Wat is een dubbeldate? Tips, voorbeelden en ideeën

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Een date-night met je partner is gezellig. Een groepsactiviteit met je vrienden ook. Waarom zou je ze dus niet aan elkaar koppelen, om het beste van twee werelden te combineren? Dat is precies waar het om gaat bij een dubbeldate: een date voor twee stellen.

Een dubbeldate is geen dubbele date in de zin van twee dates met dezelfde persoon. Het is ook geen date met één persoon die meteen erna wordt opgevolgd door een date met een ander. Dat is niet wat met een dubbeldate wordt bedoeld. Het is een date voor twee koppels of tussen een koppel en twee singles die aan elkaar gekoppeld zijn. We leggen uit wat een dubbeldate precies is en geven je een aantal tips voor dubbeldaten.

Wat is een dubbeldate?

Als je voor een dubbeldate kiest, houdt dit altijd in dat je met meerdere personen tegelijk iets gaan doen. Een dubbeldate bestaat uit twee koppels die samen iets gaan doen. Het is niet noodzakelijk dat je elkaar al van tevoren kent, maar dit is meestal wel het geval. In de meeste gevallen bestaat uit een dubbeldate dus uit vier personen die samen iets doen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Twee koppels die samen op date gaan

In de meeste simpele vorm van een dubbeldate gaan twee stellen met elkaar op pad. Het is een date tussen het ene koppel en het andere koppel, vaak met een vriendschappelijk doel en niet met een romantisch of seksueel motief. Dit betekent bijvoorbeeld dat jij en je partner afspreken met een bevriend koppel om met z’n vieren iets leuks te ondernemen.

Wat je gaat doen, kan heel erg verschillen. Maar het is gebruikelijk dat je iets kiest wat iedereen van het gezelschap leuk vindt. Dit is ook het voornaamste doel van een dubbeldate: dat iedereen plezier heeft. Een dubbeldate in deze vorm is altijd vriendschappelijk en er zijn geen andere intenties.

Twee singles, één koppel

Een andere vorm van een dubbeldate is bedoeld om twee mensen aan elkaar te koppelen. Oftewel: twee mensen gaan op een eerste date, maar doen dit samen met een koppel. In deze vorm zijn het vaak twee singles die beiden bekend zijn met het koppel, maar nog niet met elkaar. De dubbeldate heeft dan niet alleen een vriendschappelijk doel, maar ook een romantisch motief. Dat motief is de kennismaking van twee singles.

Een eerste date kan erg spannend zijn. Als je ervoor kiest om dit samen met een ander stel te doen, die beiden kennen, dan is het wat minder ingewikkeld. Het vergroot het comfort en vermindert de zenuwen. Je hoeft niet als enige moeite te doen om het gesprek levendig te houden, want er zijn nog drie anderen die op de situatie kunnen inspelen.

6 tips voor dubbeldaten

Als je voor een dubbeldate kiest, zorg er dan altijd voor dat het belangrijkste doel duidelijk is: plezier hebben. Zelfs als er twee singles zijn die daten met een koppel is dat doel niet anders. Het belangrijkste is dat jullie elkaar zien, een leuk contact hebben en kunnen praten met elkaar.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Kies iets waarmee iedereen zich kan vermaken

Een dubbeldate hoeft niet superspannend, uitzonderlijk of flitsend te zijn. Het enige dat telt is dat iedereen zich goed vermaakt. Als dat gewoon bij iemand thuis is, terwijl je gezellig zit te eten, een spelletje doet of samen televisie kijkt, dan is dat ook goed.

Ben jij degene die de date organiseert? Dan kan het moeilijk zijn om wat origineels te verzinnen. Let bij de keuze van het uitje goed op wat jullie zelf leuk vinden om te doen, maar houd ook rekening met wat het andere koppel graag doet. Zijn jullie allemaal sportief aangelegd? Dan is er natuurlijk niets mis met een sportieve activiteit. Het is vooral zaak dat je iets kiest dat voor iedereen geschikt is.

2. Bespreek het met je partner

Een goede tip voor een dubbeldate is dat je altijd van tevoren even goed nadenkt of dit iets voor jullie is. Bespreek altijd op voorhand met je partner wat deze van een dubbeldate vindt. Niet iedereen zal even dol zijn op uitgaan met anderen samen en misschien wil je partner wel liever alleen met jou zijn.

