Home Relatie Hulp bij huwelijksproblemen? Hier kun je terecht om het op te lossen

Hulp bij huwelijksproblemen? Hier kun je terecht om het op te lossen

5 minuten leestijd
0
hart kruis

Huwelijksproblemen moeten worden opgelost, niet genegeerd. Aan een huwelijk dient nu eenmaal gewerkt te worden om het goed te houden. Voor niks gaat de zon op en om een huwelijk goed te houden, en niet te laten stranden, dienen beide partners er de nodige energie in te steken.

Dus om je huwelijk niet vroegtijdig te laten stranden, doe je daar van alles voor. Maar soms kun je gewoon tegen problemen aanlopen die je zelf maar moeilijk kunt oplossen met zijn tweetjes. Is je huwelijk in zwaar weer beland en weet je zelf niet meer hoe het te redden? Schakel dan de hulp van een professional in om de problemen op te lossen.

Hulp bij huwelijksproblemen?

Als je problemen hebt op huwelijksgebied, kijk dan eerst eens goed wat er precies aan de hand is. Op die manier kun je de beste persoon erbij halen voor hulp om de problemen op te lossen. Je kunt diverse personen inschakelen bij huwelijksproblemen zoals een maatschappelijk werker, een psycholoog of een relatietherapeut. En het is niet zo dat je het bij de hulp van één persoon hoeft te laten, maar ook kun je meer mensen inschakelen om je te helpen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Verschillende problemen met verschillende oorzaken

Veel goede huwelijken raken in een crisis, omdat mensen gedurende een huwelijk vergeten hoeveel werk er nodig is om de relatie gezond en bloeiend te houden. Kinderen, werk, hobby’s en persoonlijke interesses kunnen de aandacht voor elkaar verminderen. En dat gebeurt in bijna elke relatie.

Een dip in de relatie is dus niet te voorkomen, hoe goed je ook je best doet. Maar het betekent niet het einde van het huwelijk: de relatie is nog te redden. Huwelijksproblemen kunnen tal van oorzaken, maar ook verschillende gevolgen hebben. En afhankelijk van de problemen en de gevolgen, zijn er verschillende partijen die je daarbij kunnen helpen.

De maatschappelijk werker

Als de problemen hoofdzakelijk op maatschappelijk gebied liggen, kun je ervoor kiezen een maatschappelijk werker in te schakelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan problemen zoals culturele verschillen die moeilijk te overbruggen zijn, financiële problemen of ruzie over de kinderen en de opvoeding. Een maatschappelijk werker kun je inschakelen om de bestaande problemen op een rijtje te zetten en er samen met jou en je partner een oplossing voor te zoeken.

Een maatschappelijk werker is er voor iedereen om te helpen en kan dus door iedereen ingeschakeld worden. Ze zijn overal te vinden, dus dat is niet zo ingewikkeld. Je kunt terecht bij maatschappelijk werk via je gemeente: bijvoorbeeld via een wijkteam of het Wmo-loket.1

Als de maatschappelijk werker je komt helpen met huwelijksproblemen zullen zij zowel met jou als je partner contact hebben en met de kinderen, indien nodig. Op die manier kunnen ze je problemen het beste aanpakken en er een oplossing voor zoeken.

Komt de maatschappelijk werker er zelf niet uit of is er andere (meer specialistische) hulp nodig? Dan kan deze je doorverwijzen naar een specialist of een andere instantie.

Wat kan een maatschappelijk werker voor je doen?

Je kunt ervoor kiezen eenmalig naar een maatschappelijk werker te gaan, maar meerdere keren is vaak beter. Ze kunnen de situatie beter bekijken en oplossingen bedenken als je contact houdt. Veel maatschappelijk werkers hebben een inloopspreekuur wanneer je binnen kunt lopen voor meer informatie. Maar het is ook mogelijk dat ze je thuis komen bezoeken om beter op de hoogte te raken van de situatie.

Een maatschappelijk werker kan uitkomst bieden als je zelf teveel aan je hoofd hebt en de problemen niet meer kunt overzien. Veelal wordt er een plan gemaakt waaraan jij en je partner je kunnen houden om zo de huwelijksproblemen op te lossen.

conflict ruzie

De psycholoog

Als een maatschappelijk werker geen oplossing kan bieden voor je problemen, of deze dermate specialistisch van aard zijn dat deze niet binnen zijn of haar vakgebied vallen, kun je je tot een andere hulpverlener te wenden bij huwelijksproblemen. Als je huwelijksproblemen hebt die bijvoorbeeld over emotionele ontrouw gaan, of over intimiteitsproblemen, jaloezie of een midlifecrisis kun je ervoor kiezen een psycholoog in te schakelen om te helpen. Dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden: een psycholoog kan bij veel klachten hulp bieden.

