Wat is een date?

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Als je met vrienden discussieert over wat een date precies is dan kom je op uit op verschillende antwoorden en meningen. Dit komt omdat de term “date” meerdere betekenissen heeft. Zo kun je er zelf van overtuigd zijn dat je een date hebt terwijl de ander het anders ziet. Wat is een date nu precies?

Betekenissen van “een date”

De term “date” kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je de term gebruiken als je de persoon wilt benoemen met wie je afspreekt maar ook wordt de term gebruikt om de afspraak zelf een naam te geven. Dit zijn de drie verschillende betekenissen:

  1. De persoon met wie je een afspraakje hebt
  2. Een afspraakje met een potentiële partner
  3. Een afspraakje met een onbekend persoon

Als er gesproken wordt over een date dan gaat het vaak om de eerste twee betekenissen van het woord. Of het gaat over de afspraak met een potentiële partner of je benoemt er de potentiële partner mee.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

  1. Beschrijven van de persoon: “Jammer dat mijn date niet verder wilde gaan dan het eerste honk.”
  2. Beschrijven van de afspraak: “Mijn date verliep als een sprookje.”

Wat je doet maakt niet uit

Wie uitgaat van de klassieke filmscènes heeft het verkeerde beeld van een “moderne” date. De ideale date van “vroeger” ziet er heel anders uit na het millennium. Denk bijvoorbeeld aan de geweldige man die een vrouw als een prinses behandelt met bloemen aan de deur en ervoor zou zorgt dat ze wint met midgetgolf. Dit is de eerste date die veel mensen nog voor ogen hebben als erover gesproken wordt. Tegenwoordig is dit echter niet meer de standaard. Hoewel nog steeds veel singles op date gaan naar een restaurant hoef je niet de deur uit te gaan om een date te hebben. Gezellig met z’n tweeën een drankje doen bij één van de twee thuis is ook een date. Zelfs Netflix and chill valt onder de noemer date.

Wat geen date is

Het is geen date als je met iemand afspreekt voor een ander doel dan het aangaan van een relatie of het hebben van seks. Als je bijvoorbeeld met iemand die je niet kent afspreekt om een zakelijke joint venture te bespreken dan is het geen date. Dit geldt ook als je als man met een lesbische vrouw afspreekt om wat te gaan drinken. Het is pas een date als er een vorm van wederzijdse interesse is om elkaar te leren kennen. Of dat nu is om later op de avond seks te hebben of om een relatie te beginnen maakt niet uit, zolang er maar interesse is in de persoon op een romantisch of seksueel vlak.

Wat betekent “daten”?

Twee mensen die met elkaar afspreken en dates hebben zijn aan het daten. Dit is de benaming voor beginfase van een relatie. Als er sprake is van “daten” dan is het nog geen relatie, niet Facebook Official en over het algemeen is de familie nog niet ontmoet. Twee mensen die aan het daten zijn zitten in de ontdekkingsfase van een relatie waarbij het over het algemeen nog niet zeker is of het uitloopt op een relatie. Na de eerste date is er bijvoorbeeld nog geen sprake van een relatie, vaak zelfs nog niet na de tweede date. De fase tussen de eerste date en het bekendmaken van de relatie wordt “daten” genoemd. Lees hier meer over hoe je van daten naar een relatie gaat.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie