Home Dating apps Whitney Wolfe Herd: techvrouw en koningin van de dating apps

Whitney Wolfe Herd: techvrouw en koningin van de dating apps

4 minuten leestijd
0
whitney wolfe herd

Haar dating app Bumble voert in de Verenigde Staten een hevige strijd met dating gigant Tinder, waar ze ook een vinger in de app heeft gehad. Met features op de covers van Forbes, Fast Company en Wired UK is er niemand die nog om haar heen kan. Dit is Whitney Wolfe Herd, de Amerikaanse techlady en boegbeeld voor vrouwen wereldwijd. Ze is de vrouw achter Bumble, mede-oprichter van Tinder en investeerder in gay dating app Chappy.

Met 40 miljoen gebruikers is Bumble een dating app waar rekening mee gehouden wordt.1 Het verhaal van Tinder is in Nederland bij iedereen bekend maar dat van Bumble nog niet. Met Whitney achter de knoppen heeft de app een indrukwekkende groei doorgemaakt. Dit was voor BusinessInsider reden om Wolfe in 2014 tot één van de 30 belangrijkste vrouwen onder de 30 jaar in Tech te benoemen.

In 2016 wordt ze genoemd als één van Elle’s Women in Tech om vervolgens in 2017 en 2018 te worden benoemd in de Forbes 30 onder de 30.2 Terwijl Time Magazine haar in april 2018 noemt in de TIME 100-lijst blijft Bumble groeien.3 Wie is deze vrouw en hoe heeft ze de top van de datingwereld bereikt?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wie is Whitney Wolfe Herd?

De 29-jarige Amerikaanse wordt nu gezien als één van de meest invloedrijke vrouwen in de techwereld maar daar is heel wat aan vooraf gegaan. Wolfe is geboren in Salt Lake City, als dochter van projectontwikkelaar Michael en huisvrouw Kelly.

Al op jonge leeftijd leert ze de Franse taal kennen als haar ouders haar meenemen voor een sabbatical in Parijs, Frankrijk. Dit zorgt ervoor dat ze haar eerste jaar in het buitenland aan de Sorbonne Universiteit in Parijs studeert om vervolgens terug te keren naar de Southern Methodist University in de Verenigde Staten.

Ze begint tijdens haar verblijf op de universiteit haar eerste bedrijf; een non-profit organisatie met de naam “Help Us Project”. Het bedrijf verkoopt bamboe-tassen die de getroffen gebieden van de BP-olieramp ten goede komen. Na het afstuderen reist Wolfe naar Zuidoost-Azië, waar ze meehelpt in een weeshuis.4

In deze periode krijgt Whitney een ingeving: als ze wereldwijd invloed wilde uitoefenen, zou technologie de manier zijn om het te doen. Ze is dan 22 jaar. Zonder ervaring in het veld, krijgt ze een baan aangeboden bij een incubator in Californië met de naam Hatch Labs. Als onderdeel van IAC, eigenaar van Match Group, werkt Wolfe samen met Sean Rad, Chris Gulczynski en anderen aan een nieuwe dating app met de naam Tinder.

whitney linkedinWolfe wordt vice-president van marketing voor Tinder.5 Het is Wolfe die naar verluidt de naam van de app verzint, als verwijzing naar de kleine stokjes die ze gebruikte om de open haard van haar vader’s hut in Montana aan te steken. Ze krijgt ook de eer voor de initiële populariteit van Tinder op universiteitscampussen en het uitbreiden van de gebruikersbasis in de eerste periode.6

Hoewel Wolfe aan de start van Tinder heeft gestaan kan ze niet lang van de roem genieten. In 2014 verlaat ze het bedrijf, voornamelijk als gevolg van de toenemende spanningen met andere bedrijfsleiders. Tinder is op dat moment de wereld aan het veroveren met het kenmerkende swipe-mechanisme. Ze laat het er niet bij zitten en spant een rechtszaak aan tegen Tinder wegens seksuele intimidatie.7

Haar verhaal wordt op grote schaal door de media als bewijs genomen dat technologieculturen giftig zijn voor vrouwen. Ze wordt door het ene blad als een held gezien, door het andere blad als een aandachtszoeker. Het verhaal dat overeind bleef is dat ze nog steeds gezien wordt als iemand die symbool staat voor het opkomen voor je eigen overtuigingen. De scheiding van Tinder gaf haar de tijd om na te denken over de volgende stap.

Sociaal netwerk tegen pesten?

time wolfeVoor haar nieuwe onderneming wilde Wolfe een sociaal netwerk voor meisjes creëren, met de focus op vriendelijkheid en pesten. Het is rond deze tijd dat ze benaderd wordt door Andrey Andreev, de oprichter van Badoo. Hoewel Wolfe tijdens de schikking met Tinder naar verluidt een bedrag van om en nabij één miljoen dollar heeft gekregen kan ze steun voor haar nieuwe concept goed gebruiken.

Andreev wordt haar zakenpartner en stelt voor dat ze de filosofie van het sociale netwerk gebruikt voor een dating app. Dit is het moment dat het concept voor een nieuwe dating app wordt uitgewerkt, waarin ouderwetse normen als een bron van inspiratie worden genoemd. Volgens Wolfe houden de traditionele dating regels geen rekening met de opkomst van het feminisme.

Een jaar nadat ze uit Tinder wordt verdreven en negen maanden nadat ze het bedrijf heeft aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, is Wolfe terug met een dating app van haarzelf genaamd Bumble.

bumble app

Bumble

Met de naam Bumble gaat ze de concurrentie aan met de dating app waar het voor haar allemaal begon. Haar dating app Bumble gaat eind 2014 de lucht in als een dating app waar vrouwen de controle hebben. Ze vergelijkt de app met een Sadie Hawkins-dans, waar vrouwen de mannen vragen.8

Het wordt als Tinder beschreven, alleen kan alleen de vrouw het gesprek beginnen.9 Gebruikers kunnen naar rechts of links vegen om aan te geven of ze wel of geen interesse in een andere gebruiker hebben. Als er een match is dan kan de vrouw binnen 24 uur het eerste bericht versturen. Als ze dat niet doet, dan verdwijnt de match.

Een jaar na de introductie van de dating app, in december 2015, zijn er op de app al 15 miljoen gesprekken gestart uit 80 miljoen matches. Bumble breidt vervolgens uit met Bumble BFF en Bizz, voor mensen die op zoek zijn naar vriendschap of uitbreiding van het professionele netwerk. Bijna vier jaar na de introductie heeft de app nu de mijlpaal van 40 miljoen gebruikers gehaald, zo maakte Wolfe onlangs bekend.

Bumble, dat wordt gerund door een team dat bijna alleen uit vrouwen bestaat, wordt nu gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar. De volgende stap is internationale expansie, op jacht naar de nummer één titel op de datingmarkt. Lukt het Whitney Wolfe Herd om haar ex-geliefde Tinder van de troon te stoten? De tijd zal het leren.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Dating app match online inspecteren verkleint kans op romantiek’

Je veegt naar rechts in een datingapp en wordt verrast door de instant match. Nog voordat …