Home Algemeen ‘Persoonlijkheidsstijl mannen met psychopathische trekken aantrekkelijk voor vrouwen’

‘Persoonlijkheidsstijl mannen met psychopathische trekken aantrekkelijk voor vrouwen’

2 minuten leestijd
0
psycho

Mannen met psychopathische trekken: je denkt waarschijnlijk meteen aan de charismatische seriemoordenaar Ted Bundy of aan de sadistische Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter. De meest extreme psychopaten doden zonder wroeging: geen spijt, geen schuldgevoelens. Het verminken van slachtoffers doen ze met dezelfde emotie als het strikken van schoenveters.

Maar psychopathie is meer dan het klassieke beeld dat we hebben van de film-psycho. In werkelijkheid zijn er zelfs veel meer psychopaten dan je zou denken, want ongeveer 3% van de mannen en 1% van de vrouwen heeft psychopathische trekken. Slechts in de zeldzame gevallen eindigt het in buitensporig inhumaan gedrag ten opzichte van andere mensen.

Psychopathische trekken zijn aantrekkelijk?

In de realiteit leven er dus veel mannen onder ons die psychopathische trekken hebben. Maar hoewel ze een gebrek aan inlevingsvermogen en schuldgevoelens hebben, een vlak gevoelsleven, manipulatief en impulsief zijn, hebben ze eigenschappen waardoor ze aantrekkelijker zijn voor vrouwen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Evolutionary Psychological Science. Mannen met psychopathische trekken zijn in staat om betere indrukken bij vrouwen te creëren.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

“Psychopathie als een manier om sommige mensen (meestal mannen) te beschrijven die een specifieke persoonlijkheid en gedragsneigingen hebben, heeft geleid tot enkele raadselachtige en eerlijk gezegd alarmerende berichten uit gevangenissen, vaak met gevolgen van seksuele en romantische aard,” zegt auteur Kristopher Brazil van de Canadese Brock University.

“Clinici en psychologen die in gevangenissen werken, weten bijvoorbeeld al lang dat gevangenen met meer psychopathische trekken hardnekkig proberen en vaak slagen bij het verleiden van gevangenispersoneel, inclusief het personeel dat zogenaamd is uitgerust met de hulpmiddelen om niet beïnvloed te worden door de manipulatie en charme die psychopathische mannen inzetten. Toch zijn dit vaak de meest gewelddadige en storende mannen in de instellingen waar ze zitten.” vertelt Brazil tegen PsyPost.

Een datingscenario

Voor hun onderzoek rekruteerden de onderzoekers 46 jonge mannen van een Canadese universiteit. Zij mochten 2 minuten lang een gesprek hebben in een datingscenario met een vrouwelijke onderzoeksassistent dat op video werd opgenomen. De assistent begon het gesprek door de deelnemer te vragen wat hij leuk vindt om te doen op een eerste date of wat hij belangrijk vindt in een relatie. Na de daten werden de mannen beoordeeld op psychopathie, sociale intelligentie en seksueel gedrag.

Voor het tweede deel van het onderzoek lieten de onderzoekers 108 jonge vrouwen de datingsvideo’s bekijken. Zij mochten elke man beoordelen op algemene aantrekkelijkheid, seksuele aantrekkelijkheid en vertrouwen. Een andere groep van 11 deelnemers beoordeelde de fysieke aantrekkelijkheid van de mannen.

Dit zijn de resultaten

Brazil en zijn collega’s ontdekten dat meer psychopathische trekken gerelateerd is aan een hogere sociale intelligentie en een positievere houding ten opzichte van casual seks. In jip-en-janneketaal: hoe meer er sprake is van psychopathische trekjes, hoe beter ze zichzelf en anderen ‘kennen’ en hoe meer ze openstaan voor seksuele avontuurtjes. De onderzoekers ontdekten ook dat mannen met meer psychopathische eigenschappen betere beoordelingen kregen van vrouwen, zelfs na een aanpassing op de beoordelingen van fysieke aantrekkelijkheid.

“Mannen met psychopathische trekken hebben een persoonlijkheidsstijl waardoor ze aantrekkelijker zijn voor vrouwen in dating situaties. Dit kan zijn omdat ze extra zelfverzekerd zijn, zich meer op hun gemak voelen of precies weten wat ze moeten zeggen om de aandacht van vrouwen te krijgen,” zegt Brazil.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

7 redenen waarom je een vrijgezellenreis zou moeten proberen

Misschien ben je in een fase beland waarin iedereen om je heen een relatie heeft of een ge…