Videogesprek als eerste date? De do’s en don’ts van videobellen

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Als je dacht dat daten tijdens de corona-uitbraak niet mogelijk was, dan heb je een aantal maanden verspild. Terwijl gehele sectoren op slot gingen, werd gedacht dat dit ook zou gebeuren bij de datingsector. Want, hoe kun je daten als het sociale leven compleet op z’n gat ligt? Het tegendeel is waar: online dating is nog niet eerder zo populair geweest.

De titanen van de datingwereld zoals Tinder, Badoo, Bumble en vele anderen hebben allen een toename in de activiteit gezien. Meer singles dan ooit meldden zich aan op de dating apps tijdens de coronacrisis. Tinder, nog altijd de nummer één in Nederland, liet bijvoorbeeld weten dat er 10 tot 15% meer berichten werden verstuurd. Dating app Bumble zag een nog grotere toename in het aantal berichten van 26%. En uit een recente peiling bleek dat 53% van de dating app-gebruikers hun app vaker heeft gebruikt.

Volgens Badoo heeft 85% van de gebruikers sinds de uitbraak van COVID-19 gezegd dat ze openstaan voor een videodate. Bumble zag een toename van 97% in het gebruik van de videochatfunctie en alle signalen wijzen erop dat videogesprekken een blijvertje zijn. Waar een videogesprek voorafgaand aan een face-to-face ontmoeting eerder werd geweigerd door de meeste singles, is het nu de veiligste manier om te daten – zij het via een scherm.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Videogesprek als eerste date

Virtueel daten is nu – uit noodzaak – de oplossing voor een moeilijke sociale situatie, maar straks misschien wel een extra stap die singles zetten voordat ze in real life afspreken. En omdat het dus misschien wel “normaal” wordt om een videogesprek als eerste date te hebben, is het slim om snel aan je vaardigheden te werken.

1. Kies de juiste app

Heb je elkaar leren kennen op een dating app waar videobellen niet mogelijk is? Dan zou je moeten uitwijken naar een andere app. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is WhatsApp, maar dat zou betekenen dat je nummers moet uitwisselen. Instagram, Facebook en andere social media zijn de volgende keuze, maar ook FaceTime, Skype en Zoom zijn geschikt.

Elk van deze platforms heeft z’n voor- en nadelen als het aankomt op videobellen. Wat je keuze ook wordt, zorg ervoor dat je bekend bent met hoe het werkt. Probeer de functies van tevoren uit en test het videobellen met een vriend of kennis voordat je virtueel op date gaat.

Zoom tip: gebruik de functie ‘Touch Up Your Appearance’

Zoom heeft een geweldig beauty-filter voor videogesprekken genaamd ‘Touch Up Your Appearance’. Ga naar de camera-instellingen om het in te schakelen.1
TU

2. Schakel je meldingen uit

Deel je een scherm met je date? Bijvoorbeeld omdat je iets wilt laten zien aan je match? Wees verstandig: schakel de meldingen op je telefoon tijdelijk uit. Je wilt niet dat je date de voorvertoning van meldingen kan meelezen op je scherm. Zowel op iOS als op Android-apparaten zijn deze meldingen uit te schakelen.

3. Plaats de camera op een goede plek

Voor sommigen is het vanzelfsprekend, voor anderen niet: de natuurlijke lichtbron op je gezicht houden. Het zorgt ervoor dat je gezicht beter uitkomt. Zorg er ook voor dat er geen lichtbron achter je te vinden is, zoals een raam of felle lamp.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als je de camera plaatst (of laptop), zorg er dan voor dat je schouders en hoofd in beeld zijn met de cameralens op of net iets boven ooghoogte. Dit is een natuurlijke positie om met iemand te praten. Het bootst de situatie na waarin je oogcontact hebt en tegenover elkaar zit.

4. Vind de beste hoek

Voordat je begint met het videogesprek, beweeg dan eerst je hoofd op en neer in een ja/nee-beweging. Zoek de positie op waarin je gezicht vanuit de beste hoek wordt getoond. Combineer dit met het verplaatsen van de lichtbron zodat je gezicht het beste uit de verf komt. Vergeet ook vooral niet je hoofd voldoende op te tillen. Je kin zal er dankbaar voor zijn.

5. Let op de lichaamstaal

In vergelijking met spraakoproepen (of gewoon bellen) hebben videogesprekken een aantal voordelen. Op de camera krijg je de werkelijke versie te zien van de persoon die je online hebt ontmoet – niet de geperfectioneerde versie die je op foto’s ziet. Je ziet hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden en niet onbelangrijk, hun lichaamstaal.

Andersom is dit natuurlijk ook het geval. Tenzij je je camera afplakt met tape, zien je matches jouw lichaamstaal ook. Een goede houding straalt zelfvertrouwen uit – zoals een rechte rug. Een slechte houding doet het tegenovergestelde – zoals onderuit gezakt zitten.

Pro tip: spiegel de lichaamstaal van je date

Het maakt de persoon onbewust meer ontspannen en comfortabel in het gesprek. Volgens onderzoek lijkt het daardoor alsof je makkelijker emoties overneemt en je dus beter kunt verplaatsen in de ander.

6. Let op de omgeving

Op de camera krijg je de persoon zelf te zien, hun lichaamstaal en in sommige gevallen ook (een gedeelte van) het huis van deze persoon. Is het netjes en opgeruimd of heb je te maken met een sloddervos? Liggen overal lege chipszakjes en uitgedrukte sigaretten of zou je er van de vloer kunnen eten? De omgeving waarin iemand leeft vertelt je veel over hoe de ander leeft.

Staar je dus niet blind op een leuke glimlach, maar kijk ook wat er (letterlijk) achter de persoon schuilgaat. En als het om je eigen omgeving gaat: maak de ruimte schoon en gebruik anders een virtuele achtergrond.

7. Draag oordopjes

Als je draadloze oordopjes hebt, gebruik ze dan vooral. Vertrouwen op de ingebouwde luidspreker van je laptop kan resulteren in een warrig gesprek met onderbroken zinnen en miscommunicatie. Of misschien heb je het zelf helemaal niet door, maar wordt je stem vervormd door de microfoon en wordt het verstuurd met een onaangename echo.

videogesprekken

8. Vertel je huisgenoten stil te zijn

Of het nu je kinderen zijn die overal doorheen gillen of een dronken huisgenoot, het is onbeleefd om je date te laten verstoren door anderen. Ook al is het een virtueel gesprek, het is nog altijd een “officiële” date. Het is vervelend, maar het kan ook het beeld creëren dat je een chaotisch leven leidt, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

9. Ga niet naar buiten

Voor een eerste videogesprek is een virtuele outdoor tour door je woonwijk niet de beste keuze. Verkeerslawaai, blaffende honden, schreeuwende kinderen, wind en andere storende achtergrondgeluiden kunnen het een rommelig gesprek maken. Of ze raken verward door de onderbrekingen, of het wordt voor voor hen moeilijk om te concentreren op wat je nu allemaal zegt – of ze horen je helemaal niet.

10. Maak een spiekbriefje

Nee… we zitten niet meer op school. Maar omdat het nu eenmaal kan tijdens een videogesprek, kun je een spiekbriefje gebruiken voor de lastige momenten in het gesprek. Schrijf van tevoren een aantal vragen op, houdt het datingprofiel geopend op je laptop (of pc) of noteer alleen een aantal onderwerpen zoals gedeelde interesses. Zorg er wel voor dat het spiekbriefje niet plotseling tevoorschijn komt en maak er absoluut geen interview van.

11. Dress to impress

Hoewel een videogesprek op zichzelf niet zo bijzonder is, is een virtuele date dat wel. Lig je nog in joggingbroek op de bank of heb je je panda onesie nog aan? Dan kun je wel nagaan wat voor indruk je maakt. Of denk je dat een halve outfit voldoende is? Neem het zekere boven het onzekere en trek ook een fatsoenlijke broek aan. Want stel dat je moet opstaan voor de deurbel…

Behandel je videogesprek als eerste date als een echte eerste date: maak een onuitwisbare eerste indruk. Een aantal ideeën:

  • Poets je tanden.
  • Strijk je kleding.
  • Draag schone kleding.
  • Doe je haar goed.
  • Scheer jezelf of doe make-up op.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het videogesprek geen modeshow is. Draag dus geen kleding die de aandacht afleidt van jezelf. Jij moet shinen, niet je kleding. Dus geen grote logo’s die afleiden, ingewikkelde slogans of fluorescerende kleuren.

videogesprek whatsapp

12. Kijk niet naar jezelf

Natuurlijk is het verleidelijk om jezelf te bekijken tijdens een videogesprek, maar echt behulpzaam is het niet. Elke keer wanneer je dat kleine schermpje met jezelf bewondert, verbreek je het oogcontact. En dat leidt af. Als je de drang om jezelf te bekijken niet kunt weerstaan, maak het beeld met jezelf dan zo klein mogelijk of schakel het beeld uit.

13. Houd een glas drinken bij de hand

Allemaal leuk en aardig dat je videogesprek nu al bijna een uur duurt. Maar als je lang het woord hebt gehad, dan zul je na 60 minuten wel snakken naar een glas water. En als je dan niets te drinken bij de hand hebt, kan het gesprek z’n charme verliezen na een lange drinkpauze. Had je nu maar een glas drinken klaargezet…

Praten met een droge mond en pijnlijke keel van de droogte is niet fijn. Wanhopig verlangen naar water terwijl je naar iemand luister ook niet. Vooral niet als je deze persoon niet wilt onderbreken. Voor al deze situaties helpt het als je een glaasje drinken klaar zet, just in case

14. Eet van tevoren

Niets is zo onaantrekkelijk als meekijken hoe iemand eet. Of het nu een broodje gezond is of een magnetronmaaltijd die je uit de plastic verpakking lepelt, dit is niet de tijd daarvoor. Eten of op kauwgom kauwen tijdens een videogesprek is onbeleefd. Beëindig het gesprek als je verlangen naar eten groter is dan een interessant gesprek met je date. Of wees slim: eet van tevoren.

15.Weersta de neiging om te friemelen

Ben je geneigd om te gaan friemelen met een pen als je zenuwachtig bent? Zorg er dan voor dat niets binnen handbereik ligt. Zoals friemelen in het echte leven afleidt van het gesprek, zo geldt dat ook voor een videogesprek. De irritante, herhaalde bewegingen op de camera zijn net zo afleidend als in een persoonlijk gesprek.

Videogesprekken als eerste date zijn nieuw voor de meeste singles. Voor de pandemie drongen de dating apps erop aan, maar kwam de videobellen-trend nog niet echt van de grond. Nu zijn het niet de café die als eerste-date-hotspot door het leven gaan, maar video dating apps.

Als single word je gedwongen om videogesprekken te hebben, terwijl de meeste singles zich daar nog een beetje ongemakkelijk bij voelen. En als je daar nog niet de nodige ervaring mee hebt, dan zullen deze tips je helpen om het iets meer eigen te maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie