16 tips voor daten met sociale angst (of fobie)

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Sociale angst, dat is zo’n lastige situatie. Het kan niet alleen je dagelijks leven beïnvloeden, maar het kan ook behoorlijk in de weg zitten als je wilt gaan daten. In Nederland wordt geschat dat één op de tien mensen hiermee te maken krijgt. Dat is een behoorlijk aantal, en het heeft serieus impact.

Je kent dat gevoel wel, de angst dat anderen je negatief beoordelen, de zenuwen wanneer je voor een groep moet spreken, of de klamme handen als je iemand nieuw ontmoet. Het is vaak een combinatie van deze dingen die ervoor zorgt dat je bepaalde situaties het liefst vermijdt. En dan heb je misschien ook nog een sociale fobie die een extra laagje spanning toevoegt als je online gaat daten.

Waarom daten lastig is met sociale angst

Voel je een knoop in je maag als je alleen al denkt aan een date? Pieker je dagen vóór de date al over de eerste afspraak? Het is omdat die sociale angst ervoor zorgt dat je jezelf voortdurend in twijfel trekt. Je denkt constant: ‘Wat als ik iets stoms zeg?’ of ‘Wat als ik iets raars doe?’

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

En laten we eerlijk zijn, de angst voor afwijzing speelt ook een rol die we niet kunnen negeren. Je bent bang om afgewezen te worden, wat je zelfvertrouwen flink kan aantasten. En dan heb je die vervelende lichamelijke reacties, zoals zwetende handen en een bonzend hart, die je gewoon niet onder controle lijkt te kunnen houden.

Het is als een innerlijke strijd tussen de wens om te daten en de angst om te falen. Maar weet je, dat is helemaal normaal. Iedereen heeft wel ergens last van, en het maakt je niets minder waard dan een ander. Je bent niet alleen in deze strijd tegen sociale angst bij het daten. Er zijn manieren om ermee om te gaan en je zelfvertrouwen op te bouwen, en dat is precies waar we het over gaan hebben.

16 tips voor daten met sociale angst

Als je vastbesloten bent om daten een kans te geven, ben je op de juiste plek voor wat handige tips om je op weg te helpen. En denk vooral aan deze inspirerende woorden van de uitvinder van de personenauto, Henry Ford: ‘Of je nu denkt dat je het kunt of dat je het niet kunt, je hebt gelijk’. Het draait allemaal om je mindset, dus denk positief en wees niet te hard voor jezelf. Laten we eens kijken hoe je de online datingwereld kunt betreden zonder dat je hart in je keel bonst van de angst.

1. Neem de tijd voor de voorbereiding

Oké, laten we eerlijk zijn, voorbereiden voor een date kan een behoorlijke klus zijn. Maar dat betekent niet dat je als een wervelwind door het huis moet razen en jezelf uiteindelijk nog gestrester voelt. Nee, neem juist rustig de tijd om je voor te bereiden. Spring onder de douche, trek die leuke outfit aan en leg je kleren op tijd klaar. Relax.

2. Wees eerlijk

Weet je wat? Het is helemaal prima als je niet meteen staat te springen om in het openbaar af te spreken. Als drukke plekken je nerveus maken, is dat helemaal begrijpelijk. En hier komt de sleutel: wees eerlijk. Je hoeft niet te doen wat je niet wilt. Als de ander voorstelt om in een restaurant te eten en je krijgt al klamme handen bij dat idee, zeg dan gewoon eerlijk dat dit niet jouw ding is. Geen stress, jij hebt de touwtjes in handen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Plan de date snel in

Heb je dat ook, dat je dagenlang piekert over een date en allerlei rampscenario’s in je hoofd afspeelt? Je brein draait overuren met negatieve gedachten, en dat put je uit. Hier is de oplossing: plan die date zo snel mogelijk in, het liefst morgen al. Zo voorkom je dat je de hele week gespannen zit te wachten op iets waar je tegenop ziet.

4. Kies een comfortabele date-activiteit

Het draait allemaal om comfort, dus kies een date-activiteit waarbij je je op je gemak voelt. Denk aan een wandeling in het park of een korte koffiedate bij jou of de ander thuis. Als je je comfortabel voelt, is de kans groter dat je je sociale angst onder controle hebt.

5. Oefening baart kunst

Je sociale angst aanpakken is als een spier die je moet trainen. Je leert het meest door je angsten recht in de ogen te kijken. Denk aan therapie voor sociale angst, waarin je juist de enge situaties opzoekt. In het datingwereldje betekent dit dat je online contacten legt om een beetje gevoel te krijgen voor daten, zonder de druk van face-to-face contact.

Gedag zeggen tegen sociale angst komt niet van de ene op de andere dag. Begin klein, zeg gedag tegen vreemden op straat, voer een praatje met de caissière of maak een praatje met je buren die je nog niet kent. Dankzij datingapps zoals Lexa, kun je ook online oefenen voordat je met iemand afspreekt. Of oefen met een vriend of vriendin om een date na te bootsen, als dat je helpt.

6. Bespreek het met een vriend(in)

In je eentje kan het soms moeilijk zijn om realistisch te blijven. Soms is het moeilijk om realistisch te blijven als je in je eentje zit te piekeren. Misschien denk je wel dat je totaal niet de moeite waard bent. In deze gevallen: onthoud dat je vrienden en vriendinnen er zijn om je te steunen. Praat met ze over je eerste date en laat je geruststellen. Hun steun zal je zelfvertrouwen een boost geven en je met meer vertrouwen de date in laten stappen.

7. Richt je aandacht op de ander

Je kent dat gevoel wel: je bent zo zenuwachtig dat je haast een tunnelvisie krijgt. Alles draait om jou, je gedrag, je woorden, hoe de ander op je reageert, en wat je voelt. Maar dat kun je voorkomen door je te focussen op je date. Stel vragen, luister aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft, en vergeet even de zenuwen. Hoe meer je je op je date richt, hoe minder je bezig bent met jezelf. Het gaat tenslotte om wat jullie van elkaar vinden en niet om wat jij van jezelf vindt? Een aantal dingen waarop je kunt letten:

  • Wat zegt deze persoon allemaal?
  • Wat vind je van wat diegene zegt?
  • Hoe beweegt de mond tijdens het praten?
  • Gebruikt de persoon stopwoorden?
  • Beweegt de persoon veel met de handen?
  • Zoekt de persoon oogcontact?
  • Wat vind je van de lach van de persoon?

8. Cognitieve therapie

Een groot deel van die angst die je voelt, komt voort uit verkeerde overtuigingen. Je denkt misschien dat het einde van de wereld nadert als iemand je een beetje raar vindt. Maar weet je wat? Dat is gewoon niet waar. Cognitieve therapie kan je helpen die verkeerde overtuigingen te veranderen.

Je kunt bijvoorbeeld denken dat iedereen jou geweldig moet vinden, maar in werkelijkheid maakt het helemaal niet uit wat anderen denken. Dat iemand je raar vindt betekent niet meteen dat je raar bent. Door cognitieve therapie leer je dat het niet zo belangrijk is wat anderen over je zeggen of denken. In ieder geval helemaal niet zo belangrijk is als je denkt.

9. Leer technieken om te ontspannen

Die zenuwen kunnen behoorlijk wat lichamelijke reacties teweegbrengen, zoals een snelle ademhaling en hoge hartslag. Maar je kunt dat onder controle houden met bepaalde technieken. Leer je ademhaling vertragen en voorkom dat je overspoeld wordt door spanning in sociale situaties. Het is een stap in de richting van die stressvrije date waar je van droomt.

10. Praat van tevoren virtueel

Laten we eerlijk zijn, die eerste ontmoeting kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Maar waarom wachten tot je elkaar in persoon ziet? Pak de telefoon of start een videochat om het ijs te breken. Het helpt jullie allebei om te wennen aan elkaars stem en gezicht, waardoor de echte date veel minder stressvol wordt.

11. Oefen positieve zelfspraak

Je hebt de kracht van positieve zelfspraak in je arsenaal, ook wel bekend als positieve affirmaties. Herinner jezelf eraan dat je de moeite waard bent, interessant bent en dat je date geluk heeft om jou te ontmoeten. Zeg die negatieve gedachten gedag en verwelkom een zelfverzekerde mindset.

12. Vermijd cafeïne en suiker

Die grote kop koffie of dat suikerrijke drankje kunnen je zenuwen in een achtbaanrit veranderen. Vermijd deze middelen voorafgaand aan de date om je lichaam en geest rustiger te houden. Je zult merken dat je veel relaxter aan de date begint. Kijk ook welke andere voedingsmiddelen of drankjes je voorafgaand aan de date kunt skippen om nervositeit te verminderen.

13. Breng een vriend of vriendin mee

Soms is een extra schouder om op te leunen precies wat je nodig hebt. Als het je geruststelt, nodig dan een vriend of vriendin uit om bij de date te zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een dubbeldate. Ze kunnen je ondersteunen en je helpen je op je gemak te voelen.

14. Visualiseer een positieve date-ervaring

Sluit je ogen en stel je voor dat de date perfect verloopt. Zie jezelf lachen, genieten van het gezelschap en ontspannen zijn. Visualisatie kan je helpen om positief en vol vertrouwen de date in te stappen.

15. Herinner jezelf eraan dat kwetsbaarheid oké is

Kwetsbaarheid is geen zwakte, het is een teken van moed. Weet dat het oké is om jezelf te laten zien zoals je bent, met al je onzekerheden en angsten. Authentiek zijn maakt je alleen maar aantrekkelijker.

16. Geef jezelf credit voor elke stap die je zet, hoe klein ook

Elke stap voorwaarts verdient een schouderklopje. Geef jezelf de erkenning die je verdient, of het nu gaat om het plannen van de date of gewoon het tonen van interesse in iemand. Zeg tegen jezelf dat je het geweldig doet. Want terwijl het moeilijk voor je is, ga je wel de uitdaging aan.

Daten met sociale angst is een uitdaging, dat staat vast. Maar onthoud, het gaat erom dat je die angst stapje voor stapje overwint. Als je voelt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent, is dat ook oké. Werk eerst aan jezelf voordat je jezelf in het datingavontuur stort. Het overwinnen van sociale angst is een proces, maar als daten je daarbij kan helpen, is dat een dubbele overwinning.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie