Home Relatie Geen respect: 8 tekenen dat ze jou niet respecteert

Geen respect: 8 tekenen dat ze jou niet respecteert

4 minuten leestijd
0
respect

Een van onze diepste menselijke behoeften is gerespecteerd worden. Iedereen heeft behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je wilt niet alleen gezien worden door anderen, maar ook gehoord en begrepen. En als het aankomt op je partner, dan wil je dat ze jou serieus neemt.

Het is een moeilijke waarheid dat liefde alleen vaak niet genoeg is om een relatie te laten slagen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen liefde. Immers, je kunt ook van iemand houden zonder elkaar echt te begrijpen. En als je elkaar niet begrijpt, waardeert of respecteert, dan is het moeilijk om de relatie te behouden.

8 tekenen dat ze je niet respecteert

Stel je voor: je werkt hard om het brood op de plank te krijgen, maar als je thuiskomt is het alleen maar geklaag over je “lage” salaris. Je voelt je beledigd, doordat ze jou als een klein kind behandelt en steeds gaat ze tegen fel je mening in. Het lijkt erop dat ze continu disrespect toont, maar wat zijn nu écht de tekenen dat ze jou niet respecteert? Hoe weet je of je respectloos wordt behandeld? Dit zijn en voorbeelden en signalen dat ze jou niet respecteert.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

1. Ze kleineert je graag

Al haar vrienden en familieleden zijn gezellig bij jullie op visite. En hoewel je verschrikkelijk je best doet om het iedereen naar hun zin te maken, maakt ze grapjes over jou persoonlijk, waardoor iedereen je uitlacht. Als ze dit één keer doet: geen probleem. Maar als ze er een gewoonte van maakt om je te kleineren in het bijzijn van anderen, dan is dit een duidelijk teken van een gebrek aan respect.

2. Ze praat achter je rug om over jou

Via gezamenlijke vrienden krijg je te horen dat je thuis best veel rommel maakt en nooit iets opruimt. Of nog erger, hoe slecht je presteert in de slaapkamer. Als ze achter je rug om persoonlijke details over jou met anderen deelt, dan is dit een teken dat ze jou niet respecteert. En dan vooral als deze persoonlijke details een negatief karakter hebben.

3. Ze heeft de neiging om over je te klagen

Wat je ook doet, ze lijkt maar niet tevreden of gelukkig te worden. Het is alsof niets dat je doet goed genoeg voor haar is. Hoe hard je ook werkt, hoe goed je ook probeert te luisteren naar haar wat ze te vertellen heeft: het is niet genoeg. Ze wil dat je verandert en waardeert je niet voor wie je bent. Daarbij zou ze dit ook kunnen doen:

 • Ze betitelt je als ‘dom’ wanneer je voor eigen keuzes gaat.
 • Ze neemt je niet serieus als je over je gevoelens praat.
 • Ze schrijft je voor hoe iets moet.
 • Ze erkent je behoeften niet.

4. Ze kwetst je opzettelijk

In elke relatie, hoe goed of gelukkig die relatie ook is, komt er een moment dat iemand gekwetst wordt. Het gebeurt zonder opzet, door iets wat je zegt zonder erover na te denken. Of je doet iets, zonder na te denken over de gevolgen. Dat komt omdat niemand perfect is en “foutjes” maken menselijk is. Maar sommige mensen doen dit echter opzettelijk en dat is een teken dat ze je niet respecteren. Iemand waar je zogenaamd om geeft met opzet kwetsen? Dat is buitengewoon respectloos.

5. Ze luistert niet naar je

Met je kwaliteiten, eigenschappen en levenservaring zou je verwachten dat ze elk advies dat je geeft ten harte neemt. Alleen doet ze het tegenovergestelde. Ze hoort je, maar luistert niet naar wat je écht te vertellen hebt. Met andere woorden: ze doet niets op je uit. En als je partner dit doet, dan is dit toch echt een teken dat ze niet genoeg respect voor je heeft.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

6. Ze heeft geheimen voor je

In een relatie wordt er tenminste van je verwacht dat je open en eerlijk bent tegen elkaar. Je hoeft niet op de hoogte te zijn van elk appje of gesprek, maar vanuit de basis moet je de belangrijkste dingen over elkaar weten. Als ze echter geheimen voor je heeft over haar persoonlijke leven en je komt erachter via iemand anders, dan is dit een teken om niet te negeren.

7. Ze gaat over je grenzen heen

Om een relatie tussen twee verschillende mensen te laten slagen is het nodig dat je elkaars grenzen leert kennen, maar ook respecteert. Of dat nu in de slaapkamer is of daarbuiten. Het zijn de subtiele tekenen van respectloos gedrag die je op het moment misschien niet ziet als een gebrek aan respect.

Je spreekt af iets leuks samen te doen, maar door een dubbele agenda gaat de afspraak met haar vriendinnen voor. En dat terwijl je er zo’n gruwelijke hekel aan hebt als iemand je laat zitten. Het niet respecteren van je tijd, gevoelens, intelligentie en zelfs persoonlijke bezittingen zijn duidelijke tekenen dat je geen respect voor je heeft.

8. Ze flirt openlijk met anderen

Het feit dat je een relatie hebt zou genoeg moeten zijn om gedag te zeggen tegen het flirten met anderen. Als ze dat ook nog eens openlijk doet, of terwijl jij erbij bent, dan toont ze weinig respect voor je gevoelens. Of ze dit willens en wetens doet om je terug te pakken voor iets dat je hebt gezegd, of omdat ze echt geïnteresseerd is in anderen: als ze dit doet dan heeft ze geen respect voor je.

Zelfs in de beste en gelukkigste relaties zullen er momenten zijn waarop een of beide partners zich niet gerespecteerd voelen. En dat hoeft op zichzelf geen dealbreaker te zijn of een reden om het uit te maken. Want als je terugdenkt naar alle relaties die je hebt gehad, is het altijd wel een keer voorgekomen. Waar het dus om gaat is dat je in staat moet zijn om het bespreekbaar te maken. Kun jij het op een constructieve wijze met haar bespreken?

Wanneer ze jou geen respect toont, dan voel je je onbegrepen en waarschijnlijk ook aardig machteloos. Het kan verleidelijk zijn om je kop in het zand te steken om alle tekenen weg te wuiven als een ‘humeur’. Maar dit lost het niet op. Het is tijd om erover te praten: niet agressief of defensief en al helemaal niet beschuldigend, maar op een rustige en kalme manier. Bijvoorbeeld, op deze manier:

 1. Raak niet beledigd.
 2. Blijf kalm en beheerst.
 3. Bespreek het met een vertrouweling.
 4. Confronteer haar op het juiste moment (niet tijdens of na een ruzie).
 5. Vertel dat je je niet gerespecteerd voelt.
 6. Geef voorbeelden (zonder de vinger te wijzen).
 7. Luister naar wat ze erover te zeggen heeft.
 8. Bepaal of je tevreden bent met dit antwoord.
 9. Wees bereid om de relatie te verbreken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…