Wat kan een psycholoog voor je betekenen?

Niet iedereen is even snel geneigd naar een psycholoog te stappen met zijn of haar problemen, omdat ze er eerst zelf uit willen komen. Kun je echter niet meer samen over je problemen praten en kom je er niet meer uit, omdat communiceren op een normale manier niet mogelijk is en steeds op ruzie of iets anders uitdraait? Dan kan een psycholoog de problemen voor je op een rijtje zetten en kijken waar de knelpunten zitten.

Problemen hebben altijd een oorzaak

Als de problemen geestelijk van aard zijn kan een psycholoog vaak uitkomst bieden. Zij hebben een ruime ervaring op dit gebied en weten vaak de vinger op de zere plek te leggen zodat ze het probleem dat er bestaat kunnen proberen op te lossen, samen met jou en je partner. Huwelijksproblemen kunnen sinds een korte tijd bestaan, maar het is tevens goed mogelijk dat ze een diepere oorzaak hebben die uit een nog veel vroegere periode uit je leven stamt.

Als dit het geval is zal de psycholoog dit trachten te achterhalen en bekijken wat voor invloed dit op je huidige leven heeft. Als een probleem eenmaal gevonden is, kan er een oplossing op maat bij gezocht worden zodat je problemen makkelijker te behandelen zijn.

ruzie wijzen

De relatietherapeut

Huwelijksproblemen zullen de meeste mensen in eerste instantie met elkaar willen bespreken, want het betreffen tenslotte wel privéaangelegenheden. Kom je er niet uit of zijn de problemen niet goed meer te overzien? Dan kun je er ook voor kiezen een speciale relatietherapeut te bezoeken. Een therapeut kan je op veel gebieden bijstand bieden zodat jullie problemen samen met jullie eens goed op een rijtje gezet worden zodat er daadwerkelijk iets aan gedaan kan worden.

Veel mensen laten relatieproblemen zachtjes sluimeren totdat ze op een bepaald punt aangekomen zijn dat de bom barst. En dan zijn de gevolgen soms amper meer te overzien. Om het niet zover te laten komen is kiezen voor relatietherapie vaak geen slechte keuze.

Vrienden of familie

Vind je een relatietherapeut maar niks of overdreven gedoe of wil je niet met een buitenstaander over je problemen praten? Maar heb je wel met problemen binnen je huwelijk te kampen, van wat voor aard dan ook? Als jullie er samen niet uitkomen, kun je ook de hulp inschakelen van goede vrienden of familie om jullie bijstand te geven.

Communicatie blijft het belangrijkste bij problemen en het is zaak dat je met je partner blijft praten om een oplossing te vinden voor je problemen. Heb je vrienden of familie waar je goed mee kunt praten en die je kunnen helpen met bepaalde problemen? Vraag dan om hulp, maar zorg er wel voor dat zij er zelf geen problemen mee krijgen.

hart sleutel divider

Waarop dien je te letten?

Als je hulp zoekt bij je huwelijksproblemen en daar een professional voor inschakelt, is het zaak dat je iemand vindt die je ook daadwerkelijk kan helpen en dat deze beschikt over een BIG-registratie.

De BIG-registratie wordt verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en kan gegeven worden aan zorgverleners op allerlei gebieden. Dit kunnen bijvoorbeeld artsen of verplegend personeel zijn maar ook psychologen, maatschappelijk werkers of relatietherapeuten kunnen zich bij het register inschrijven. Als ze dit gedaan hebben en erin geregistreerd staan mogen zij hun beroepstitel voeren en bepaalde (medische) handelingen zelfstandig uitvoeren.

Voor de registratie hebben zij uiteraard een geldig diploma nodig en de registratie dient eens in de vijf jaar hernieuwd te worden. Indien je als cliënt problemen hebt met een hulpverlener kunnen zij daarvoor bestraft of onderzocht worden, omdat ze onder het tuchtrecht vallen.

Goede hulp gegarandeerd

Het belangrijkste voor jou als cliënt bij een specialist die een BIG-registratie achter zijn of haar naam heeft staan, is dat je ervan verzekerd bent dat je met iemand te maken hebt die gediplomeerd is en het werk dat hij of zij doet ook wettelijk mag uitvoeren. Zo heb je de meeste zekerheid dat je bij een goede hulpverlener terechtkomt die je daadwerkelijk kan helpen of je kan doorsturen naar een ander als ze er zelf niet goed uitkomen.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe word je een betere partner voor hem en haar?

Als je een relatie met elkaar aangaat en zeker wanneer je gaat samenwonen, trouwen of kind…