Seks met je ex: is het verstandig en mag het of niet?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
4 minuten leestijd

Het is een algemeen bekende regel: geen seks met je ex, tenzij je achter wilt blijven met een gebroken hart. Om de ouderwetse terugval te voorkomen is er zelfs zoiets bedacht als de 30-dagen-regel; de periode waarin je al het contact met een ex verbreekt. Volgens velen is seks met een ex nergens goed voor en maakt het binnen een oogwenk al het harde werk van afkicken aan je ex-partner ongedaan.

Alles wat je gedaan hebt om het af te sluiten wordt teniet gedaan als je weer voor één keer het bed deelt met je ex. Daarom wordt de gedachte aan seks met een ex-geliefde naar de achtergrond gedrukt door een overvloed aan afleiding en huilbuien. Het is een duidelijke theorie waar iedereen het over eens lijkt te zien, behalve de wetenschappers die het recent hebben onderzocht.

Het mag, volgens onderzoek

Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat je deze gedachten niet uit je hoofd hoeft te zetten en dat je seks met je ex mag hebben, als je dat wilt. Niet alleen heeft het hebben van seks met je ex-partner geen negatieve invloed op je vermogen om over je ex heen te komen, maar het kan je op korte termijn ook beter laten voelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Onderzoekers van de Wayne State University in Detroit, Michigan hebben twee onderzoeken uitgevoerd om de effecten van seks na een relatiebreuk te onderzoeken. Het onderzoek, gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior toont aan dat seks met je ex helemaal niet zo verkeerd is als gedacht wordt.

In het eerste experiment onderzochten ze de ervaringen van 113 mensen die kort geleden met iemand hadden gebroken. Hen werd gevraagd een enquête in te vullen waarin werd gevraagd of ze enige vorm van fysiek contact hadden gehad met hun ex-partner, hoe ze zich na de tijd voelden en hoe emotioneel gehecht ze zich voelden tot hun ex-partner.

In een tweede onderzoek werd de deelnemers gevraagd om werkelijke sekscontacten met ex-partners en de pogingen daartoe te melden. Ze moesten daarnaast opschrijven of ze twee maanden na de breuk nog steeds emotioneel aan de ex gehecht waren.

Tegenstrijdige adviezen

De resultaten? Die zijn nogal opmerkelijk. Het gaat zelfs direct in tegen het advies dat vaak gegeven wordt om een ex-partner te vergeten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het hebben van seks met een ex op de korte of lange termijn geen negatieve gevolgen heeft. Op de dagen dat de deelnemers seks hadden met een ex, hadden ze die dag en de volgende dag zelfs een beter humeur.

“Degenen die naar hun ex blijven smachten zochten vaker de seksuele ontmoetingen op, mogelijk als een manier om verbonden aan de ex te blijven,” zeggen de onderzoekers. “Dit maakte hen echter niet van streek of depressief. Sterker nog, ze voelden zich daarna positiever in het dagelijks leven.”

Kortom, de twee recente onderzoeken zijn reden voor de wetenschappers om te zeggen dat seks met je ex geen probleem hoeft te zijn. Het is niet slecht voor jezelf, het betekent niet dat je je ex terug wil en het houdt je ook niet tegen om over je ex heen te komen. Nu is dit geen reden om seks met je ex te hebben terwijl je dat niet wilt. Het is alleen helemaal niet zo erg dat je het wilt, het hoeft niet als je het niet wilt.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie