Wat is een date?

Redactie
Door Redactie
6 minuten leestijd

Als jij en je vrienden een levendige discussie voeren over wat nu precies een ‘date’ is, dan zal je al snel merken dat er een lappendeken van antwoorden en meningen naar boven komt drijven. Dat komt omdat het begrip ‘date’ een behoorlijk breed spectrum beslaat. Wat voor jou een date kan zijn, wordt misschien door iemand anders heel anders geïnterpreteerd. Dus laten we eens graven en de mysterieuze wereld van daten verkennen.

De officiële definitie van ‘date’

Er zijn verschillende manieren om de term ‘date’ te omschrijven. Maar Van Dale heeft het antwoord waar we naar zoeken: een afspraakje of degene met wie je een afspraakje hebt.

date (meervoud: dates)

1 (m) afspraakje
2 (m/v/x) degene met wie je een afspraakje hebt

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Betekenissen van ‘een date’

Het woord ‘date’ kan op verschillende manieren worden ingezet. Het kan verwijzen naar de persoon waarmee je afspreekt, maar het kan ook de daadwerkelijke afspraak zelf beschrijven. Dit zijn de drie verschillende betekenissen:

 1. De persoon met wie je een afspraakje hebt
 2. Een afspraakje met een potentiële partner
 3. Een afspraakje met een onbekend persoon

Wanneer mensen het over een “date” hebben, gaat het meestal om de eerste twee betekenissen. Het draait ofwel om de ontmoeting met een potentiële liefdespartner of om het benoemen van die potentiële liefdespartner zelf.

 1. Beschrijven van de persoon: “Mijn date wilde niet verder gaan dan het eerste honk, jammer genoeg.”
 2. Beschrijven van de afspraak: “Mijn date verliep als een sprookje.”

Wat je doet maakt niet uit

Als je denkt dat daten nog steeds verloopt als in de klassieke filmscènes, waar een galante heer je begroet met een bosje bloemen en je laat winnen bij minigolf, dan moeten we je teleurstellen. De moderne date ziet er na de millenniumwisseling namelijk behoorlijk anders uit. Denk aan gezellig samen thuis iets drinken of simpelweg Netflix and chill – ja, dat telt tegenwoordig ook als een date.

Of je nu kiest voor een traditionele romantische date in dat chique restaurant met kaarslicht, of je gaat voor een meer relaxte sfeer met een picknick in het park, een date is wat jij ervan maakt.

Wat geen date is

Laten we duidelijk zijn, een zakelijke afspraak of een informeel drankje met een collega is geen date. Althans, dat is het niet als er geen sprake is van wederzijdse romantische of seksuele interesse. Als je bijvoorbeeld met iemand – die je niet kent – afspreekt om een zakelijke joint venture te bespreken, dan is het geen date.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

10 voorbeelden van wat geen date is
 • Samen met een vriend boodschappen doen
 • Een vergadering op het werk
 • Een familiebijeenkomst
 • Een doktersafspraak
 • Een toevallige ontmoeting in de supermarkt
 • Een sollicitatiegesprek
 • Een etentje met vrienden
 • Een bezoek aan de tandarts
 • Een sportevenement bijwonen met collega’s
 • Een avondje thuis bij een vriend

Een echte date is meer dan alleen samen zijn. Het draait om de intentie om elkaar beter te leren kennen en quality time met elkaar door te brengen. Oftewel: het is geen date als je met iemand afspreekt voor een ander doel dan het aangaan van een relatie of het hebben van seks.

Wat betekent ‘daten’?

Daten is als een avontuur vol mogelijkheden. Het is een beetje als een magische reis naar de onbekende, een reis waar je een nieuw iemand (of meerdere mensen) ontmoet, en wie weet, misschien zelfs die ene speciale persoon. Het begint allemaal met een vonk, een klik, of een nieuwsgierigheid om iemand beter te leren kennen.

daten (meervoud: (datete, heeft gedatet))

1 een date (1) hebben of maken

Sommige mensen daten om gewoon plezier te hebben en nieuwe vrienden te maken, terwijl anderen op zoek zijn naar die ene speciale persoon met wie ze een diepe connectie kunnen opbouwen. Het is een beetje zoals een schat zoeken; je weet nooit wat je zult ontdekken. Het is een kans om nieuwe ervaringen op te doen en misschien zelfs een geweldig liefdesverhaal te schrijven.

Wanneer twee mensen elkaar regelmatig ontmoeten en ‘daten’, bevinden ze zich eigenlijk in de beginfase van een mogelijke romantische relatie. Het is nog geen officiële relatie, er zijn nog geen Facebook-statusupdates en meestal hebben de families elkaar nog niet ontmoet. Daten is die ontdekkingsfase waarin het nog niet helemaal duidelijk is of de vonk zal overslaan naar een serieuze relatie. Zelfs na de eerste date, en vaak zelfs na de tweede, is het nog steeds daten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie