Eerste date: jezelf kalmeren als je zenuwachtig bent

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Je hebt iemand ontmoet via het internet, hebt een leuke (virtuele) klik en jullie zijn al een tijdje aan het chatten. Nu is het eindelijk tijd voor de eerste date en je kijkt er enorm naar uit. Maar nu het moment bijna daar is, beginnen de zenuwen enorm op te spelen. Klotsende oksels, slopende zenuwen en razende gedachten zijn niet de ingrediënten van een eerste date die leuk hoort te zijn.

Het is echter volkomen normaal om zenuwachtig te zijn voor een eerste date. En gelukkig zijn er ook een aantal handige tips om jezelf te kalmeren als je zenuwachtig bent. Met onderstaande tips ben je zo weer rustig en kun je weer volledig gaan genieten van een date.

Zenuwachtig voor de eerste date

Soms lijkt het alsof andere mensen helemaal geen zenuwen hebben voor een date. Maar wie dat zegt, is niet helemaal eerlijk. Iedereen is een beetje nerveus voor een eerste date. Alleen de een natuurlijk wat meer dan de ander, maar dit is volkomen normaal.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Er zijn meerdere redenen waarom dit gebeurt; je wilt goed voor de dag komen en je hebt hoop dat je een leuk persoon gaat ontmoeten. In gedachten heb je deze persoon misschien al geromantiseerd waardoor je de lat al te hoog hebt gelegd voor jezelf. In combinatie met het onwennige en onbekende zijn dit genoeg redenen om zenuwachtig te worden.

Waarom gebeurt dit?

Zenuwen ontstaan meestal omdat je van tevoren bepaalde verwachtingen schept. Je hebt een tijd met iemand gechat, hij of zij lijkt enorm interessant (of aantrekkelijk) en nu wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Je wilt de beste versie van jezelf zijn en dat is natuurlijk erg spannend. Daarnaast wil je niet dat er ongemakkelijke stiltes vallen, dat het niet tegenvalt of dat er geen vervolgdate gaat komen. Dit zijn allemaal zaken om zenuwachtig over te zijn, waardoor het logisch is dat je nerveus bent voor een eerste date.

8 tips om jezelf te kalmeren

Nu is er natuurlijk wel een verschil tussen gezonde spanning en oncontroleerbare zenuwen. Het is belangrijk om je zenuwen te controleren, zodat je ook kunt gaan genieten van de date. Dit zijn de beste tips om jezelf te kalmeren op een rijtje.

1. Kies een relaxte datelocatie

Om de zenuwen voor een date te verminderen, kun je van tevoren al wat voorbereidingen treffen. Door bijvoorbeeld een datelocatie te kiezen waar jij je comfortabel voelt, zullen de zenuwen al een stuk minder zijn. Je weet waar je naartoe gaat en waar je bent, waardoor dat al een factor is waar je niet gestrest over hoeft te zijn.

2. Bereid je goed voor

Als je een uur voor de date nog je outfit moet kiezen en moet bedenken hoe je naar je locatie gaat, kan dit een hoop extra zenuwen veroorzaken. Het is daarom een goede tip om je van tevoren goed voor te bereiden. Plan genoeg tijd in om je klaar te maken en kies de avond van te voren al de kleren die je aan gaat doen. Zo hoef je niet nog tijden te twijfelen voor je kledingkast en ga je voorbereid op pad.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Laat de verwachtingen los

De meeste zenuwen voor een eerste date ontstaan doordat je bepaalde verwachtingen hebt geschept. Je hebt misschien al tal van scenario’s bedacht over hoe de date gaat lopen, en je hoopt dat het aan al deze verwachtingen gaat voldoen. Toch loopt een date nooit helemaal zoals gepland, dus probeer daarom ook al je verwachtingen los te laten. Ga met een open mind naar de date toe en laat alles over je heen komen.

4. Wees niet bang voor wat je moet zeggen

Een van de grootste zenuwpunten voor een date is de angst dat je iets verkeerds zegt of dat er ongemakkelijke stiltes gaan vallen. Maar waarom zou je daar nu al druk om maken? Probeer die gedachten uit je hoofd te zetten. Als er een klik is, dan zal het gesprek vanzelf soepel lopen. Je hoeft de eerste date niet te zien als een interview en vaak loopt het gesprek vanzelf.

Weet je echt niet of je genoeg kan bedenken om over te praten, dan kun je je altijd voorbereiden en alvast wat vragen bedenken die je kunt stellen. Zo heb je altijd iets paraat als het gesprek dreigt stil te vallen. Enkele vragenlijsten die je daarbij helpen:

5. Realiseer je dat de ander ook zenuwachtig is

Jij bent echt niet de enige die zenuwachtig is voor je date. Iedereen is dat. Door te realiseren dat de persoon die tegenover je zit ook die spanning voelt, zal al een deel van de spanning wegzakken. Jullie stellen je beiden kwetsbaar op en het is goed dat je dat in je achterhoofd houdt.

6. Ga voor een actieve date

De activiteit die je gaat doen tijdens je date kan een grote invloed hebben op de spanning tijdens de date. Als jullie samen tegenover elkaar gaan zitten eten, dan is dit gelijk een stuk spannender dan wanneer het nog wat meer casual is. Het voelt officieel en jullie hebben alleen elkaar om mee te praten en verder geen enkele vorm van afleiding.

Daarom is het verstandiger om als eerste date te gaan voor een actieve date. Door iets actiefs te doen neem je een deel van de ongemakkelijkheid weg, zit je lekkerder in je vel en kunnen jullie naast praten ook nog iets anders doen. Een paar voorbeelden:

  • Laat je agressie gaan en volg samen een boksles
  • Speel samen een lasergame
  • Ga zwemmen in een tropisch zwembad
  • Bezoek een trampolinepark

7. Leg jezelf in de watten

Naast dat je jezelf goed kunt voorbereiden voor je date, kun je dit proces ook nog wat meer ontspannen maken. Je kunt jezelf natuurlijk klaarmaken, maar hoe fijn is het om dan gelijk even te relaxen. Neem een warm bad, lees een leuk boek, zet een muziekje op tijdens het klaarmaken; allemaal zaken die zorgen voor afleiding en ontspanning. Doordat je minder zenuwen opbouwt vóór de date, zul je ook een stuk minder spanning voelen tíjdens de date.

8. Laat dingen op hun beloop

Je kunt je eindeloos voorbereiden, tips lezen en gesprekken oefenen in je hoofd, maar het belangrijkste is toch om dingen op hun beloop te laten. Piekeren is de reden waarom velen angst voor daten hebben. Neem alles hoe het komt en kijk rustig hoe de date verloopt. Denk niet te veel na, maar probeer gewoon te genieten van het gezelschap. Is de date toch niet zo leuk? Dan heb je in ieder geval wat meer levenservaring opgedaan en heb je een leuk verhaal om later tegen je kinderen te vertellen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie