.

Met of zonder mondkapje afspreken op de derde date? Vraag je je af of een hand is ontsmet voordat je elkaars hand vasthoudt? Is een kus met deze persoon een risico voor mijn gezondheid? Wie weet hoe moeilijk het zal zijn om weer normaal met elkaar om te gaan.

Hoe kun je de angst overwinnen?

Angsten zijn er om overwonnen te worden? Als het aan Logan Ury van Hinge ligt wel. De director of relationship science van de dating app geeft singles advies over de angst om weer te gaan daten. “Door een maandenlange lockdown voelen we ons allemaal een beetje als een vis uit het water”, zegt Ury tegen Metro. “Maar je moet er toch voor gaan, je hebt niets te verliezen.”’

Het is normaal om zenuwachtig te worden. De ander voelt waarschijnlijk hetzelfde. Dus als je weer gaat daten, zeg het dan tegen de ander. “Daardoor zou de sfeer meteen wat meer ontspannen moeten worden”, zegt Ury. Duidelijke en open communicatie is altijd een prima uitgangspunt voor elke relatie. “Soms kan de herinnering aan het feit dat de date niet alleen over jou gaat, de zenuwen helpen kalmeren”, voegt Logan eraan toe.

“Hoeveel je ook probeert om indruk te maken op je date, je bent er ook om te zien of je de andere persoon echt leuk vindt. Dus als je voelt dat je zenuwachtig wordt, richt je aandacht dan op de ander. Kijk of je drie dingen kunt vinden die je leuk aan diegene vindt – hopelijk helpt dat.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs he…