Home Dating Angst om te daten? Onderzoek zegt dat datingangst ‘heel normaal’ is

Angst om te daten? Onderzoek zegt dat datingangst ‘heel normaal’ is

4 minuten leestijd
0
angst man

Daten is van nature een vreemde situatie: twee mensen die elkaar niet kennen, maar die misschien wel een relatie met elkaar gaan beginnen. Als alles goed gaat, tenminste. Want er kan van alles gebeuren in deze typische situatie vol onzekerheden.

Voor singles is het vooral de eerste date die angstaanjagend is. De angst om beoordeeld, uitgelachen of afgewezen te worden, staat een prettige kennismaking in de weg. Zal hij komen opdagen? Zal ze mij wel leuk vinden? Wat moet ik hemelsnaam zeggen? Wat als ik te veel zeg? Te weinig? De overbodige gedachten gooien alleen maar meer olie op het angstvuur.

Angst om te daten

Dit type angst om te daten kan leiden tot het vermijden van ontmoetingen met nieuwe mensen, maar ook geeft het een gevoel van isolatie. Misschien heb je door de angst zelfs al de hoop opgegeven om een geschikte partner te vinden. Maar als je denkt dat je de enige bent die deze angst voor daten heeft, dan heb je het mis.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Datingsite Plenty of Fish (POF) deed onderzoek onder 2.000 singles om de relatie tussen angst en daten te onderzoeken. Dat het fenomeen bestaat, dat weet iedereen. Maar hoeveel mensen ervaren sterke angsten voorafgaand aan een date? En is iedereen onzeker over zichzelf in aanloop naar zo’n ontmoeting? Het onderzoek van POF geeft het definitieve antwoord op de vragen die we hebben.

Angst is heel normaal

Angst komt vrij vaak voor onder singles. Op de vraag of zij zich ooit angstig hebben gevoeld, geeft maar liefst 82% aan dat hun typische angstniveau van matig tot zeer hoog varieert. Er is dus maar een kleine groep singles die zegt geen angst te voelen of dat niet wil toegeven.

 • 43% matig
 • 24% hoog
 • 15% zeer hoog

Vrouwen bevinden zich vaker aan beide uiteinden van het spectrum. Ze melden vaker dan mannen een zeer hoog angstniveau (16% vs 13%) en een zeer laag angstniveau (4% vs 3%).

Zenuwen voor de eerste date

Een gezonde dosis spanning voor een eerste date is normaal. Maar het is nog normaler dat je angst voelt als je iemand ontmoet waarmee je een romantische connectie gaat onderzoeken. Bij twee derde van de singles, 67% om precies te zijn, beginnen de zenuwen zo hevig te tintelen dat het hen angst oplevert. Daten verslaat zelfs deze veelvoorkomende stressvolle levensgebeurtenissen als het op angst aankomt:

 • 32% belastingaangifte doen
 • 28% werk
 • 27% verkiezingen

Wat ook interessant is om te weten, is dat 1 op de 5 singles helemaal geen date heeft gehad door de angst die zij voelen. Bijna een derde van de singles piekert de avond voor een date voortdurend (31%) en 26% heeft slaapuren verloren door te denken aan een aanstaande date. Meer dan een kwart van de singles ligt dus letterlijk wakker van de gedachtes aan lastige gesprekken en oneindig veel onbekende factoren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Pre-date stress

Een date is spannend. Maar wat vaak nog spannender is, zijn de minuten er vlak voor. Het moment waarop je uit de auto stapt om met knikkende knieën naar het restaurant te lopen of steeds naar buiten kijken wanneer je thuis afspreekt: het zijn de bekende situaties waarin de handpalmen en oksels beginnen te zweten. Dit zijn de drie voornaamste momenten die angst opwekken bij singles:

 • Wachtend tot hun date arriveert (30%) – komt hij of zij wel opdagen?
 • Als ze niets horen op de dag van de date (21%) – gaat het nog door?
 • Wanneer ze onderweg zijn naar de date locatie (17%) – is er wel een parkeerplek?

De eerste indruk

Dating is ongelooflijk leuk als het allemaal meezit, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Een van deze uitdagingen is het gebrek aan controle. Je vraagt je af of je date jou leuk zal vinden. Waar zal het gesprek over gaan? Als ze op date gaan, is 69% van de singles het meest bezorgd over hoe hun date hen zal zien, gevolgd door het gesprek gaande te houden (64%) en hoe hun date eruit zal zien (64%).

Omdat de eerste date het moment is waarop mensen worden beoordeeld, wil iedereen zichzelf van hun beste kant laten zien. Vrouwen zijn angstiger dan mannen op dates als het gaat om wat ze dragen (57% vs 51%), wie de rekening betaalt (39% vs 29%) en hoe ze eruit zien (67% va 60%). Mannen, aan de andere kant, zeggen vaker dan vrouwen dat ze een angstaanval hebben gehad tijdens een date (11% vs 8%).

De druk verlichten

Hoe kunnen singles de spanning die bij de eerste date hoort verminderen? Makkelijk, houd de date kort en casual. Dit zijn de drie beste date ideeën waarmee singles zich minder zorgen maken over hun angsten:

 • Een snelle koffiedate – kort en krachtig
 • Een buitenwandeling – of iets in de natuur doen
 • Een actieve date – zoals bowlen of minigolf

Het is altijd verleidelijk om angsten uit de weg te gaan, alleen wordt het daarmee niet veel beter. Integendeel: de angst wordt sterker. Tegen de angst ingaan kan in het begin overweldigend aanvoelen, maar met een beetje oefening en de juiste tools kun je de angstgevoelens na verloop van tijd verminderen. De beste manieren waarop singles omgaan met de angsten zijn de volgende:

 • Naar muziek luisteren (81%)
 • Lezen (66%)
 • Sporten (64%)
 • Alcoholgebruik beperken (55%)

Zelfs als de angst blijft bestaan, is het goed om te weten dat 84% van de singles zegt dat het volkomen normaal is om angsten te hebben. Een paniekstoornis, piekerprobleem of sociale angst komen immers ook best vaak voor. En evenveel singles zijn van mening dat het vaker besproken mag worden. Bijna driekwart van de singles is het ermee eens dat als anderen wat meer open over het onderwerp zouden zijn, ze zich daardoor minder alleen zouden voelen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs he…