Staat je partner wel positief tegenover een dubbeldate? Plan ook dan niets zomaar zonder medeweten van je partner, maar overleg altijd eerst.

3. Kijk goed met wie je op dubbeldate gaat

Hebben jullie veel dingen met elkaar gemeen? Dan maakt dat een dubbeldate ook meteen een stuk makkelijker, want dan kun je iets kiezen om te doen dat iedereen leuk vindt. Heb je vrienden die je niet zo vaak ziet? Dan kun je ter plekke ook alvast een datum prikken voor de volgende keer. Mogelijk ga je ook als koppel met verschillende vrienden op dubbeldate: zo kun je ook iedere keer weer voor iets anders kiezen.

4. Kies een passende locatie

Heb je eenmaal besloten wat jullie gaan doen op de dubbeldate? Kies dan een geschikte locatie. Gaan jullie uit eten op een dubbeldate? Dan kan dit op een locatie zijn waar jullie graag komen, maar zorg er wel voor dat er voor iedereen wat lekkers op de menukaart te vinden is. En als het op afstanden aankomt, dat het niet te ver rijden is voor beide partijen.

Wonen jullie een eindje bij elkaar vandaan? Kies dan een leuk restaurant ergens in het midden zodat het voor iedereen goed bereikbaar is. Bij je thuis afspreken en lekker koken of bijvoorbeeld gourmetten of barbecueën is ook altijd leuk om te doen en zo kunnen jullie fijn bijkletsen.

5. Deel de kosten (tenzij je iemand uitnodigt)

Houd er rekening mee dat je op een dubbeldate het beste de kosten kunt delen. Als je iemand bij je thuis uitnodigt om te komen eten, is dat niet aan de orde. Maar als jullie als koppel bij de ander komen, neem dan bijvoorbeeld een leuke attentie mee. Dit kan iets voor het andere koppel zijn of iets voor hun kinderen of huisdieren. Het hoeft geen groot of duur cadeau te zijn – het is het gebaar dat telt.

Als jullie samen ergens gaan eten, deel dan de rekening. Heeft de een nu net wat meer op of is het gerecht wat duurder? Maak er geen punt van en deel de kosten. Zoveel zal het waarschijnlijk niet schelen. Je kunt ook van tevoren afspreken wie er betaalt en wie een Tikkie ontvangt, als je dat handiger vindt.

6. Zorg voor voldoende gespreksstof

Ga je nu op dubbeldate met de vrienden van je partner die jij nog niet zo goed kent? Laat ze dan eerst even gezellig samen kletsen en meng je dan pas in het gesprek. Je zult snel doorhebben wat hen interesseert en daar kun je dan op inspringen. Zo is een dubbeldate ook een prima gelegenheid om andere mensen beter te leren kennen en kennis te maken met dingen die je nog niet eerder hebt gedaan.

13 voorbeelden en ideeën voor een dubbeldate

Zoek je naar iets leuks om te doen op jullie geplande dubbeldate? Het kan iets zijn dat jullie al eens gedaan hebben, maar leuk genoeg vonden dat het voor herhaling vatbaar was. Of je kiest juist iets wat nog niemand heeft gedaan. Kies bijvoorbeeld voor een van de volgende activiteiten:

 1. Dagje dierentuin
 2. Citytrip
 3. Museumbezoek
 4. Uitje naar de bioscoop
 5. Theater bezoeken
 6. Uit eten gaan
 7. Etentje bij je thuis
 8. Filmavond thuis
 9. Spelletjes doen
 10. Samen shoppen
 11. Samen fietsen of wandelen
 12. Weekendje weg
 13. Dagje wellness

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van dingen die je met meerdere mensen kunt doen. Maar er is natuurlijk van alles te doen met twee stelletjes. Het belangrijkste op de dubbeldate is dat iedereen het goed naar de zin heeft, dus kies altijd iets dat bij iedereen in de smaak valt.

Kennen jullie het andere koppel nu nog niet zo goed? Dan is het misschien moeilijk om wat leuks te verzinnen. Een etentje thuis is echter nooit een verkeerd idee. Vraag even van tevoren wat zij lekker vinden en dan kun je vast wel iets vinden dat bij iedereen in de smaak valt.

Kennen jullie het andere koppel al jaren? Dan weet je waarschijnlijk wat zij leuk vinden om te doen en kun je daar je dubbeldate op afstemmen. En niet vergeten: laat ook het andere koppel wat regelen, want een geslaagde dubbeldate komt van twee kanten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie