98 koosnaampjes voor vrouwen: leukste bijnamen voor je vriendin

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
5 minuten leestijd

Wie heeft er niet een bijnaam gehad in de kinderjaren? Van kleins af aan geven we de speciale mensen om ons heen een leuke bijnaam. Vaak afkomstig van een unieke gebeurtenis blijft de bijnaam plakken tot laat in de tienerjaren en soms zelfs voor het leven. Het begint met een bijnaam en zonder dat je er bewust mee bezig bent, word je de rest van je leven zo genoemd.

Waar bijnamen vooral in de kindertijd worden bedacht, is er een speciaal soort bijnaam dat geen leeftijd kent: de koosnaam. Het is de bijzondere naam die je alleen geeft aan iemand die speciaal voor je is. Zoek jij een leuke bijnaam voor je vriendin?

Waarom een koosnaampje?

Niemand weet precies waarom we een koosnaam verzinnen voor een nieuwe partner. Wat we wel weten is dat het invloed heeft op hoe tevreden je bent met de relatie. Dit wordt bevestigd door een onderzoek uit 1993 waarin 154 stelletjes werden gevraagd naar het gebruik van koosnaampjes. De stelletjes die koosnaampjes voor elkaar gebruiken bleken gelukkiger te zijn met hun relatie dan degenen die geen koosnaampjes gebruikten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

98 leukste koosnamen voor vrouwen

Als je inspiratie nodig hebt om een leuke koosnaam voor je vriendin of vrouw te bedenken, dan heb je de juiste lijst met koosnaampjes gevonden. Dit zijn 98 van de leukste koosnaampjes voor vrouwen.

 1. Allesje
 2. Amiga
 3. Amore
 4. Angel
 5. Babe
 6. Baby
 7. Baby Boo
 8. Bae
 9. Beautiful
 10. Beertje
 11. Bella
 12. Bestie
 13. Blondie
 14. Bonbonnetje
 15. Bopper
 16. Boss
 17. Bosslady
 18. Broekie
 19. Buddy
 20. Cookie
 21. Chica
 22. Chick
 23. Cupcake
 24. Cutie
 25. Cuddles
 26. Cutie Pie
 27. Darling
 28. Donut
 29. Drolletje
 30. Dropje
 31. Duifje
 32. Engeltje
 33. Freckles
 34. Giggles
 35. Goofie
 36. Honnepon
 37. Hotness
 38. Hotshot
 39. Hottie
 40. Kanjer
 41. Kip(pie)
 42. Kippetje
 43. Kitty
 44. Kitty Cat
 45. Kleintje
 46. Krullebol
 47. Lady
 48. Lekkerbekje
 49. Lekkertje
 50. Love
 51. Lover
 52. Mamacita
 53. Mami
 54. Miss
 55. Missy
 56. Misses
 57. Miss Kitty
 58. Moppie
 59. Muisje
 60. Panda
 61. Pinda
 62. Pookie
 63. Poepsie
 64. Poepje
 65. Poes(je)
 66. Pop(je)
 67. Prinses(je)
 68. Pumpkin
 69. Pussycat
 70. Scheet(je)
 71. Sexy
 72. Sexy Pants
 73. Smurfje
 74. Snoes
 75. Snuitje
 76. Spetter
 77. Spleetje
 78. Sugar
 79. Sugar Momma
 80. Suikerspinnetje
 81. Suikertje
 82. Sunshine
 83. Superwoman
 84. Sweetie
 85. Sweetie Pie
 86. Taartje
 87. Tepeltje
 88. Tijger(tje)
 89. Toots
 90. Tootsie
 91. Tough Girl
 92. Troeteltje
 93. Vlindertje
 94. Wifey
 95. Wonder Girl
 96. Wonder Woman
 97. Wurmpie
 98. Zonnestraaltje

Wat is een koosnaampje?

Een koosnaampje is een liefdevolle en meestal wat grappige naam die je aan iemand geeft. Je geeft deze naam niet zonder reden. Het is een manier om je genegenheid of liefde voor die persoon uit te drukken. Koosnaampjes kunnen worden gebruikt voor partners, dus voor je vriendin, maar ook voor andere mensen om wie je geeft. Voorbeelden van populaire koosnaampjes zijn schat, mop, lief, poepie en beertje. De meeste koosnaampjes zijn gebaseerd op hoe iemand is of wat iemand vaak doet. Uit onderzoek blijkt dat het geven van koosnaampjes voordelig is voor een relatie.

Hoe verzin je een koosnaam?

De koosnaampjes die twee partners aan elkaar geven zijn vaak gebaseerd op een eigenschap. Zo wordt ‘schatje’ vaak gezegd tegen iemand die aardig is, terwijl ‘beer’ vaak wordt gezegd tegen iemand die lichamelijk wat voller is en daardoor een hoog knuffelgehalte heeft. Koosnaampjes kunnen ook het resultaat zijn van een situatie die zich heeft voorgedaan of op basis van een gewoonte die iemand heeft. Dit zijn een aantal manieren waarop je een koosnaam kunt verzinnen en waarop je het kunt baseren:

 • Persoonlijkheid: bijvoorbeeld een bijnaam over het flamboyante karakter.
 • Lichaamskenmerken: bijvoorbeeld een bijnaam over de haarkleur of lengte.
 • Gewoontes: bijvoorbeeld een bijnaam over het dialect of manier van lopen.
 • Interesses: bijvoorbeeld een bijnaam over sport of hobby.

Wat is een voorbeeld van een koosnaam verzinnen?

De beste koosnaampjes ontstaan op een natuurlijke manier, zonder er echt over na te denken. Stel je maar eens voor dat je vriendin achter een vlinder aan zit te rennen om vervolgens tegen iets aan te lopen. Zo’n lachwekkende situatie geeft je genoeg reden om je vriendin in het vervolg ‘Butterfly’ of ‘Vlindertje’ te noemen. Op deze manier kun je een situatie – of iets anders – veranderen in een koosnaam.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
3 reacties